Je weet wellicht al dat lucht uitzet wanneer het warm is en inkrimpt wanneer het afkoelt. De buitentemperatuur is dus van invloed op de bandenspanning. Bovendien weten we maar al te goed dat te zachte banden gevaarlijk zijn. Lees welke aanpassingen je moet uitvoeren bij het oppompen van jouw autobanden in de winter om op de juiste druk te rijden.

Door Gepubliceerd Op: juni 19, 2021Categorieën: TPMS en bandenspanning230 woorden1.2 min gelezen
De bandenspanning voor winterbanden
In de winter moet de bandenspanning bij koud weer aangepast worden – © rezulteo

Hoe moet je de bandenspanning aanpassen in de winter?

In de winter leidt het dalen van de temperatuur automatisch tot een afname van de bandenspanning. Om deze afname te compenseren, raden we aan 0,2 bar aan de aanbevolen druk toe te voegen.

Hoe doe je dit?

  • Controleer allereerst de bandendruk die is aanbevolen voor jouw voertuig door de autofabrikant. Deze staat over het algemeen vermeld in het autoboekje, maar ook op een stikker op de benzineklep of op het linker portier. Je kunt deze ook terugvinden in onze autogids.
  • Voeg 0,2 bar toe aan deze referentiespanning.
  • Pomp je banden altijd op als ze koud zijn. Daarmee wordt bedoeld dat de autobanden minstens 2 uur moeten hebben stilgestaan of minder dan 3 km (op lage snelheid) hebben afgelegd.

Hoe vaak moet u de bandenspanning controleren?

Vergeet niet om de bandenspanning minstens eenmaal per maand te controleren. De bandendruk moet ook altijd gecontroleerd worden alvorens te vertrekken voor een lang traject.

Wanneer je rondrijdt met een onjuiste bandenspanning, kunnen jouw autobanden vroegtijdig slijten en dit kan dan weer leiden tot een klapband. Slecht opgepompte banden verslechteren de wegligging en leiden tot een hoger brandstofverbruik. Het is dus in je eigen belang om regelmatig de bandendruk te controleren.

Het advies van rezulteo

Denk eraan om ook de spanning van het eventuele reservewiel te controleren.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel