Zie je een bobbel of een bult op de zijwand van je band? Dat is waarschijnlijk een zogeheten uitstulping. In deze bandengids lees je hoe je deze beschadiging aan je autoband kunt herkennen en hoe je moet reageren om een klapband of een andere gevaarlijke situatie te voorkomen.

Door Gepubliceerd Op: juni 18, 2021Categorieën: Beschadigingen en slijtage270 woorden1.5 min gelezen
De staat van je autobanden regelmatig checken
© All Rights Reserved

Wat is de oorzaak van deze bobbel op de autoband?

Er zijn verschillende oorzaken die de structuur van de autoband kunnen beschadigen en als gevolg daarvan een klapband kunnen veroorzaken: een beknelde band tussen velg en stoep, te hard rijden over een gat in de weg, het niet kunnen ontwijken van een voorwerp op de weg of een permanent te zacht opgepompte band.

Een beknelde band tussen velg en stoep
© TNPF

Bij een schok kunnen de textielvezels van de structuur van de band scheuren waardoor er een zwelling of uitstulping op de zijwand ontstaat. Je zal misschien niet direct het drukverlies opmerken, maar het zou niet lang mogen duren. Als je hiermee blijft doorrijden, leidt dit tot vroegtijdige slijtage van de band en vervolgens tot een klapband.

Autoband met uitstulping
© TNPF

In tegenstelling tot sommige lekke banden, kan een uitstulping op de zijwand niet gerepareerd worden. Je hebt dus geen andere optie dan zo snel mogelijk de autoband te vervangen!

Is een deuk hetzelfde als een uitstulping?

Een golving of deuk op de zijwand is over het algemeen gewoon een schoonheidsfoutje dat niet gerepareerd hoeft te worden en dat de prestaties van de band niet aantast. Dit komt door het lassen van de karkaskabels en is pas te zien nadat de band is opgepompt. Dit is dus niet hetzelfde als een uitstulping.

Dit soort foutjes komt regelmatig voor op radiaalbanden (in grote maten) vanwege de manier waarop de metaallagen van de bandenstructuur zijn aangebracht.

Ben je niet zeker of het een deuk of een uitstulping betreft? Neem dan geen enkel risico en maak direct een afspraak bij het dichtstbijzijnde bandencenter en vraag om advies van een specialist. 

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel