Je staat langs de kant van de weg met een lekke band en je weet niet wat je moet doen? Of wil je weten welke uitrusting je in de auto moet hebben om voorbereid te zijn op een eventuele lekke band? Je hebt de keuze uit verschillende tijdelijke oplossingen om ter plaatse snel een lekke band te repareren. Lees hieronder meer over deze oplossingen en hoe je ze moet gebruiken.

Door Gepubliceerd Op: juni 18, 2021Categorieën: Beschadigingen en slijtage913 woorden4.6 min gelezen
Een lekke autoband tijdelijk repareren
Rust jouw voertuig uit met reparatiesets om een lekke band tijdelijk te kunnen repareren – © istockphoto

De reparatiemiddelen

Een lekke band komt altijd slecht uit. Je kunt dus maar beter voorbereid zijn. Een schok tegen een stoeprand of een scherp voorwerp op de weg? Hieronder een kort overzicht van de hulpmiddelen om een lekke band te verhelpen, op voorwaarde natuurlijk dat deze zich in jouw auto bevinden!

Het materiaal dat je in de kofferbak moet hebben:

 • een pechspray of een reparatieset,
 • gereedschap om het voorwerp dat het lek veroorzaakt heeft te verwijderen,
 • een compressor (facultatief),
 • een gevarendriehoek en een fluohesje (verplicht).

Pechspray

Een pechspray is een redmiddel dat je in staat stelt naar een garage te rijden om de binnenzijde van de autoband te laten controleren.

Het is verkrijgbaar in supermarkten, bij benzinestations en op websites voor auto-accessoires voor een prijs van €5 tot €15. Let wel op, goedkope pechsprays hebben de reputatie het rubber van de lekke band aan te tasten waardoor deze vervolgens niet gerepareerd kan worden in de garage. Controleer ook altijd of de houdbaarheidsdatum van jouw pechspray nog niet verlopen is.

De gebruiksvoorwaarden:

 • het werkt voor ’tubeless’ banden (zonder binnenband),
 • het is te gebruiken voor auto’s met of zonder reservewiel,
 • het is uitsluitend te gebruiken als het lek zich op het rolvlak of op het profielgedeelte bevindt. Een scheur in de zijwand kan bijvoorbeeld niet gerepareerd worden.

Het bestaat uit een spray die je in de lekke band moet legen na het verwijderen van het voorwerp dat het lek veroorzaakt heeft. Het bevat een schuim dat het lek of de snee afdicht. Vervolgens moet je de band oppompen met de compressor.

Hoe gebruik je de pechspray?

 1. Verwijder het dopje van het ventiel van de lekke band.
 2. Verwijder voorzichtig het voorwerp dat het lek veroorzaakt heeft (spijker, glas,…) om het gat niet nog groter te maken.
 3. Breng het mondstuk van het slangetje van de spray in het ventiel (en niet op het lek) aan en leeg de spray volledig in de band. De spray zal het lek dichten. Het product blaast ook lucht in de band om het tijdelijk op te pompen. Je kunt de bandenspanning indien nodig verder bijstellen met de compressor.
 4. Start de auto en rijd langzaam vooruit opdat het product zich op homogene wijze in de band kan verspreiden.
 5. Als je geen compressor hebt, rijd dan naar een benzinestation of een garage om de druk bij te stellen.

Pechspray is een tijdelijk reparatiemiddel: je kunt slechts een beperkt aantal kilometers op aangepaste snelheid rijden. We raden aan om zo snel mogelijk de binnenzijde van je autoband te laten reinigen die door het gebruik van het afdichtmiddel bedekt is met lijm.

Reparatieset met proppen

De reparatieset met proppen bevat het volgende:

 • een set proppen,
 • specifieke lijm,
 • een tool om het gat te vergroten,
 • een tool om de proppen aan te brengen.

Dit type set stelt je in staat een tubeless band tijdelijk van buitenaf te repareren. Deze snelle reparatietool is vrij goedkoop (circa €10). Je moet allereerst de scheur of de snee vergroten en ronder maken en vervolgens een met lijm ingesmeerde prop in het gat aanbrengen.

De gebruiksvoorwaarden:

 • het is uitsluitend te gebruiken als het lek zich op het rolvlak of op het profielgedeelte bevindt,
 • het voertuig met de lekke band mag niet te lang hebben stilgestaan i.v.m. schade aan het bandprofiel,
 • het voertuig met de lekke band mag niet met een lekke of lege band gereden hebben (hierdoor raakt de binnenstructuur beschadigd).

Hoe gebruik je de reparatieset met proppen?

 1. Verwijder het voorwerp dat het lek veroorzaakt heeft.
 2. Vergroot het gat tot op de doorsnede van de prop met behulp van de meegeleverde tool.
 3. Breng de met lijm ingesmeerde prop aan met behulp van de meegeleverde aanbrengtool. Het kan gebeuren dat de prop weer uit de band komt vanwege de centrifugale kracht.

We raden deze techniek af, want het is niet even veilig als een prop aangebracht aan de binnenzijde door een bandenspecialist. Als je deze techniek gebruikt, moet je zo snel mogelijk naar een bandencenter of een garage gaan om de band volledig te laten nakijken.

De reparatieset met paddenstoelpluggen

Deze techniek is betrouwbaarder, maar ook duurder. Het vereist een nauwkeurige controle en een reparatie van de tubeless band vanuit de binnenzijde. Dit moet dus uitgevoerd worden door een specialist. Deze demonteert de band en zal het indien mogelijk vanuit de binnenzijde repareren.

De reparatiesets verkrijgbaar op de markt met paddenstoelpluggen kunnen verschillende materialen bevatten:

 • een set paddenstoelpluggen met uiteenlopende diameters,
 • een aanbrengtool,
 • aanbrengbuizen,
 • een fles gevulkaniseerd rubber,

Ontdek andere duurzame en professionele reparatiemethodes voor een lekke band

Het advies van rezulteo

Denk eraan de bandenspanning en de uitlijning van de wielen te laten nakijken na de reparatie van de lekke band.

De vervangingsmiddelen

De meest gebruikte oplossing bij een lekke band blijft uiteraard de reserveband. Dit kan zowel ‘thuiskomertje’ zijn als een autoband die identiek is aan de te vervangen band. Een thuiskomertje is een kleiner en smaller wiel dat gebruikt kan worden om naar de garage te rijden.

Voor het vervangen van een reservewiel moet je over een uitrusting beschikken die normaalgesproken in een auto aanwezig is. Hier vind je een duidelijke uitleg over hoe een reservewiel gemonteerd moet worden en welk materiaal en welke kennis je hiervoor nodig hebt om snel weer verder te kunnen rijden.

In het geval dat jouw lekke band niet gerepareerd kan worden, moet je deze snel vervangen om opnieuw veilig de weg op te kunnen.

Een nieuwe band vinden

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

 • Lees het artikel
 • Lees het artikel
 • Lees het artikel
 • Lees het artikel