Aquaplaning is de oorzaak van talloze ongelukken en is gevaarlijk voor jouw veiligheid en die van andere weggebruikers. Enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen je helpen het risico op aquaplaning te verminderen. Hoe voorkom je aquaplaning en wat moet je doen als je in een slip raakt?

Door Gepubliceerd Op: juni 15, 2021Categorieën: Rijstijl635 woorden3.3 min gelezen
Aquaplaning: hoe te rijden op natte wegen
Bij regenachtig weer kun je te maken krijgen met aquaplaning. Hoe kun je dit het hoofd bieden? – © fr.fotolia.com

Hoe ontstaat aquaplaning?

Aquaplaning (of watergladheid) komt voor op natte wegen en vooral als er zich plassen op het wegdek vormen na hevige regen. Bij aquaplaning verlies je grip wanneer je autobanden een te grote hoeveelheid water niet snel genoeg kunnen afvoeren. Je verliest plotseling de controle over jouw voertuig dat meerdere meters kan wegglijden.

Belangrijke informatie: Aquaplaning kan zich op één of meerdere banden voordoen. Het komt vaker voor bij de eerste regenbuien na langdurig droog weer,  want de oliën en koolwaterstoffen die zich op het wegdek hebben opgehoopt mengen zich met het regenwater en maken de weg uiterst glad. Het laagje water wat ontstaat op de weg zorgt voor contactverlies tussen je banden en de weg. Naast de aanwezigheid van plassen op de weg, hebben ook je snelheid en de staat van je autobanden hebben een grote impact op het ontstaan van gevaarlijke situaties bij aquaplaning, zoals het wegslippen van je auto. 

De theorie achter aquaplaning

Tijdens een regenbui moeten de groeven van een autoband een bepaalde hoeveelheid water kunnen verwerken, dat via de afvoerkanaaltjes in het profiel van de autoband naar buiten wordt geperst. Elke band heeft zo enkele liters regenwater per seconde te verwerken. Wanneer deze kanaaltjes verzadigd raken door het water, ontstaat er contactverlies met het wegdek, met slippen als gevolg.

2 tips om aquaplaning te voorkomen

  • Controleer de staat van je autobanden

Hoe meer de banden zijn versleten, hoe hoger het risico op aquaplaning. Als de groeven van je banden afslijten, wordt het water immers minder goed afgevoerd. Lees meer over het controleren van de staat van je autobanden.

  • Controleer de bandenspanning

Controleer de bandendruk eenmaal per maand met koude banden. Te zacht of te hard opgepompte banden zorgen voor een verhoogd risico op aquaplaning. Tips en adviezen over de juiste bandenspanning.

Wat moet je doen bij aquaplaning?

  • Pas je snelheid aan

Verminder snelheid als je ziet dat er veel plassen op de weg liggen. Hoe sneller je rijdt, hoe minder tijd je banden hebben om de hoeveelheid water af te voeren. Zodra de banden verzadigd zijn door de verhoogde watertoevoer, loop je het risico weg te slippen en de macht over het stuur te verliezen.

  • Neem een flexibele rijstijl aan

Maak geen abrupte manoeuvres zoals plotseling optrekken, remmen of plots aan het stuur draaien. dit kan het gripverlies verergeren waardoor je weg kunt slippen.

  • Pak de controle terug

Zodra je voelt dat je banden weer hun grip op de weg hebben terug gevonden, geef je rustig gas bij en stuur je 

Let op: het profiel van je banden is ook van invloed op het risico op aquaplaning. Een profiel in V-vorm op een asymmetrische band met brede schoudergroeven zal het water beter naar de zijkant afvoeren. De soepelheid van het rubber speelt ook een grote rol voor een goede grip op de weg. 

Algemene tips bij aquaplaning

Raak bij aquaplaning vooral niet in paniek! Verminder geleidelijk je snelheid door je voet langzaam van het gaspedaal op te lichten. Trap niet hard op de rem en geef geen ruk aan het stuur. Dan kan je immers de controle over het voertuig verliezen en volledig wegslippen. Blijf kalm en houd koers. Als je ziet dat er auto’s achter jou rijden, schakel dan je waarschuwingslichten aan om ze te waarschuwen. Indien van toepassing: schakel de cruise-control uit. Jouw auto zal weer grip krijgen zodra je door de met water bedekte zone heen bent.

Wil je je optimaal veilig voelen bij regen op de weg? Dan kun je voor banden kiezen die voorzien zijn van technologieën die het risico op aquaplaning beperken, zoals het Anti Surf System van Michelin. De Michelin Pilot Sport 3 is met dit systeem uitgerust. 

Hoe voorkom ik aquaplaning?
© rezulteo

 

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel