Is jouw voertuig uitgerust met één of meerdere rijhulpsystemen? ABS, noodremassistentie, anti-slipinrichting of stabiliteitscontrole? Deze geavanceerde uitrustingen kunnen bij het rijden op sneeuw onverwachts reageren. Kom niet voor verrassingen te staan en leer de effecten te anticiperen!

Door Gepubliceerd Op: juni 15, 2021Categorieën: Rijstijl653 woorden3.3 min gelezen
Rijhulpsystemen bij het rijden op sneeuw
Hoe kan ik optimaal gebruikmaken van rijhulpsystemen bij het rijden op sneeuw? – © pixabay.com

Elk rijhulpsysteem reageert anders op sneeuw…

Rijhulpsystemen zijn er om ons te helpen in noodsituaties. Ze werken in op de motorkracht en de remmen zodat we het voertuig onder controle kunnen houden. Op sneeuw kunnen deze systemen echter onverwacht reageren. 

Het ABS antiblokkeersysteem

Wanneer je hard remt, detecteert de ABS sensor het blokkeerpunt van één of meerdere wielen van uw auto. Het reageert direct door de remdruk op het betreffende wiel te verlichten. Dit voorkomt de blokkering van het wiel en het ongecontroleerd slippen van het voertuig. Je kunt de werking van het ABS systeem eenvoudig herkennen daar de trillingen via het rempedaal waarneembaar zijn. De remweg wordt hierdoor echter verlengd. Opgelet, op besneeuwde of beijzelde wegen kan de remafstand verdrievoudigd worden!

Het kan ook voorkomen dat het ABS systeem op hol slaat daar het niet in staat is de situatie te analyseren. Het kan verkeerd reageren bij een gripverschil tussen de linker- en rechterwielen, bijvoorbeeld als slechts de helft van de weg met sneeuw bedekt is of bij een hobbelige weg.

Het advies van rezulteo 

Beperk je snelheid bij het rijden op sneeuw en anticipeer het remmen zoveel mogelijk.

Het ESP stabiliteitscontrolesysteem

Het ESP systeem schakelt in zodra het detecteert dat de wielen van het voertuig een andere richting opgaan dan de richting aangegeven door het stuur (bijvoorbeeld bij onder- of oversturing). Het corrigeert vervolgens de koers door het remsysteem te activeren en de brandstofinjectie in de motor te verlagen waardoor je minder hard gas kunt geven. Dit kan hinderlijk zijn bij het oprijden van hellingen.

Het advies van rezulteo 

Als je op sneeuw rijdt met een voertuig dat uitgerust is met ESP, moet je het snelheidsverlies dat wordt veroorzaakt door het systeem bij lichte koerswijzigingen anticiperen.

Het EBA systeem voor noodremassistentie

Bij het maken van een noodstop, is het mogelijk dat je niet hard of niet snel genoeg op het rempedaal drukt. De noodremassistentie versterkt de rembeweging. Het systeem meet de snelheid waarmee je het pedaal indrukt en vermeerdert de remdruk, waardoor je vrijwel direct over maximale remkracht kunt beschikken.

Het ASR anti-slipsysteem

Het anti-slipsysteem heeft tot doel te voorkomen dat de aandrijfwielen slippen bij het optrekken of het gas geven. Het is bijzonder nuttig bij het starten, zeker op sneeuw of ijzel. Zodra één van de aandrijfwielen begint te slippen, verlaagt het systeem het vermogen, maar zonder het vermogen op de andere wielen over te brengen (behalve bij  specifieke inrichtingen met een zelfblokkerende differentieel). Als het andere drijfwiel ook begint te slippen, verlaagt het ASR systeem het vermogen van de motor nog verder totdat de twee wielen weer grip krijgen.

Wanneer je start op een gladde ondergrond zoals sneeuw of ijs, kan het gebeuren dat het ASR systeem, zoekend naar grip, het vermogen van de motor zodanig moet verlagen dat de auto niet wil starten. Dan blijft er maar één oplossing over: het systeem tijdelijk uitschakelen.

Het advies van rezulteo

Als het vermogen van de motor bij het starten op een helling, sneeuw of ijzel te laag wordt, moet je het ASR systeem uitschakelen totdat je weer grip hebt. Schakel het vervolgens weer in.

Winterbanden ontworpen om de werking van de rijhulpmiddelen te verbeteren

Gezien de steeds uitgebreidere toepassing van rijhulpmiddelen, bieden autofabrikanten nu ook winterbanden aan die geoptimaliseerd zijn voor het gebruik met deze uitrustingen. De Continental WinterContact TS 860 is speciaal ontworpen om de werking van het stabiliteitscontrolesysteem (ESP) te verbeteren. Deze band is uitgerust met specifieke lamellen die zich sneller en eenvoudiger op de aangestuurde richting uitlijnen.

Lees de resultaten van onze test met deze winterband

Het advies van rezulteo

Vergeet niet om je snelheid aan te passen bij sneeuw, ongeacht de gebruikte rijhulpsystemen en denk eraan voldoende afstand te houden om veilig te kunnen remmen. Sneeuwkettingen en sneeuwsokken kunnen eveneens uitkomst bieden in moeilijke wintersituaties… Vergeet ze dus niet mee te nemen!

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel