Onweer in de zomer, winterweer, het hele jaar door kun je verrast worden door regenbuien. Je moet sommige reflexen aanleren om zonder risico in de regen te rijden. Maar de belangrijkste troef blijft uiteraard de staat van je banden.

Door Gepubliceerd Op: juni 15, 2021Categorieën: Rijstijl797 woorden4 min gelezen
rijden bij regen
© Pixabay / jwvein 

Afgezien van voorafgaand aan lange trajecten, kijken we bijna nooit naar het weerbericht als we de auto pakken. Rezulteo biedt je dan ook enkele tips en op te volgen reflexen bij plotselinge regenbuien: Rijden bij regen kun je leren! Van de banden tot het rijgedrag, in dit artikel kom je alles te weten over veilig rijden op nat wegdek.

Rijden bij regen: hoe kan ik mijn auto goed uitrusten?

Om bij regen te kunnen rijden, moet je auto je veiligheid en een onbezorgd traject garanderen. Hiertoe raden we het aan regelmatig de staat van je auto te checken: 

  • Controleer de goede staat van de ruitenwissers op de voor- en achterruit.
  • Controleer het slijtniveau van je banden: de wettelijke minimumgrens van het profiel bedraagt 1,6 mm. Neem, met het oog op de veiligheid een marge van 3 mm voor all season en zomerbanden en 4 mm voor winterbanden. Diepe profielen verwijderen meer water en voorkomen zo een eventuele aquaplaning. Je kunt ook eenvoudigweg de slijtindicators controleren.
  • Controleer de staat van de banden: de slijtage van de groeven moet gelijkmatig zijn en de groeven mogen niet vervormd zijn.
  • Controleer de bandenspanning: te zachte banden bieden minder grip en verhogen het risico op aquaplaning.
  • Controleer de goede werking van de lampen van je auto.

Pas je snelheid aan bij het rijden in de regen

Bij regen heb je tweemaal zoveel kans op ongelukken. Neem dus de nodige voorzorgen achter het stuur van je auto. Hoe kun je veilig de weg op gaan bij regen? 

Beperk je snelheid zodra het regent en neem meer afstand met de voertuigen die voor je rijden. Abrupt remmen komt maar al te vaak voor bij slecht weer. Zelfs met goed presterende banden is de remweg van je auto op nat wegdek langer dan op droog wegdek. Rem dus niet op het laatste moment, maar probeer te anticiperen.

Tip van een expert: houd een afstand van 4 seconden tussen je auto en je voorganger aan.

Bij hevige regenval en moeilijk zicht, moeten de bestuurders op alle wegen hun snelheid aanpassen tot 50 km/u. Trek niet abrupt op.

Rem, bij bochten, rustig af in de rechte lijn voordat je de bocht neemt. Hiermee voorkom je ondersturing, dat wil zeggen dat de voorbanden wegslippen. Rij in bochten rustig op dezelfde snelheid. 

Blijf geconcentreerd en houd het voertuig onder controle door je twee handen op het stuur te houden. Op een doorweekt wegdek word je wellicht ingehaald door vrachtauto’s en overige auto’s die water doen opspatten waardoor je tijdelijk nog minder ziet. Als je langs voetgangers of fietsers rijdt, beperk dan je snelheid als er plassen op de weg staan.

Belangrijke informatie: voel je dat je auto begint te slippen? Haal bij aquaplaning je voet van het gaspedaal maar trap niet op de rem! Je banden hebben misschien niet voldoende grip en dit geeft een ijsbaan effect. Haal, als je voelt dat je de macht over het stuur kwijt raakt, je voet van het gaspedaal en laat de motorrem zijn werk doen tot de banden weer grip krijgen.

Bij slecht weer is anticiperen het toverwoord om gevaarlijke situaties te voorkomen. Vermijd bij het rijden in de regen, net als bij sneeuw en ijzel, bruuske stuurbewegingen. 

Bij gripverlies is snelheid minderen de beste oplossing om een verhoogd contact met de weg te maken. Op lagere snelheid krijgen de banden meer grip en daarnaast wordt ook de handling verbeterd.

Belangrijke informatie: bekijk de door de overige voertuigen achtergelaten sporen. Als deze smal zijn, duidt dit erop dat het water niet voldoende van het wegdek is afgevoerd en dat je dus nog langzamer moet rijden.

Nuttige reflexen bij het rijden in de regen

Zodra het begint te regenen, moet je allereerst controleren of de dimlichten van je auto ingeschakeld zijn. De verkeersregels luiden niet voor niets: goed zien en gezien worden! Schakel echter niet je mistlampen in, want dit kan andere weggebruikers verblinden.

Denk eraan de ventilator of de airco in te schakelen om te voorkomen dat de ramen en de voor- en achterruit beslaan. Het zicht wordt al beperkt door de regen dus je wilt ook niet nog eens gehinderd worden door beslagen ruiten.

Regen verhoogt het risico op mechanische storingen van voertuigen: door de vochtigheid kunnen de elektrische circuits of de motor beschadigd raken. Als je autopech hebt, raden we het af om de motorkap te openen om geen extra schade te veroorzaken. 

Is je motor afgeslagen bij het rijden door diep water (overstromingen, wassend water…)?  Probeer dan vooral niet opnieuw de motor te starten daar dit het probleem kan verergeren.

Samengevat zijn dit de belangrijkste punten om zonder gevaar te rijden bij regen

  • stoppen om te wachten tot het ophoudt met regenen
  • de verwarming inschakelen, voorkomen dat de ruiten beslaan
  • je dimlichten inschakelen
  • je snelheid beperken
  • meer afstand houden

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel