Heb je onlangs jouw autobanden vervangen en voel je nu een verschil? Of heb je misschien de indruk dat je nieuwe banden minder goed presteren dan de oude? Dit is normaal, want alle nieuwe banden moeten worden ingereden. Lees hoe en hoelang je jouw zomerbanden of winterbanden moet inrijden.

Door Gepubliceerd Op: juni 15, 2021Categorieën: Rijstijl291 woorden1.6 min gelezen
Inrijden van nieuwe banden
© fr.fotolia.com

Waarom moeten banden ingereden worden?

Autobanden worden vervaardigd met behulp van een mal. Om ze eenvoudig uit de mal te kunnen verwijderen, wordt er een smeermiddel op het oppervlak aangebracht. Dis is waarom nieuwe banden gladder zijn. Na een bepaald aantal kilometers, slijten de resten van het smeermiddel af en biedt de band optimale grip en handling. Het is dan ook nodig een inrijdperiode aan te houden alvorens snel op te trekken, hard te remmen of hard door bochten te rijden met nieuwe autobanden. De zomerbanden van bekende merken hoeven sinds enkele jaren niet meer ingereden te worden. 

Structuur van een band
© rezulteo – Toyo

Het kan ook voorkomen dat nieuwe zomerbanden minder snel reageren dan je oude banden. De nieuwe autobanden reageren minder snel door de dikkere rubberlaag, wat leidt tot een sterkere torsie van de noppen. Zodra het rubber een beetje afslijt, verdwijnt dit zweverige gevoel tijdens het rijden. 

Welke inrijdperiode moet er aangehouden worden?

We raden aan een inrijdperiode in te lassen van ongeveer 500 km. Voor het bereiken van deze afstand, neem je met je nieuwe banden best een flexibel rijgedrag met gematigde snelheid aan. Vermijd plotseling optrekken, remmen of van richting veranderen. Deze inrijdperiode van 500 km stelt je in staat de restjes van het smeermiddel kwijt te raken en vervolgens optimaal gebruik te maken van de maximale prestaties van je nieuwe autobanden.

Dit geldt zowel voor zomerbanden als voor winterbanden. Maak wel de bedenking dat winterbanden, zelfs na de inrijdperiode, altijd een ander rijgedrag vertonen dan zomerbanden. Voor optimale handling op sneeuw, zijn winterbanden uitgerust met diepere groeven en een dikkere laag rubber. Ze zullen ook wat lawaaieriger zijn en ook wat trager reageren dan je zomerbanden. Neem dus je tijd om te wennen aan je nieuwe autobanden!

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel