Het Duitse autoblad Auto Motor und Sport heeft 7 verschillende all season banden in de bandenmaat 225/45 R17 getest en met elkaar vergeleken. Om vergelijkingsmateriaal te hebben, heeft het blad tevens een zomer- en winterband in de test opgenomen.

Door Gepubliceerd Op: juni 18, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen670 woorden3.5 min gelezen
Door Auto Motor und Sport uitgevoerde test met all season banden
Door Auto Motor und Sport uitgevoerde test met all season banden. © Auto motor und sport

7 all season banden, 1 winter- en 1 zomerband

All season – ofwel vier-seizoenen – banden zijn, zoals hun naam al aangeeft, bestemd om het hele jaar mee te kunnen rijden. Het Duitse blad Auto Motor und Sport heeft dan ook besloten 7 all season banden in de maat 225/45 R17 te testen in diverse rijsituaties zoals op droge, natte, besneeuwde en beijzelde wegen:

De Continental PremiumContact 5 (zomerband) en Continental WinterContact TS 860 (winterband) werden eveneens getest om een vergelijking met de banden uit het all season-segment te kunnen maken. Ter verduidelijking: het Duitse autoblad heeft ervoor gekozen deze banden in een kleinere maat, namelijk 205/55 R16, te testen om niet al te grote verschillen met de all season banden te verkrijgen. Deze laatsten blijven uiteraard een compromis die nooit even efficiënt kunnen zijn als de zomer- en winterbanden in de overeenkomende seizoenen.

Auto Motor und Sport montage van de all season bandentest 2018
© Auto motor und sport

Steeds prestatievollere all season banden

De Toyo Celsius is de enige “onder voorwaarde aanbevolen” band. Dit komt door de zwakke resultaten op natte wegen ondanks het stabiele en evenwichtige rijgedrag op sneeuw. Ook op droge wegen lijkt de band betrouwbaar.

De Continental PremiumContact 5 is uiterst prestatievol op droge wegen ten opzichte van de all season banden. Dit is niet verwonderlijk want het is de enige zomerband van deze vergelijkende test. Hij biedt ook veilig rijgedrag op natte wegen met een hoge weerstand tegen aquaplaning. En bij winterweer? Dan biedt hij wat we van een zomerband kunnen verwachten. Oftewel: niet veel!

De Nokian WeatherProof biedt goede rem- en gripresultaten op sneeuw. Het toont tevens een prima weerstand tegen aquaplaning. Op natte en droge wegen vertoont hij echter aarzelend rijgedrag. Daarnaast heeft hij een lichte neiging tot ondersturing op sneeuw.

De Vredestein Quatrac 5 blinkt uit op droge wegen met de beste stuurprecisie en stabiliteit. Hij verslaat zelfs de – weliswaar kleinere – zomerband op dit oppervlak. Hoewel hij, vooral bij aquaplaning, een middelmatige band op natte wegen blijft, biedt hij tamelijk correct rijgedrag op sneeuw.

De Nexen N’Blue 4 Season biedt goede tractie op sneeuw. Ondanks de zwakkere weerstand tegen aquaplaning en de geringe stuurprecisie op natte wegen, blijft hij een uiterst evenwichtige band op alle oppervlakken. Volgens Auto Motor und Sport biedt hij een uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding.

De Michelin CrossClimate+ is bovenmatig efficiënt en evenwichtig op sneeuw. Hij biedt tevens uitmuntende grip op natte wegen met een korte remweg (36,1 m). Op dit oppervlak vertoont hij zelfs het beste rijgedrag. Op droge wegen is het de band met de kortste remweg,  na de zomerband (39,4 m). Bij de rijtest op dit oppervlak plaatst hij zich net na de zomerband en de testband van Vredestein. Naast de middelmatige weerstand tegen aquaplaning, betreurt Auto Motor und Sport voornamelijk het rolgeluid en de vrij hoge prijs.

De Goodyear Vector 4 Seasons Gen2 is volgens Auto Motor und Sport een uiterst evenwichtige band. Op sneeuw, wordt hij bij het remmen alleen ingehaald door de winterband. Hij is daarnaast uiterst stabiel, betrouwbaar en biedt goede handling op dit oppervlak. Op natte wegen biedt hij ook bijna dezelfde remprestaties als de winterband. Hij plaatst zich – net na de CrossClimate – tijdens de rijtest op natte wegen ondanks een wat trage stuurreactie. Vergeleken met de andere all season banden is hij het beste bestand tegen aquaplaning. Op droge wegen blijft hij wat achter bij de overige specialisten zoals de Vredestein Quatrac 5 of de Michelin CrossClimate+.

De Continental AllSeasonContact biedt uitstekende wintercapaciteiten. Hij wist AMS zelfs te verbazen met zijn prestaties op sneeuw, die vrijwel vergelijkbaar zijn met die van de winterband van hetzelfde merk: de Wintercontact TS 860. De AllSeasonContact biedt vooral snelle stuurreacties op zowel droge als natte wegen. Hij heeft tevens de laagste rolweerstand van de test.

Band Klassement
Continental WinterContact TS 860 Winterband
Continental AllSeasonContact 1
Goodyear Vector 4 Seasons Gen 2 2
Michelin CrossClimate+ 3
Nexen N’Blue 4 Season 4
Vredestein Quatrac 5 5
Nokian WeatherProof 6
Continental Premium Contact 5 Zomerband
Toyo Celsius 7

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel