Het tijdschrift Auto Bild heeft 7 all season banden getest onder dezelfde omstandigheden als hun normale winter- en zomerbandentesten en de resultaten met elkaar vergeleken. Het Duitse blad koos ervoor de bandenmaat 235/55 R19 voor SUV’s te testen.

Door Gepubliceerd Op: juni 17, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen655 woorden3.4 min gelezen
Auto Bild SUV bandentest 2019: de beste all season SUV banden
Auto Bild heeft 7 verschillende all season banden in de maat 235/55 R19 getest en met elkaar vergeleken © Auto Bild

All season banden in de zomer en de winter?

Kunnen all season banden in alle situaties een ware vervanger zijn voor zomer- of winterbanden? Auto Bild buigt zich in zijn laatste test voor SUV’s over deze vraag. Het Duitse blad vergelijkt in deze test 7 all season banden in de maat 235/55 R19:

Auto Bild heeft deze banden onder een Audi Q5 getest op sneeuw en op droog en nat wegdek.

Goedkoop is duurkoop

De Gripmax Status Allclimate is verreweg de goedkoopste band van de test maar wist Auto Bild niet te overtuigen. Het Duitse blad kende de beoordeling ‘niet aanbevolen’ aan deze band toe vanwege het onveilige gedrag op natte en besneeuwde hellingen. De remafstanden zijn te lang en het rijgedrag op droge wegen is ontoereikend.

Hij blijft echter wel prestatievoller dan een zomerband op sneeuw die meer dan 62 meter nodig heeft om tot stilstand te komen, tegen 28,5 meter voor de Gripmax band. Dit toont aan dat een all season band een compromis blijft maar bij winterweer toch beter presteert dan een zomerband.

Let op ondersturing

De Falken Euro All Season AS210 kenmerkt zich door lichte tekortkomingen op natte wegen maar biedt voldoende weerstand tegen aquaplaning. Deze band krijgt een ‘voldoende’ van Auto Bild maar vertoont ontoereikende stuurprecisie met een neiging tot ondersturing. De remafstanden op natte wegen zijn ook wat langer dan zijn concurrenten.

De Nokian Weatherproof SUV krijgt ook een ‘voldoende’. Deze band is op zijn gemak bij winterse omstandigheden en biedt een goede weerstand tegen aquaplaning. Hij is tevens vrij comfortabel, mede dankzij het beperkte rolgeluid. Hij verliest echter toch punten bij de remtesten en vanwege de neiging tot ondersturing op droge wegen.

Goodyear Vector 4Seasons SUV Gen-2 comparatif AutoBild Allrad
© AutoBild Allrad

De Goodyear Vector 4Seasons SUV Gen-2 verkrijgt dezelfde score maar niet dezelfde beoordeling. De band van de Amerikaanse fabrikant wordt als ‘goed’ beoordeeld dankzij de korte remwegen in alle situaties. Hij heeft helaas wel een neiging tot ondersturing op droge wegen en een lage zijwaartse geleiding op sneeuw.

Voor de winter, de zomer of alle seizoenen

De Continental AllSeasonContact is uiterst efficiënt bij winterweer en kan volgens Auto Bild de hele winter veilig rijgedrag bieden. Hij is niet zo snel als een winterband, maar dit wordt gecompenseerd door de korte remafstanden op sneeuw en het dynamische rijgedrag op natte wegen. Hij heeft tevens de laagste rolweerstand van de test en biedt comfortabel en stil rijgedrag. Hij is iets minder prestatievol op droge wegen met voornamelijk een neiging tot ondersturing.

Continental AllSeasonContact autoband

De Michelin CrossClimate SUV is het meest overtuigend onder zomerse omstandigheden. Op droge wegen biedt hij de snelste en meest precieze stuurreacties. De all season band van Michelin heeft geen echte zwakke punten en wist Auto Bild te overtuigen: hij is zowel veelzijdig als sportief en kenmerkt zich door optimale handling… Hij biedt tevens hoogwaardige veiligheid op natte wegen en een lage rolweerstand. Hij krijgt dan ook de beoordeling ‘uitmuntend’ toegekend door het Duitse autoblad.

Volgens Auto Bild is de Vredestein Quatrac 5 de beste all season SUV band van 2019. Deze ‘uitmuntende’ band is prima bestand tegen alle winterse omstandigheden en biedt uitzonderlijk evenwichtige prestaties. De hoge stuurprecisie en de korte remafstanden op natte wegen en sneeuw maken het tot een uitmuntende band voor het hele jaar. Daarnaast is hij ook nog eens redelijk geprijsd.

Band Klassement Plus- en minpunten
Vredestein Quatrac 5 1 Zeer prestatievol in alle situaties
Michelin CrossClimate SUV 2 Veelzijdig en efficiënt, hoge prijs
Continental AllSeasonContact 3 Zeer efficiënt bij winterweer, ondersturing op droge wegen
Goodyear Vector 4Seasons SUV Gen-2 4= Kortere remwegen, ondersturing op droge wegen.
Nokian Weatherproof SUV 4= Efficiënt op sneeuw, ietwat lange remwegen
Falken Euro All Season AS210 6 Goede weerstand tegen aquaplaning, ietwat lange remweg
Gripmax Status Allclimate 7 Gevaarlijk rijgedrag, goedkoopste band

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel