Welke RFT-band kun je kiezen? De bekende bandenmerken hebben technologieën ontwikkeld die in het geval van een lekke band veiligheid en eenvoud combineren. Een lekke band is vervelend en kan heel gevaarlijk zijn. Als je dit overkomt kun je met een runflat band echter nog een afstand van 80 km afleggen bij een snelheid van maximaal 80 km/uur. Dit geeft je dus de mogelijkheid om naar de dichtstbijzijnde garage te rijden en de band te laten repareren of te vervangen. Maar runflat banden laten monteren is wel prijzig. Hieronder tref je een greep uit de beste runflat banden.

Door Gepubliceerd Op: juni 18, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen769 woorden4.1 min gelezen
Runflatband: beste RFT banden, doorrijden bij een lekke band
© Bridgestone

Wat is een runflat band?

Een runflat band geeft de mogelijkheid bij een lekke band nog enkele kilometers “plat” door te rijden. Deze runflat technologie is terug te vinden bij tal van premium merken zoals MichelinBridgestone en Pirelli. De runflat band vereist zowel op het gebied van research & development als bij de productie een bepaalde investering van de fabrikanten. Runflat banden zijn over het algemeen dan ook duurder dan klassieke banden. De premium merken hebben het leeuwendeel van de runflat markt in handen, hoewel er alternatieven bestaan. Ieder merk hanteert tevens zijn eigen markering voor runflat banden, wat de aankoop van dit soort banden niet vereenvoudigt! Om de keuze te vergemakkelijken, biedt onze rezulteo bandenexpert je een selectie van de beste runflat banden aan, zodat je hopelijk de band kunt vinden die je zoekt!

Onze selectie houdt met name rekening met de beschikbaarheid in de meest gangbare maten. De volgorde is louter alfabetisch en is niet gebaseerd op een indeling naar prestaties.

Runflat banden: de oplossing voor een lekke band?

Welke runflat band voor mijn auto? De Bridgestone Turanza T005 RFT

De Bridgestone Turanza T005 RFT
© rezulteo

De Bridgestone Turanza T005 is een zomerband die in een versie met Driveguard technologie bestaat. Het DriveGuard concept is gekoppeld aan het bandenspanningscontrolesysteem (TPMS) en speelt met name in op de structuur van de band: comfortabele, minder stijve flanken. Een automobilist kan met een lekke band rijden zonder te merken dat deze zachter wordt. De runflat band van Bridgestone moet dan ook systematisch gekoppeld worden aan het bandenspanningscontrolesysteem van het voertuig (directe of indirecte TPMS). Waaraan kun je een runflat band van Bridgestone herkennen? De “RFT” markering staat op de flank van de band.

Hoe wordt een directe of indirecte TPMS gebruikt?

Welke runflat band voor mijn auto? De Continental PremiumContact 6 SSR

Continental PremiumContact 6 SSR
© rezulteo

Een andere, wat sportievere band, die ook in een runflat-uitvoering op de markt verkrijgbaar is, is de Continental PremiumContact 6. Het SSR systeem is een runflat technologie voor lage banden, gemonteerd op standaard velgen. Continental heeft de dragende flanken versterkt. Om met deze runflat banden te mogen rijden, moet het voertuig verplicht uitgerust zijn met een bandenspanningscontrolesysteem (TPMS).

Is het bandenspanningscontrolesysteem (TPMS) verplicht?

Welke runflat band voor mijn auto? De Michelin Pilot Sport 4

De Michelin Pilot Sport 4
© Michelin

Michelin heeft de Pilot Sport 4 met “ZP” markering (voor Zero Pressure) uitgebracht. Het betreft de vermaarde sportband van het Franse merk, voorzien van runflat technologie. Dit “zelfdragende” systeem is mogelijk dankzij robuuste flanken die het voertuiggewicht kunnen dragen bij het wegvallen van de bandenspanning. Vergeleken met een normale band beperkt de Michelin ZP het risico dat de band bij het lek rijden van de velg loskomt. Zoals vele runflat banden kan de Michelin Pilot Sport 4 ZP slechts één keer gerepareerd worden door een vakspecialist.

Kan een runflat band gerepareerd worden?

Welke runflat band voor mijn auto? De Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 ROF

Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 ROF
© rezulteo

In het all season segment biedt Goodyear de Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 runflat band aan, herkenbaar aan de ROF (Run On Flat) markering op de flank. Tevens heeft de band de 3PMSF markering om aan te geven dat hij uitermate geschikt is voor winters weer. Dit zie je niet vaak bij all season banden en de Goodyear band weet zich dan ook regelmatig te onderscheiden in de normale en vergelijkende bandentests. In combinatie met de geavanceerde runflat technologie biedt Goodyear hiermee dus een zeer interessante band aan.

Montage van een runflat band: fouten die je moet vermijden

Welke runflat band voor mijn auto? De Nokian Wetproof RunFlat

Nokian Wetproof RunFlat
© rezulteo

Het bandenmerk Nokian staat bekend om zijn hoogwaardige winterbanden. Maar de Wetproof zomerband biedt eveneens uitzonderlijke resultaten. Dankzij de prestaties op nat wegdek biedt de Nokian Wetproof de bestuurder optimale veiligheid. In de runflat versie biedt hij tevens de mogelijkheid om bij een lekke band nog naar de dichtstbijzijnde garage te rijden.

Runflat: hoe te reageren bij een lekke band?

Welke runflat band voor mijn auto? De Pirelli Cinturato P7 RFT

Waaraan kun je een runflat band van Pirelli herkennen? De zomersportband Pirelli Cinturato P7 RFT is op zijn flank voorzien van de markering “run flat”. Op de bandenmarkt wordt er een specifieke Cinturato P7 runflat verkocht voor BMW’s: de Cinturato P7 RFT voorzien van het * teken van de autofabrikant.

Pirelli heeft naast het zelfdragende systeem de Seal Inside technologie voor zelfherstellende banden ontwikkeld: als een scherp voorwerp de band doorboort, wordt dit omringd door kit om een eventueel lek te dichten.

Runflat en Seal banden: technologie ten dienste van veiligheid

Goed om te weten: voordat je runflat banden gaat kopen, vergeet niet dat het wordt aangeraden runflat banden op alle vier de wielen te monteren.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel