De Touring Club Suisse (TCS) en de ADAC hebben voor het seizoen 2020 15 winterbanden voor compacte en overige toerauto’s getest in de populaire maat 205/55 R16. Vijf banden wisten zich te onderscheiden terwijl twee banden geen overtuigende score behaalden.

Door Gepubliceerd Op: juni 21, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen799 woorden4.2 min gelezen
Winterbandentest: TCS en ADAC vergelijken de grip van de banden op nat wegdek
© TCS – Youtube

15 onderling vergeleken winterbanden

De grootste Duitse (ADAC) en de Zwitserse autoclub (TCS) slaan opnieuw de handen ineen voor een complete test van winterbanden in de maat 205/55 R16. Deze maat is gehomologeerd voor talloze compacte auto’s en sommige toerauto’s zoals de Ford FocusHyundai i30Mercedes A-, B– en C-KlasseAudi A3BMW 1-, 2– en 3-SerieOpel AstraVolkswagen Golf en Passat en tal van overige modellen. Voor deze vergelijkende test werden de banden geselecteerd op basis van het Europese bandenlabel. Alleen de banden in deze maat met een C of beter voor het remmen op nat wegdek werden geselecteerd:

Twee banden wisten niet te overtuigen

De ADAC en de TCS hebben een gecoverde band, de King Meiler Winter Tact WT81, in de test opgenomen. Ondanks een correcte score op het bandenlabel, raden de autoclubs deze band niet aan vanwege de bar slechte prestaties op nat en droog wegdek. De band is echter wel uiterst efficiënt op sneeuw en biedt een kilometerrendement van 45.000 kilometer.

Winterbandentest op sneeuw: ADAC en TCS voeren een vergelijkende test uit van de beste winterbanden voor compacte auto’s
© ADAC

De Tristar Snowpower HP kan ook binnen deze categorie ingedeeld worden, ondanks de kortere remwegen op droog wegdek. Deze band vertoont echter gebrekkig rijgedrag op sneeuw en nat wegdek. De test brengt de zwakke rijprestaties op dit oppervlak en de ontoereikende capaciteit om, met name in bochten, bescherming te bieden tegen aquaplaning aan het licht.

De Semperit Speed-Grip 3 scoort beter dan de “niet aanbevolen” banden maar de prestaties voldoen niet volledig aan de verwachtingen van de TCS en de ADAC. Hij weet te overtuigen op nat wegdek en behoort tot de top 3 op sneeuw. Hij presteert het slechtst op droog wegdek en heeft af en toe de neiging tot oversturing.

7 als bevredigend beschouwde banden

In het peloton vinden we zeven banden waarvan de prestaties in minstens één categorie het niet toelaten een betere beoordeling te krijgen maar die toch “bevredigend” zijn volgens de ADAC en de TCS.

Winterbandentest ADAC en TCS: vergelijkende bandentest voor compacte auto’s op droog wegdek
© ADAC

De banden Giti GitiWinter W1 en Pirelli Cinturato Winter konden niet hoger opklimmen door het onzekere rijgedrag dat oversturing veroorzaakt op droog wegdek. De laatst genoemde band is overigens uiterst efficiënt op alle overige oppervlakken, net als de Goodyear UltraGrip 9+. Beide banden bieden de beste resultaten op sneeuw. De Continental WinterContact TS 860 is de op één na beste band op nat wegdek. Deze twee banden en ook de Toyo Observe S 944 komen echter niet goed uit de verf op droog wegdek.

De Sava Eskimo HP2 vertoont gebreken op nat wegdek, hoofdzakelijk wat betreft de handling terwijl de Falken Eurowinter HS01 achterblijft bij de tests op sneeuw.

Een evenwichtige top 5

Vijf banden krijgen de vermelding “bijzonder aanbevolen”. We benadrukken dat dit niet de beste beoordeling is die er bestaat. Voor winterbanden is het veel moeilijker de beste score te behalen dan voor zomerbanden daar deze laatste minder vaak het accent leggen op één bepaalde prestatie. Volgens de ADAC en de Touring Club Suisse bieden deze vijf banden in ieder geval zeer evenwichtige prestaties.

De Maxxis Premitra Snow WP6 is veilig bij het testen op nat wegdek en biedt goede resultaten op sneeuw en wat betreft slijtage, zelfs al blijft hij iets achter bij de beste banden. Hij scoort voornamelijk goed op droog wegdek. Hij komt binnen deze testcategorie zelfs als beste uit de bus. Zijn aantrekkelijke prijs werkt uiteraard ook in zijn voordeel: hij is gemiddeld 25% goedkoper dan de overige banden uit deze top 5.

Winterbandentest: ADAC en TCS voeren de montage van de banden voor de vergelijkende test uit
© ADAC

De banden Hankook Winter i*cept RS2 en Dunlop Winter Sport 5 hebben dezelfde eindscore dankzij evenwichtige en op enkele details na vergelijkbare prestaties. De Hankook band is goedkoper maar die van Dunlop is duurzamer en heeft de laagste rolweerstand

De Michelin Alpin 6 heeft, net als de Dunlop band, eveneens een prima kilometerrendement. Hij scoort beter op nat en droog wegdek en bij ijzel maar is wel prijziger.

De Bridgestone Blizzak LM005 winterband schrijft deze test op zijn naam, hoofdzakelijk dankzij zijn, volgens de ADAC en de TCS, indrukwekkende prestaties op nat wegdek. Hij presteert tevens prima op droog wegdek en op sneeuw voor uiterst veilig rijgedrag. Het met de beste banden van de categorie vergeleken middelmatige kilometerrendement is zijn enige minpunt.

Winterbanden top 5                                       +           –
Bridgestone Blizzak LM005 Verreweg de beste op nat wegdek Duurzaamheid
Michelin Alpin 6 Duurzaamheid, uitmuntend bij alle tests Prijs
Dunlop Winter Sport 5 Brandstofverbruik, duurzaamheid, sneeuw Rolgeluid
Hankook Winter i*cept RS2 Uiterst evenwichtig Rolgeluid
Maxxis Premitra SNow WP6 De beste op droog wegdek, zeer aantrekkelijke prijs Sneeuw

Alle resultaten van de test zijn in het Duits na te lezen op de website van de ADAC.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel