De Allgemeiner Deutscher Automobil-Club (ADAC), de grootste autoclub van Duitsland, heeft 30 zomerbanden in twee verschillende maten getest. De aanbevolen banden zijn niet per se de meest bekende banden.

Door Gepubliceerd Op: juni 18, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen1291 woorden6.5 min gelezen
ADAC zomerbandentest 2018 in 14 en 16 inch
ADAC heeft 30 zomerbanden in twee maten met elkaar vergeleken. © ADAC 2018

Een uiterst zorgvuldige testmethode

Net als elk jaar, heeft de vermaarde Duitse autoclub, de ADAC, de resultaten van de langverwachte zomerbandentest bekend gemaakt. Ook dit jaar werden er twee maten geselecteerd. Talloze verkrijgbare banden, 30 om exact te zijn, werden onder de loep genomen. 

Elke band onderging een serie van 6 tests die uitgevoerd werden in diverse testcentra, waaronder het Contidrom van Continental in Hannover en het testcentrum van Bridgestone in Italië. De uiteindelijke score werd berekend aan de hand van de testresultaten en vervolgens gewogen om de prestaties van de zomerbanden zo goed mogelijk in kaart te brengen. De prestaties op natte wegen tellen voor 40% mee in de eindscore. Het rijden op droge wegen en de duurzaamheid tellen beiden voor 20% mee. Het rolgeluid en de rolweerstand wegen elk 10% binnen de eindscore. De test op hoge snelheid wordt niet meegenomen binnen de berekening van de eindscore. De beste banden zijn volgens ADAC, de banden met de laagste score.

Voor de 14 inch banden, waren de B-merken het meest overtuigend

Er werden 14 banden in de maat 175/65 R14 getest onder een Ford Fiesta. Er deden geen banden van Bridgestone, Hankook of Michelin mee, aangezien de producten van deze merken zich aan het einde van de levenscyclus bevinden. De volgende autobanden werden getest:

De resultaten van de ADAC tests zijn verrassend: slechts twee banden krijgen de vermelding ‘goed’ en geen van beiden was een premium merk. De Falken Sincera SN832 verkreeg de beste score binnen deze vergelijkende test. De ADAC beschouwt het als een uiterst evenwichtige band met uitmuntende prestaties op het gebied van veiligheid, met name op droge wegen. De Semperit Comfort-Life2 komt op de 2e plaats en heeft veel weg van de nummer 1. Hoewel het minder prestatievol is op droge wegen, biedt het uitstekende prestaties bij nat weer.

De 11 volgende banden worden als ‘bevredigend’ beschouwd. De Dunlop Street Response 2, op de 3e plaats, greep ondanks evenwichtige eigenschappen, vanwege de zwakkere prestaties op natte wegen, net naast de beoordeling ‘goed’. De Kleber Dynaxer HP3 en de Vredestein T-trac 2, op een gedeelde 4e plaats, deden het goed tijdens de slijtagetest en de tests voor de rolweerstand voor de laatstgenoemde.

De Apollo Amazer 4G Eco komt als beste uit de vergelijkende test wat betreft de rolweerstand en biedt goede prestaties op droge wegen. Maar ook deze band kan door de zwakke prestaties op natte wegen niet hoger opklimmen. De Pirelli Cinturato P1 Verde en de Pneumant Summer ST2, met dezelfde score, bieden vrijwel dezelfde kwaliteiten als minpunten. Deze drie banden bezetten samen de 6e plaats van het klassement.

De Continental ContiPremiumContact 5, op de 9e plaats, biedt de beste prestaties op natte wegen en één van de beste scores voor het rijden op droge wegen. Maar daar deze band vrij snel slijt, bevindt het zich niet in de top van de vergelijkende test van de ADAC

De band Goodyear EfficientGrip Compact staat op nummer 10. Het had het zwaar bij de test op natte wegen maar heeft de beste score voor de slijtagetest, net als de Fulda EcoControl, 11e van het klassement. De Firestone MultiHawk 2 scoort het slechtst voor het brandstofverbruik maar biedt goede prestaties op natte wegen en een beter rijcomfort ten opzichte van zijn concurrenten. 13e, de Maxxis Mecotra 3 komt als beste uit de bus op droge wegen, maar bezet de op één na laatste plaats op het gebied van prestaties op natte wegen

De Sava Perfecta is de enige band met de vermelding ‘voldoende’ en verkrijgt de slechtste score op natte wegen, wat de 14e plaats verklaart ondanks de correcte resultaten tijdens de overige tests.

Falken Sincera SN832 Ecorun 1e
Semperit Comfort-Life 2 2e
Dunlop Street Response 2 3e
Kleber Dynaxer HP 3 4e
Vredestein T-trac 2 4e
Apollo Amazer 4G Eco 6e
Pirelli Cinturato P1 Verde 6e
Pneumant Summer ST2 6e
Continental ContiPremiumContact 5 9e
Goodyear EfficientGrip Compact 10e
Fulda EcoControl 11e
Firestone Multihawk 2 12e
Maxxis Mecotra 3 13e
Sava Perfecta 14e

Bekijk de complete resultaten (in het Frans) op de website van de Zwitserse Touringclub.

Enkele verrassingen voor de 16″ banden, maar Michelin houdt de overhand

De ADAC heeft besloten 16 zomerbanden in de maat 205/55 R16 te testen onder een Volkswagen Golf VII. Deze keer deden er wel Michelin, Bridgestone en Hankook banden mee, hoewel de twee eerste merken niet hun nieuwste modellen gepresenteerd hebben (deze waren op het moment van de tests nog niet in omloop):

Zes banden krijgen de beoordeling ‘goed’ De Michelin Primacy 3, onlangs vervangen door de Primacy 4, is de onbetwiste winnaar van deze vergelijkende test. Het scoort het beste tijdens de slijtagetest en biedt uitmuntende prestaties op zowel droge als natte wegen. 

Vervolgens staan er drie banden op een gedeelde 2e plaats: de Bridgestone Turanza T001 Evo, vrij van zwakke punten, volgens de ADAC, en waarvan de vervanger in het begin van dit jaar uitgebracht is, de Continental ContiPremiumContact 5, de beste band op het gebied van de rolweerstand en de Firestone Roadhawk die op droge wegen dezelfde prestaties biedt als de band van Michelin.

De Hankook Ventus Prime 3 K125 bemachtigt de 5e plaats en heeft de beste score op droge wegen. Het biedt daarnaast uiterst evenwichtige prestaties net als de Semperit Speed-Life 2 die dezelfde score toegekend kreeg.

Vervolgens kregen acht banden de beoordeling ‘bevredigend’ De ESA Tecar Spirit 5 HP en de Pirelli Cinturato P7 Blue worden afgestraft om de zwakke prestaties op natte wegen, ondanks de uitstekende resultaten op droge wegen en tijdens de slijtagetest. Ze delen de 7e plaats met de Kumho Ecsta HS51 die vanwege de teleurstellende resultaten op droge wegen net naast de vermelding ‘goed’ grijpt.

De Fulda Ecocontrol HP, op nummer 10, biedt uitstekende resultaten op het gebied van de slijtvastheid, de rolweerstand en het comfort, maar was niet overtuigend op droge en natte wegen.

Drie banden delen de 11e plaats: de Giti Premium H1, met een goede rolweerstand maar zwakke resultaten op droge en natte wegen en voor de levensduur, de Goodyear EfficientGrip Performance die ondanks de goede resultaten op droge wegen en voor de rolweerstand, slechts een matige levensduur biedt en de Nexen N’blue HD Plus die de slechtste score voor het brandstofverbruik kreeg.

De Cooper Zeon CS8 op nummer 14 heeft de slechtste scores voor de tests op droge en natte wegen maar kreeg toch nog net de beoordeling ‘bevredigend’.

Twee banden kregen de beoordeling ‘voldoende’ vanwege een declassering na het zakken voor de test op hoge snelheid van ADAC. Ze eindigen op een gedeelde 15e plaats. Ze kwamen wel door een gelijksoortige, maar minder veeleisende test. Dit betreft de Infinity Ecosis, met zwakke resultaten op droge en natte wegen maar met een lage rolweerstand, en de Vredestein Sportrac 5, die ondanks een uitstekende slijtvastheid, de beste score voor de rolweerstand en de op één na beste score op droge wegen, erg slechte resultaten op natte wegen heeft geboekt.

Michelin Primacy 3 1e
Bridgestone Turanza T001 Evo 2e
Continental ContiPremiumContact 5 2e
Firestone Roadhawk 2e
Hankook Ventus Prime 3 K125 5e
Semperit Speed-Life 2 5e
ESA Tecar Spirit 5 HP 7e
Kumho Ecsta HS51 7e
Pirelli Cinturato P7 Blue 7e
Fulda Ecocontrol HP 10e
Giti Premium H1 11e
Goodyear EfficientGrip Performance 11e
Nexen N’blue HD Plus 11e
Cooper Zeon CS8 14e
Infinity Ecosis 15e
Vredestein Sportrac 5 15e

Bekijk de complete resultaten (in het Frans) op de website van de Zwitserse Touringclub.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel