Touring Club heeft voor een nieuwe vergelijkende bandentest 9 all season banden getest voor velgdiameter 14 inch. Hoewel ze niet kunnen tippen aan echte zomer- of winterbanden, bieden ze een goed compromis.

Door Gepubliceerd Op: juni 21, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen637 woorden3.2 min gelezen
DE ALL SEASON BANDEN TEST VAN ADAC en TCS
Voor deze vergelijkende test hebben de ADAC en de TCS negen all season banden in 14 inch getest. © ADAC

De test

Dit jaar heeft de ADAC samen met de Touring Club Suisse (TCS) 9 all season banden getest. Onderstaande banden werden getest in de maat 175/65 R14, populair voor stadsauto’s.

Deze banden werden getest op diverse ondergronden. De eindscore wordt als volgt gewogen: droge wegen (15%), natte wegen (30%), besneeuwde wegen (20%), beijzelde wegen (10%). Verder bestaat de score uit het rolgeluid (5%), de rolweerstand (10%) en de duurzaamheid (10%).

5 banden aanbevolen onder voorbehoud

Normaal gezien krijgt het merendeel autobanden de beoordeling ‘sterk aanbevolen’ bij tests van de TCS / ADAC, maar dit gaat niet op voor de all season banden. Ten opzichte van de laatste vergelijkende test uit 2016, krijgt geen enkele autoband de beoordeling ‘niet aanbevolen’. Vijf autobanden krijgen echter wel de beoordeling ‘aanbevolen onder voorbehoud’.

Te beginnen met de Michelin CrossClimate waarvan de nieuwe versie ‘+’ niet beschikbaar is in de geteste maat. Volgens de TCS vertoont deze autoband te veel zwakke punten op sneeuw. De prestaties op droge en natte wegen volstaan niet om de score op te krikken. Het blijft wel de beste band wat betreft duurzaamheid en hij presteert goed op ijzel.

De Hankook Kinergy 4S H740 heeft een uitstekende levensduur en houdt stevig stand op ijzel. Maar vanwege de prestaties op sneeuw, droge en natte wegen behoort de band niet tot de top.

Een band met dezelfde problemen is de Maxxis AllSeason AP2. Hij scoort iets beter op sneeuw en natte wegen, maar boekt minder goede resultaten op droge wegen.

De beste resultaten van de vergelijkende test op droge wegen behoren toe aan de Vredestein Quatrac 5. Hij heeft een uitstekende slijt- en rolweerstand en bevredigende resultaten op ijzel. Rijden op natte wegen en op sneeuw zijn echter de zwakkere kanten van deze autoband.

De Firestone Multiseason behaalt de slechtste scores op natte en droge wegen, maar compenseert dit door de prestaties op sneeuw. De ze band heeft een uitstekende slijt- en rolweerstand maar is daarentegen wel de meest lawaaierige band van de test.

4 aanbevolen autobanden zijn aanvaardbaar als compromis

De Touring Club Suisse onderstreept dat het beter is om in de zomer op zomerbanden en in de winter en op winterbanden te rijden, maar de club is van mening dat de all season banden met de beoordeling ‘aanbevolen’ een goed compromis bieden. Deze banden zijn vooral geschikt voor automobilisten die maximum 25.000 kilometer per jaar rijden.

De Nokian Weatherproof is minder prestatievol op droge wegen, maar verkrijgt de beste score tijdens de test voor het rijden op sneeuw en voor rolgeluid. Hij biedt tevens uitstekende resultaten op natte wegen en ijzel en scoort goed voor levensduur en rolweerstand. 

De autoband met de beste score voor de test op natte wegen en tevens de stilste band, is de Goodyear Vector 4Seasons Gen-2. Hij biedt uitstekende slijt- en rolweerstand, maar stelde enigszins teleur bij de tests op droge en besneeuwde wegen.

De Continental AllSeasonContact is een nieuwkomer op de all season markt. Hij biedt buitengewoon evenwichtige prestaties. Deze autoband blinkt uit op natte wegen, sneeuw en ijzel. Ondanks een wat lagere score op droge wegen, waren de testpersonen over het algemeen tevreden, vooral over de score voor de rolweerstand.

De beste all season band in 14 inch volgens deze vergelijkende test van de TCS en de ADAC is de Nexen N’Blue 4Seasons. Ondanks een lagere score op sneeuw en droge wegen behaalt hij de beste score op ijzel en een vertoont hij een overtuigend rijgedrag op natte wegen.

Band Klassement
Nexen N’Blue 4Season 1
Continental AllSeasonContact 2
Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 3
Nokian Weatherproof 4
Firestone Multiseason 5
Maxxis AllSeason AP2 5
Vredestein Quatrac 5 5
Hankook Kinergy 4S H740 8
Michelin CrossClimate 8

 

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel