De ADAC en de Touring Club Suisse hebben de beste winterbanden voor SUV’s van 2020 met elkaar vergeleken. Van de 13 in de maat 235/55 R17 geteste banden, boekte maar één band prima resultaten terwijl alle andere zwakke punten vertoonden.

Door Gepubliceerd Op: juni 21, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen523 woorden2.8 min gelezen
SUV winterbandentest: ADAC en TCS voeren een vergelijkende bandentest op sneeuw uit
© ADAC

13 winterbanden voor SUV’s

Na de tests van zomer- en all season banden in de maat 235/55 R17, is het nu de beurt aan de winterbanden. ADAC en TCS hebben dan ook hun vergelijkende test voor het winterseizoen van 2020/2021 uitgevoerd.

SUV winterbandentest: ADAC en TCS voeren een vergelijkende bandentest voor grip op sneeuw uit
© ADAC

De geteste maat is geschikt voor talloze types SUV’s en sedans en zelfs voor kleine bestelauto’s: Audi A7Q3Ford KugaS-MaxJaguar XFMercedes Classe S, Classe V, Volvo S60V60XC60Volkswagen TiguanT6, e.d.

De volgende banden werden getest:

Strenge beoordelingen van de ADAC

De Semperit Speed-Grip 3 SUV is de enige band die op meerdere vlakken meer moeite heeft en krijgt dan ook de vermelding “aanbevolen onder voorbehoud”. De ADAC onderstreept het vrij middelmatige rijgedrag op droog wegdek. Daarnaast laten de prestaties op sneeuw en nat wegdek ook te wensen over.

11 overige banden krijgen, vanwege kleine tekortkomingen op één van de rijoppervlakken, de vermelding “aanbevolen”. Hoewel ze door deze gebreken volgens de test niet per se vermeden te hoeven worden, behoren ze ook niet tot de beste banden. De ADAC en de TCS hebben ze in 3 aparte groepen opgedeeld. Qua eindscore komen ze echter allemaal behoorlijk overeen. 

SUV winterbandentest: ADAC en TCS voeren een vergelijkende bandentest op nat wegdek uit
© ADAC

De banden Goodyear UltraGrip Performance +Kleber Krisalp HP3 en Bridgestone Blizzak LM005 hebben goede resultaten op nat of besneeuwd wegdek met een speciale vermelding voor de Bridgestone band die hier als beste uit de bus komt. Ze presteren helaas veel minder goed op droog wegdek met name wat betreft stuurprecisie.

De banden Dunlop Winter Sport 5 en Vredestein Wintrac Pro doen het daarentegen beter op droog wegdek en houden ook stand op nat of beijzeld wegdek. Ze hebben de meeste moeite op sneeuw met een neiging tot ondersturing.

De derde groep bestaat uit banden die binnen minstens 2 categorieën wat zwakkere punten vertonen. De banden Esa+TecarCooper en Fulda kenmerken zich door gebrekkig rijgedrag op zowel droog als nat wegdek. De Nokian WR Snowproof heeft meer moeite op nat of beijzeld wegdek. De Continental WinterContact TS850 P laat enkele steken vallen op droog wegdek en op sneeuw. De Pirelli Winter Sottozero 3 vertoont ten slotte matig rijgedrag op droog, besneeuwd of beijzeld wegdek.

Een enkele band aan kop

De Michelin Pilot Alpin 5 bevindt zich alleen aan de top en laat zijn concurrenten ver achter zich. Hij biedt precies rijgedrag op droog wegdek en veiligheid bij plotseling uitwijken. Daarnaast heeft hij een goede wegligging bij regenachtig weer. Het is de beste band op sneeuw en het is dus logisch dat hij de vermelding “sterk aanbevolen” krijgt.

Top 5 van winterbanden voor SUV’s/sedans                                  +               –
1 – Michelin Pilot Alpin 5 Beste band op sneeuw en droog wegdek Prijs
2= Esa+Tecar SuperGrip Pro Beste op ijzel, beste duurzaamheid Nat en droog wegdek
2= Goodyear UltraGrip Performance + Brandstofverbruik, nat wegdek, sneeuw en ijzel Droog wegdek
4= Dunlop Winter Sport 5 SUV Droog en nat wegdek Sneeuw
4= Vredestein Wintrac Pro Droog en nat wegdek Sneeuw

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel