De bandenfabrikant Nokian heeft onlangs zijn nieuwe WR A4 gepresenteerd, een winterband voor high performance auto's. We kregen de kans om deze veelbelovende band, die gebruik maakt van talloze technologieën, te testen in de thuisbasis van Nokian in Finland.

Door Gepubliceerd Op: juni 21, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen586 woorden3.1 min gelezen
De Nokian WR A4 in de sneeuw
De Nokian WR A4 in de sneeuw © Nokian

De Finse fabrikant Nokian is de onbetwiste winterbandenspecialist. De testbasis, waar wij de WR A4 hebben kunnen ontdekken, ligt op steenworp afstand van de Noordpool. Het is een fraai voorbeeld van de door de fabrikant geïnvesteerde middelen voor het ontwikkelen van zijn producten.  Van alle ontwikkelingscentra voor winterbanden die we tot nu bezocht hebben, is dit de meest indrukwekkende. De aan de ingenieurs beschikbaar gestelde middelen maken het mogelijk om in optimale omstandigheden te kunnen werken. De voor de remtests op ijs bestemde 800 meter lange tunnel weerspiegelt de geïnvesteerde middelen en de optimale omstandigheden die gebruikt werden voor het ontwerpen van de WR A4.

https://youtu.be/AcOtz8O4yCE

Aanzienlijk verbeterde prestaties

De WR A4, vervangt de WR A3. Het is de meest sportieve band binnen het aanbod van de Finse bandenfabrikant wat onder andere tot uiting komt in het asymmetrische profiel van het rolvlak. Dit ontwerp werd reeds gebruikt voor de autoband dat het vervangt. De nieuwkomer biedt echter aanzienlijke verbeteringen.

Nokian legt zijn rol als sneeuwspecialist even naast zich neer om het register van ultra veelzijdige banden aan te boren. Een hele verandering daar deze fabrikant maar al te graag benadrukt dat hij de absolute winterbandenspecialist is.

Deze autoband is duidelijk ontworpen voor hoogwaardige prestaties op natte wegen met een voor waterafvoer geoptimaliseerd rolvlak. Van de vorm van het profiel tot het polijsten van de bodems van de kanalen, alles is erop gericht opdat deze autoband optimale prestaties levert bij regen.

Nokian WR A4 banden
Copyright © Nokian 2016

Dit gaat uiteraard niet ten koste van de zuivere winterprestaties die gebaseerd zijn op de knowhow van Nokian. Deze autoband kenmerkt zich dan ook door een ultra geavanceerde rubbercompound.

Het sportieve en dynamische karakter wordt verzorgd door een versterkte structuur die onder andere gebruik maakt van een aan kogelvrije vesten verwante technologie.

De test op de Finse wegen…

Het was een gewaagde stap van Nokian om ons deze band in Scandinavische omstandigheden te laten testen daar deze band in principe niet voorzien is voor een dergelijk streng klimaat.

Hoe dan ook de Audi RS5, uitgerust met de 255 35 R19 96V, voelden zich absoluut niet geïntimideerd bij het naderen van de bevroren meren en beijzelde wegen. In tegendeel, we hebben zelfs de indruk dat de feeling en het rijcomfort veel beter zijn dan die van de Nokian WR D4 die we enkele maanden geleden in dezelfde testopstelling hebben kunnen proberen. Zelfs als deze laatste een andere positionering beoogt.

In de grote bochten, waar de ijzige wind de weg met een laagje sneeuw bedekt, biedt de WR A4 een uiterst betrouwbaar en veilig gevoel. De met verse sneeuw bedekte wegdelen kunnen ongelooflijk eenvoudig bereden worden. De combinatie van de Quattro versnellingsbak van ons testvoertuig en deze banden lijkt in deze omstandigheden onverslaanbaar.

Op glad ijs zijn de prestaties uiteraard beperkt, maar uitsluitend een spijkerband kan in deze omstandigheden normaal functioneren.

Nokian WR A4 onder de Audi RS5
© Nokian 2016

Om eerlijk te zijn, hadden we op een langere test gehoopt om het potentieel van deze veelbelovende band volledig te kunnen beoordelen. We kijken uit naar de eerste resultaten van de door officiële instanties (Adac, enz.) uitgevoerde tests om te weten hoe de autoband zich plaatst ten opzicht van de concurrentie.

Voor welke auto’s?

De WR A4 zal vanaf het einde van de zomer 2016 verkrijgbaar zijn in meer dan 50 maten van 16 t/m 21 inch en is bestemd voor krachtige en/of sportauto’s. Deze band is voor sommige maten tevens verkrijgbaar in een Runflat versie.

https://youtu.be/QSURh5gZa0Y

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel