Auto Bild heeft 10 winterbanden voor SUV’s en 4x4’s in de veel verkochte bandenmaat 235/60 R18 getest. Het Duitse blad heeft ze vervolgens onderling met elkaar vergeleken.

Door Gepubliceerd Op: juni 18, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen967 woorden5 min gelezen
Auto Bild heeft 10 winterbanden voor SUV’s en 4x4’s getest
Auto Bild heeft tijdens zijn laatste bandentest van 2018, 10 winterbanden voor SUV’s getest en met elkaar vergeleken. ©Auto Bild

Bekende bandenmerken vs. budget SUV-band

Voor zijn nieuwe SUV winterbandentest heeft Auto Bild voor de maat 235/60 R18 gekozen. Deze bandenmaat is een veelgebruikte afmeting voor montage onder SUV’s en 4×4’s. De bandentest is uitgevoerd met een Audi Q5. Hoewel de selectie geteste banden vrij klassiek lijkt, nam het Duitse blad ook een band van een onbekender merk in de test op: Achilles. Dit Indonesische merk verkoopt budgetbanden. De prestaties ervan wisten Auto Bild echter te verrassen. De volgende SUV winterbanden maakten deel uit van de test:

AutoBild SUV winterbandentest 2018
© Auto Bild

Zomerbanden en sneeuw: gevaarlijke combinatie

Auto Bild wilde naast de 10 winterbanden ook een (door de Duitse wet niet voor de winter gehomologeerde) zomerband testen. Deze band hield stand op droge en natte wegen maar was een totale flop op sneeuw. De slechtste winterband had een remweg van 31,2 m bij een snelheid van 50 km/uur. De zomerband had hier 81,7 meter nodig om tot stilstand te komen.

Zelfs de slechtste winterband blijft correct

De Toyo Snowprox S954 SUV is de slechtste band van deze vergelijkende test maar biedt volgens Auto Bild toch uiterst correcte prestaties. Deze winterband, met zeer stabiel rijgedrag, heeft bovenal een aantrekkelijke prijs. De remafstanden zijn vrij lang op natte wegen maar blijven bevredigend. Op sneeuw blijven de prestaties echter achter ten opzichte van de overige testbanden. Dit komt door een trage stuurreactie en een beperkte zijwaartse grip.

De Firestone Destination Winter voelt zich – ondanks zijn zachte prijs – in alle winterse situaties op zijn gemak. Hij heeft echter een te lange remweg voor het testteam van Auto Bild, dat tevens de neiging tot ondersturing aanstipt. De Firestone winterband biedt daarnaast weinig rijcomfort.

De Achilles W101 X is opgenomen als ‘gastband’ van de door Auto Bild georganiseerde bandentest. Het blad had niet veel verwachtingen van deze Indonesische band en was dan ook aangenaam verrast door de winterprestaties. Hij is tweemaal zo goedkoop als een Michelin band – de 4 banden hebben een richtprijs van € 350,- tegen € 675,- voor de Latitude Alpin 2 – en slaat geen slecht figuur binnen de test. Hoewel hij op natte wegen soms wat trage stuurreacties en een neiging tot ondersturing vertoont, heeft hij de coureurs van Auto Bild nooit in moeilijkheden gebracht. De band mag dan wel laag geprijsd zijn, maar heeft een hoge rolweerstand die op den duur voor een verhoogd brandstofverbruik zal zorgen. 

Het is verrassend dat de Michelin Latitude Alpin 2, ondanks de hoge prijs, ook een hele hoge rolweerstand heeft die bijna vergelijkbaar is met die van de Indonesische Achilles band. De remafstanden op droge wegen zijn tamelijk lang maar dit wordt ruimschots goed gemaakt op de overige oppervlakken. Hij is stabiel en veilig op sneeuw en natte wegen. Op deze oppervlakken biedt hij tevens snelle stuurreacties.

De Nokian WR SUV 4 werd door Auto Bild de ‘winterspecialist’ genoemd dankzij de uitmuntende rem- en rijprestaties op sneeuw en ijzel. Hoewel de band prijzig is wordt dit gecompenseerd door een hele lage rolweerstand. Hij is iets minder reactief op droge wegen. Ook op natte wegen speelt dit probleem enigszins mee. De Nokian blijft echter uiterst efficiënt tegen aquaplaning. 

De – zoals de naam al aangeeft – sportieve Dunlop Winter Sport 5 SUV biedt uitstekende handling op natte wegen. De korte remwegen en de hoge weerstand tegen aquaplaning geven de band een zeer veilig karakter. Op sneeuw blijft hij qua prestaties iets achter en ook de hogere prijs is een minpunt volgens Autobild. 

De Fulda Krystall Control SUV heeft talloze pluspunten wat Autobild, gezien de schappelijke prijs, niet had verwacht. Het profiel is uitermate geschikt voor gebruik tijdens winterse omstandigheden en de band biedt zeer evenwichtige prestaties; de goede tractie op sneeuw staat tegenover een gering verlies aan handling op dit oppervlak. De Krystall Control SUV biedt een hoogwaardige weerstand tegen aquaplaning en korte remwegen op droge en natte wegen.

De Continental WinterContact TS 850P SUV is heel overtuigend op sneeuw en ijzel en heeft de kortste remweg op dit oppervlak. Hij is dynamisch en sportief op natte wegen en heeft ook op dit type wegdek de kortste remweg volgens de bandentest. Van alle testbanden komt de Continental qua rolweerstand en dus energie-efficiëntie gunstig uit de bus. Waarom heeft deze band de test niet gewonnen? Het ontbreekt hem net aan een wat regelmatiger rijgedrag op droge wegen om hoger op te komen.

AutoBild SUV winterbanden 2018 nat wegdek
© Auto Bild

Goud voor Pirelli en Goodyear

De Pirelli Scorpion Winter en de Goodyear UltraGrip Performance SUV Gen-1 delen de eerste plaats binnen het door Auto Bild opgestelde klassement. De Pirelli winterband biedt een uitzonderlijk evenwicht en behaalde het beste resultaat op natte wegen. Wat betreft rijgedrag op droog scoort de band hoog: hij behaalt de tweede plaats dankzij de kortste remweg van alle geteste winterbanden. Deze Pirelli is wel een kleine aanslag op je portemonnee maar gezien de  laagste rolweerstand binnen de bandentest, is hij de investering wel waard. Auto Bild benadrukt de stuurprecisie en het dynamische rijgedrag.

Wat betreft de winterband van Goodyear, zet Auto Bild alleen een kanttekening bij het vrij harde rolgeluid. Voor de rest biedt hij in alle omstandigheden een uitmuntende wegligging en directe stuurreacties. Het is niet de duurste band en behoort zowel op droge, natte of besneeuwde wegen tot de 3 banden met de kortste remweg.

Band Klassement
Goodyear UltraGrip Performance SUV Gen-1 1
Pirelli Scorpion Winter 1
Continental WinterContact TS 850P SUV 3
Fulda Krystall Control SUV 3
Dunlop Winter Sport 5 SUV 5
Nokian WR SUV 4 5
Michelin Latitude Alpin LA2 7
Achille W 101 X 8
Firestone Destination Winter 8
Toyo Snowprox S954 SUV 10

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel