Het blad Auto Bild heeft 10 banden in de maat 225/55 R17 voor SUV’s zoals de BMW X1 getest en met elkaar vergeleken. Het Duitse blad raadt ons van harte aan kwaliteitsbanden te kiezen ondanks het hogere prijskaartje.

Door Gepubliceerd Op: juni 18, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen852 woorden4.4 min gelezen
SUV winterbandentest: Auto Bild voert een vergelijkende bandentest uit onder een BMW X1
© Auto Bild

Premium of budget? je kunt niet alles hebben

Auto Bild voert steeds meer tests uit daar het marktaanbod en tevens het aantal verschillende type auto’s toeneemt. Deze keer heeft het Duitse blad ervoor gekozen 10 winterbanden voor SUV’s in de maat 225/55 R17 te selecteren: Voor deze test werd een BMW X1 ingezet maar deze maat is tevens geschikt voor overige kleine SUV’s en crossovers zoals de Land Rover Freelander, Mini Countryman, Seat Ateca, Skoda Karoq.

De 10 geteste banden omvatten de vrijwel altijd geteste merken en tevens twee minder bekende budgetmerken:

Let op met goedkope banden

Hoewel je met sommige banden in het begin geld uit kunt sparen, waarschuwt Auto Bild tegen de eventuele nadelige gevolgen op de lange termijn. De Duraturn Mozzo Winter, bijvoorbeeld, is tot 63% goedkoper dan de overige banden van de vergelijkende test. Maar goedkoop is duurkoop. Want het Duitse blad vraagt zich terecht af wie nou na slechts 100 km al zijn nieuwe banden wil vervangen vanwege uiterst teleurstellende prestaties? 

Deze onder de BMW X1, een model uit het luxe segment, gemonteerde banden hebben een 15 meter langere remweg op nat wegdek dan de beste band binnen deze test. Op droog wegdek kunnen we hetzelfde constateren. De band is slechts prestatievol op sneeuw. De Syron Everest 1 Plus doet het iets beter op nat wegdek, maar daar blijft het dan ook bij. De neiging tot ondersturing bij nat weer en de middelmatige grip zorgen ervoor dat hij de beoordeling “niet aanbevolen” krijgt van Auto Bild. Zelfs geen enkele van de 20 door Auto Bild geteste winterbanden in de maat 245/45 R18 kreeg een dusdanig slechte beoordeling.

De Maxxis Premitra Snow WP6 kost net zoveel. Maar in tegenstelling tot de voorgaande banden, biedt hij een combinatie van toereikende prestaties en krijgt dan ook de beoordeling “bevredigend”. Hoewel hij achter blijft bij de beste banden, voornamelijk bij het remmen op nat wegdek, is het verschil bij de aquaplaning test veel minder groot en is hij zelfs vrij efficiënt. Hij is stabiel op een droog wegdek en heeft ook op sneeuw een korte remweg.

SUV winterbandentest: Auto Bild vergelijkt de grip van banden op nat wegdek
© Auto Bild

De Uniroyal MS plus 77 verkrijgt dezelfde algemene beoordeling ondanks de ietwat betere prestaties, met name op sneeuw. Maar de wat lange remafstanden op droog en nat wegdek evenals een lichte neiging tot ondersturing bij nat weer zorgen ervoor dat hij niet hoger op kan klimmen.

De Toyo Observe S944 wist deze valkuil te vermijden en krijgt ondanks dezelfde eindscore als de band van Uniroyal toch de beoordeling “goed”. Auto Bild onderstreept de evenwichtige winterprestaties op zowel sneeuw als nat wegdek evenals als een hoog veiligheidsniveau, hoofdzakelijk bij aquaplaning. De enigszins trage stuurreacties en de neiging tot ondersturing op een nat wegdek vlakken de algemene prestaties van deze band helaas af.

De Dunlop Winter Sport 5 begint wat ouderdomsverschijnselen te vertonen. Hoewel de test hem als beste band op sneeuw aanwijst, hij over uitstekende eigenschappen beschikt om aquaplaning tegen te gaan en een dynamische wegligging heeft op nat wegdek, kan hij door de remafstanden op droog wegdek niet doorstomen naar de top. Hij blijft volgens het Duitse blad een goede band.

Een homogene top 4

In de categorie “uitmuntend” tellen we 4 banden die weliswaar aardig aan de prijs zijn maar volgens Auto Bild zeker hun geld waard zijn. Hoewel de goedkopere banden aardig presteren op sneeuw, is het rijgedrag op nat wegdek een heel ander verhaal.

De Vredestein Wintrac Pro en Michelin Alpin 6 banden delen de derde plaats en bieden gelijkwaardige en evenwichtige eigenschappen. De Vredestein band kenmerkt zich door dynamisch rijgedrag op nat wegdek zonder de veiligheid en de hoogwaardige bescherming tegen aquaplaning te vergeten. De korte remwegen op dit oppervlak gaan ten koste van een ietwat hoge rolweerstand, zijn enige zwakke punt. De band van Michelin biedt stabiel en precies rijgedrag in alle situaties en de beste zijwaartse geleiding op nat wegdek. Auto Bild betreurt alleen de prijs, het is de duurste band van de test.

De Bridgestone Blizzak LM005 behoort opnieuw tot de twee beste banden van een Auto Bild test, na de grote winterbanden test in 18 inch en de test van winter sportbanden. Het Duitse blad heeft wederom niet veel aan te merken. Het is een veelzijdige band die overtuigt in alle testomstandigheden met een grote stuurprecisiekorte remafstanden en een dynamische wegligging.

Alleen de Goodyear UltraGrip Performance + kan hem verslaan. Deze band behoort dan ook tot de besten binnen elke testcategorie. Hij is precies en dynamisch in alle omstandigheden en wist Auto Bild voornamelijk te overtuigen door zijn capaciteiten op droog wegdek waar hij vrijwel hetzelfde rijgedrag als zomerbanden biedt.

Top 5 van winterbanden voor kleine SUV’s +
1 – Goodyear UltraGrip Performance + De beste in alle categorieën  
2 – Bridgestone Blizzak LM005 Veelzijdig, precies, veilig  
3 – Michelin Alpin 6 Sneeuw, nat wegdek Prijs
3= Vredestein Wintrac Pro Nat wegdek Brandstofverbruik
5 – Dunlop Winter Sport 5 Sneeuw, aquaplaning Remmen op droog wegdek

De volledig test is in het Duits na te lezen op de website van Auto Bild.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel