De website Auto Club Europa (ACE) heeft 8 all season banden in de maat 205/60 R16 vergeleken met een zomer- en een winterband. Het doel? Te weten te komen of all season banden een goed compromis bieden nu de winters steeds milder zijn. De in Finland en te Wenen in Oostenrijk uitgevoerde tests wijzen uit dat je bij de aankoop van all season banden een keuze moet maken uit de gewenste eigenschappen.

Door Gepubliceerd Op: juni 21, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen649 woorden3.3 min gelezen
Vergelijkende test all season banden 2019: ACE heeft de all season banden op sneeuw getest
ACE heeft all season banden met een winter- en een zomerband vergeleken. © ACE

All season bandentest: de testomstandigheden

De Auto Club Europa koos ervoor een vergelijkende test uit te voeren met acht all season banden. Dit type banden is steeds populairder, met name in streken met milde winters. Ze werden zowel op droge wegen getest tijdens een warme zomerdag als op besneeuwde wegen bij vriestemperaturen. Ze werden vergeleken met een zomerband bij zomerweer en een winterband bij winterse omstandigheden om de prestaties en de verschillen met een specifieke seizoensband te analyseren.

Er werd gekozen voor de maat  205/60 R16 om de 8 all season banden te testen. Deze maat is geschikt voor auto’s van het type middelgrote sedans zoals de BMW 3 Serie of de Audi A4, of van het type space wagon zoals de VW Sharan of de Renault Scénic. De keuze voor het testvoertuig viel op de bedrijfswagen Citroën Berlingo. Hij onderging de op de twee uiteenlopende pistes geprogrammeerde tests. Eén in Finland om de diverse banden bij winterse omstandigheden te testen en de andere te Wenen in Oostenrijk tijdens een mooie zomerdag.

Vergelijkende test all season banden 2019: ACE heeft de all season banden bij regen getest
© ACE

Wat is volgens ACE de beste all season band?

De beoordeling van de all season band Continental AllSeasonContact

Hij is de grote winnaar van de vergelijkende all season banden test van ACE. Zoals zijn naam al aangeeft, is hij veel prestatievoller dan zijn concurrenten op de drie types wegen: besneeuwde, natte en droge wegen. Hij gedraagt zich bijna als een winterband bij het remmen op natte wegen en biedt over het algemeen veilig rijgedrag. Het is een band met voorspelbare reacties. De remkracht op droge wegen bij een veranderende belasting kan echter nog wat beter. Vergeleken met de prijzen van de geteste all season banden, behoort hij tot het topsegment: hij is niet de goedkoopste all season band maar ook weer niet de duurste.

Band Continental AllSeasonContact : bandenmaat en prijzen

De 8 door ACE geteste all season banden

 ACE klassement
Pluspunten Zwakke punten
1 – Continental AllSeasonContact
Goede remprestaties op sneeuw en natte wegenLage rolweerstand Ietwat zwakkere tractie op sneeuw
2 – Fulda Multicontrol
Uitmuntende prestaties op sneeuwLage rolweerstand Ietwat hoog rolgeluid
3 – Goodyear Vector4Seasons Gen-2
Goede resultaten op droge en natte wegenLage rolweerstandLaag rolgeluid Ietwat gebrekkig rijgedrag op sneeuw
4 – Nokian Weatherproof
Goede prestaties op sneeuwLage rolweerstand Enigszins gebrekkig rijgedrag op droge en natte wegenIetwat hoog rolgeluid
5 – Hankook Kinergy 4S 2
Goede resultaten op droge wegenLage rolweerstand Enigszins gebrekkig rijgedrag op natte wegenIetwat hoog rolgeluid
6 – Michelin Crossclimate +
Goede resultaten op droge wegenLaag rolgeluidLaag rolweerstand Enigszins gebrekkig rijgedrag op natte wegen en sneeuw
7 – Bridgestone Weather Control A005
Goede resultaten op droge wegenLaag rolgeluidLage rolweerstand Ietwat gebrekkig rijgedrag op natte en besneeuwde wegen
8 – Nexen N’blue 4Season
Goede resultaten op droge wegenAantrekkelijke prijs Ietwat gebrekkig rijgedrag op natte en besneeuwde wegenIetwat hoog rolgeluidHoge rolweerstand

De all season band: een compromis voor ACE   

In de test, vermeldt ACE duidelijk dat de aankoop van all season banden altijd een compromis is. De Fulda Multicontrol band presteert bijvoorbeeld uitstekend op sneeuw, de Continental AllSeasonContact band is ideaal bij regen en de voor de winter gehomologeerde all season band Michelin Crossclimate + blinkt uit op droge wegen. Volgens de Auto Club Europa is het voornamelijk van belang zijn voertuig en de grenzen ervan te kennen. Zonder te vergeten dat het aan te bevelen is zijn bandenkeuze af te stemmen op de meest bereden wegen en het klimaat van je streek waar bijvoorbeeld veel sneeuw kan vallen. In dit geval is het voor optimale veiligheid beter om winterbanden te monteren.

Het rijden met zomerbanden op sneeuw of ijzel, stelt de automobilist bloot aan gevaarlijk rijgedrag. Dit is het geval van de Dunlop Sport BluResponse zomerband die niet door de test voor wegligging, optrekken en remmen op besneeuwde wegen kwam. Bij kou, sneeuw en vorst verliezen de zomerbanden grip.

Welke prestaties levert een all season band in de winter?

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel