De website Tyre Reviews heeft 8 UHP banden onder een BMW M2 getest en vergeleken. Onder de geteste banden bevond zich met name de gloednieuwe Goodyear Eagle F1 SuperSport die de strijd aanbond met zijn concurrenten.

Door Gepubliceerd Op: juni 21, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen920 woorden4.8 min gelezen
Banden BMW M2 Tyre Reviews
© Tyre Reviews

8 geteste banden

De Britse website Tyre Reviews heeft de meest populaire High Performance banden van de markt geselecteerd. De banden werden getest onder een BMW M2 in de maten 245/35 R19 op de voorwielen en 265/35 R19 op de achterwielen:

PirelliHankookYokohama of Nokian ontbraken. Deze merken hadden geen banden voorhanden in de 2 voor de M2 gehomologeerde maten. Tyre Reviews heeft besloten de banden te testen op het circuit van Uvalde in Texas. Dit is een strategische keuze daar alle banden, behalve de Goodyear Eagle F1 SuperSport, tevens op de Amerikaanse markt verkrijgbaar zijn.

Test klassement Tyre Reviews
© Tyre Reviews

De budgetbanden blijven achter

Tyre Reviews heeft de Accelera PHI, voornamelijk in de test opgenomen om het grote verschil tussen budgetbanden en erkende UHP banden aan te tonen. De resultaten spraken voor zich. De Accelera PHI heeft een 17 meter langere remweg op natte wegen dan de op één na slechtste band van de vergelijkende test. Hij eindigt binnen vrijwel alle tests op de laatste plaats met te lange remwegen en ontoereikende grip op natte wegen. Tyre Reviews raadt het zelfs af deze band te monteren.

De strijd tussen Toyo / Kumho

De Toyo Proxes Sport en Kumho Ecsta PS91 banden hebben volgens Tyre Reviews tal van punten gemeen. Ze zijn zeker niet slecht maar kunnen toch het door de topbanden ingezette tempo niet volgen. Ze worden dan ook aanbevolen onder voorbehoud.

De Kumho Ecsta PS91 kenmerkt zich door lange remafstanden op natte wegen. Hij heeft tevens de neiging tot oververhitting tijdens de tests, zelfs op natte wegen. Dit was van invloed op het rijgedrag van de band tijdens de test. Hij was echter zeer snel op droge wegen tijdens de eerste rondes en bood goed rijcomfort.

De Toyo Proxes Sport vertoonde, ondanks een vergelijkbare positionering, niet dezelfde problemen als de Kumho band. Hij is de beste band van de vergelijkende test wat betreft de weerstand tegen aquaplaning. Daarnaast biedt hij goede prestaties bij het rijden op natte wegen. Tijdens het rijden op droge wegen en het remmen vertoont hij echter onvoldoende grip vergeleken met de overige banden.

Comfort of sportief rijgedrag?

De Vredestein Ultrac Vorti en Falken Azenis FK510 banden hebben een vrijwel gelijke eindscore ondanks dat ze heel verschillend zijn

De test van de Vredestein Ultrac Vorti bevestigt de uitmuntende prestaties waar de band zijn reputatie aan te danken heeft. De band van de Nederlandse fabrikant biedt volgens Tyre Reviews aangenaam rijgedrag met uitstekende grip op zowel droge als natte wegen. Het remmen op natte wegen blijft iets onder de overige prestaties maar Tyre Reviews beveelt deze band toch aan, hoofdzakelijk voor automobilisten die een premium band met vrij sportief rijgedrag zoeken.

De Falken Azenis FK510 biedt hoogwaardig comfort. Hij is de meest comfortabele band van de Tyre Reviews test. Hij verkreeg tevens zeer goede resultaten bij de remtests. Hij presteert iets minder goed op circuit daar hij wat langzamer is door de bredere schouders. Tyre Reviews beveelt deze band met name aan voor eigenaars van voertuigen met brede velgen die het comfort boven sportief rijgedrag kiezen.

Test UHP Tyre Reviews op nat wegdek
© Tyre Reviews

Een trio van UUHP banden

Bij het onthullen van zijn nieuwe Eagle F1 SuperSport band, heeft Goodyear het accent gelegd op de UUHP (Ultra Ultra High Performance) positionering. Een bekende uitdrukking die echter voor de eerste keer officieel voor deze band gebruikt wordt. De Michelin Pilot Sport 4S en Continental Sport Contact 6 maken ook deel uit van deze categorie. Vanwege de prijs en de topprestaties op circuit, richten deze banden zich voornamelijk op automobilisten met een voorkeur voor sportief rijgedrag. 

De Continental SportContact 6 biedt een uitstekend evenwicht op zowel natte als droge wegen. Hij eindigt als 2e binnen de remtests op alle oppervlakken en is de snelste op een droog circuit. Tyre Reviews onderstreept tevens het weggedrag en de uiterst sportieve feeling. De achterwielen van de M2 hebben op natte wegen echter toch de neiging om te slippen, waardoor de band geen goede rondetijd op dit oppervlak kan neerzetten. De Continental SportContact wordt sterk aanbevolen door Tyre Reviews die het als de meest aangename band beschouwd.

De Michelin Pilot Sport 4S biedt de beste remprestaties. Hij behaalt de eerste plaats bij alle tests op droge en natte wegen. Hij is tevens uiterst efficiënt bij het rijden op een droog circuit en blijft slechts 0,2 seconden achter bij de Continental SportContact 6. Maar de Michelin band kenmerkt zich, net als de laatstgenoemde band, door een lichte onbalans op natte wegen, met name op de achteras. Hij blijft echter sterk aanbevolen door Tyre Reviews die het als de meest comfortabele band beschouwd.

De Goodyear Eagle F1 SuperSport boekt de beste resultaten voor het rijden op circuit. Hij is de snelste band op zowel droge als natte wegen en biedt daarnaast in elke situatie de meest geruststellende prestaties. De remafstanden blijven iets achter ten opzichte van zijn concurrenten maar bieden toch voldoende veiligheid. De Goodyear Eagle F1 SuperSport is technisch gezien de beste band van deze vergelijkende test, wat blijkt uit de hoge eindscore. Maar Tyre Reviews onderstreept de met de Michelin Pilot Sport 4S en Continental SportContact 6 vergelijkbare resultaten die naargelang de situaties sportiever of comfortabeler rijgedrag bieden. De automobilist kan zijn keuze dus bepalen aan de hand van zijn gebruik, zijn budget of het gewenste rijgedrag.

Band Eindklassement
Goodyear Eagle F1 SuperSport 1
Michelin Pilot Sport 4S 2
Continental SportContact 6 3
Falken Azenis FK510 4
Vredestein Ultrac Vorti 5
Toyo Proxes Sport 6
Kumho Ecsta PS91 7
Accelera PHI 8

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel