Voor de editie 2018 van zijn winterbandentest, heeft de Allgemeiner Deutscher Automobil-Club (ADAC) 29 winterbanden in de maten 175/65 R14 en 205/55 R16 getest.

Door Gepubliceerd Op: juni 21, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen985 woorden5.2 min gelezen
De ADAC is onder andere naar Ivalo in Finland gegaan om de banden op dikke lagen sneeuw te testen
De ADAC is onder andere naar Ivalo in Finland gegaan om de banden op dikke lagen sneeuw te testen. © ADAC

Bandentesten door heel Europa

Zodra het herfst wordt, breekt niet alleen het winterbandenseizoen, maar ook het het winterbandentest seizoen aan. ADAC heeft niet één maar twee vergelijkende winterbandentests uitgevoerd. De Duitse automobielclub heeft de winterse prestaties van autobanden in de maten 175/65 R14 (voor stadsauto’s) en 205/55 R16 (compacte of gezinsauto’s) aan de tand gevoeld.

Om de winterbanden in alle mogelijke situaties te kunnen testen heeft de ADAC meerdere testlocaties uitgekozen: in Italië bij Bridgestone voor de tests op droge wegen, in Duitsland bij Continental en Bridgestone voor de tests op natte wegen, de rolweerstand, de snelheid en het rolgeluid en als laatste in Finland op de onafhankelijke ‘Testworld’ locatie voor bandentesten op sneeuw en ijs.

ADAC winterbandentests 2018 - remtest op sneeuw
© ADAC

12 winterbanden voor stadsauto’s

De ADAC heeft 12 autobanden vergeleken in de bandenmaat 175/65 R14, die vaak onder moderne stadsauto’s wordt gemonteerd:

Aangezien de Alpin 6 binnenkort op de markt wordt gebracht, was het volgens de ADAC niet praktisch om de door Michelin in deze maat aangeboden Alpin 4 in de test op te nemen. De meest recente versie van de Hankook i*cept RS2 was op het moment dat de tests uitgevoerd werden nog niet verkrijgbaar en is dus niet meegenomen in de testresultaten. 

Van alle geselecteerde winterbanden kreeg alleen de Nankang Snow SV-3 de vermelding ‘onvoldoende’ vanwege de slechte prestaties op sneeuw. De Semperit Master-Grip 2 kreeg de beoordeling ‘voldoende’ door de zwakke resultaten op droge wegen.

8 overige banden werden door de ADAC als ‘bevredigend’ beschouwd. De banden Debica Frigo 2 en Sava Eskimo S3+ vertoonden zwakke resultaten op droge en natte wegen ondanks hun goede prestaties op sneeuw. De Esa+tecar Super Grip 9 had juist moeite bij het rijden op sneeuw, maar bood goede prestaties op de overige oppervlakken en bovenal te koop voor een uiterst gunstige prijs.

ADAC winterbandentests 2018
© ADAC 

De Nokian WR D4 en Goodyear UltraGrip 9 zijn efficiënt op droge wegen maar niet overtuigend op natte of besneeuwde wegen. De laatst vermelde autoband blijft prestatievol op een licht besneeuwd wegdek en biedt goede prestaties op het gebied van de rolweerstand en dus brandstofbesparing. De Pirelli Cinturato Winter vertoont gebrekkige resultaten op droge wegen waardoor het een lagere beoordeling kreeg als verwacht door de ADAC, gezien zijn capaciteiten op natte wegen en sneeuw. Dit geldt tevens voor de Firestone Winterhawk 3 en de Vredestein Snowtrac 5 die ontoereikende resultaten op natte wegen bieden.

De Continental WinterContact TS 860 en de Dunlop Winter Response 2 werden door de ADAC als ‘goed’ beoordeeld. Ze verkregen precies dezelfde score dankzij de uiterst evenwichtige prestaties op alle oppervlakken. De Dunlop band kreeg echter een hogere score voor de iets lagere rolweerstand. 

Het eindklassement van de ADAC winterbandentest 2018 in de maat 175/65 R14:

Band Klassement
Continental WinterContact TS 860 1 (goed)
Dunlop Winter Response 2 1 (goed)
Firestone Winterhawk 3 3 (bevredigend)
Nokian WR D4 4 (bevredigend)
Goodyear UltraGrip 9 5 (bevredigend)
Debica Frigo 2 6 (bevredigend)
ESA+Tecar Super Grip 9 6 (bevredigend)
Sava Eskimo S3+ 6 (bevredigend)
Vredestein Snowtrac 6 (bevredigend)
Pirelli Cinturato Winter 10 (bevredigend)
Semperit Master-Grip 2 11 (bevredigend)
Nankang Snow SV-3 12 (onvoldoende)

16 winterbanden voor compacte en gezinsauto’s

De ADAC heeft 16 banden vergeleken in de bandenmaat 205/55 R16 die veelal onder compacte en gezinsauto’s wordt gemonteerd:

Ook in deze maat was de nieuwe versie van de Hankook i*cept RS2 nog niet verkrijgbaar en werd dus niet meegenomen in deze test.

De Semperit Speed-Grip 3 verkreeg de vermelding ‘voldoende’ door de in het oog springende zwakke resultaten op droge wegen. De Laufenn I FIT LW31 werd als ‘onvoldoende’ beoordeeld. Dit vanwege de grote problemen op natte wegen.

ADAC winterbandentests 2018 - remtest op nat wegdek
© ADAC

11 banden kregen de beoordeling ‘bevredigend’; de zwakke punten stellen hen niet in staat een beter oordeel van de ADAC te krijgen. De winterbanden Kleber Krisalp HP 3 en Kumho WinterCraft WP51 vertonen grote gebreken op natte wegen ondanks de overige – meer dan correcte prestaties -. De band Michelin Alpin 5 – die onlangs vervangen werd door de Alpin 6 – wordt door de ADAC aanbevolen bij gebruik op droge wegen. De Nexen Winguard SnowG WH2, Fulda Kristall Control HP 2, Bridgestone Blizzak LM 001 Evo en Yokohama BluEarth Winter V905 vertonen volgens de Duitse Club te veel gebreken op besneeuwde wegen. De Pirelli Cinturato Winter en Giti Winter W1 zijn iets minder prestatievol op droge wegen. De Nokian WR D4 vertoont uitmuntende prestaties op diverse types wegdekken, maar de levensduur is volgens ADAC te kort om hoger op te klimmen in het klassement.

ADAC winterbandentests 2018 - montage
© ADAC

Slechts 3 winterbanden kregen de eindbeoordeling ‘goed’ dankzij uiterst evenwichtige prestaties. De Dunlop Winter Sport 5 volgt de 2 beste banden op de voet, maar blijft op de derde plaats hangen vanwege geringe problemen op natte wegen. De Goodyear UltraGrip 9 en de Continental WinterContact TS860 zijn volgens de ADAC de best presterende winterbanden van dit moment, daar ze op alle oppervlakken gelijkwaardige prestaties bieden. De Goodyear band is gemiddeld iets goedkoper (€106,-) dan die van Continental (€110,-) maar deze laatste biedt een lagere rolweerstand. 

Het eindklassement van de ADAC winterbandentest 2018 in de maat 205/55 R16:

Band Klassement
Continental WinterContact TS860 1 (goed)
Goodyear UltraGrip 9 1 (goed)
Dunlop Winter Sport 5 3 (goed)
Kleber Krisalp HP 3 4 (bevredigend)
Michelin Alpin 5 5 (bevredigend)
Nexen Winguard SnowG WH2 5 (bevredigend)
Fulda Kristall Control HP 2 7 (bevredigend)
Vredestein Snowtrac 5 7 (bevredigend)
Bridgestone Blizzak LM 001 Evo 9 (bevredigend)
Nokian WR D4 10 (bevredigend)
Yokohama BluEarth Winter V905 11 (bevredigend)
Kumho WinterCraft WP51 12 (bevredigend)
Giti Winter W1 13 (bevredigend)
Pirelli Cinturato Winter 13 (bevredigend)
Semperit Speed-Grip 3 15 (voldoende)
Laufenn I Fit LW31 16 (onvoldoende)

De presentatievideo van de bandentest (in het Frans) door de Touring Club Suisse, partner van de ADAC:

https://youtu.be/o5KlRHhP9QI

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel