Het Duitse tijdschrift Auto Bild heeft 53 zomerbanden in de uiterst populaire maat 205/55 R16 getest en met elkaar vergeleken. Na een eerste ronde gaan slechts de 20 banden met de kortste remafstanden door met de test.

Door Gepubliceerd Op: juni 18, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen889 woorden4.5 min gelezen
Vergelijkende zomerbandentest van Auto Bild in de maat 205/55 R16
© Autobild

Test van 53 banden, waarvan er uiteindelijk 20 onderling werden vergeleken

Elk seizoen is bij Auto Bild goed voor een grootscheepse test. Na 51 winterbanden in de maat 245/45 R18 getest te hebben, boog het Duitse blad zich over 53 zomerbanden. Deze keer koos het voor de uiterst populaire maat 205/55 R16 die onder een Volkswagen Golf gemonteerd werd. Na een eerste ronde om de remafstanden op droog en nat wegdek te meten, werden de 20 banden met de beste resultaten met elkaar vergeleken:

Op de website van Auto Bild kun je de lijst raadplegen van alle geteste banden die niet tot de top 20 doordrongen zijn (in het Duits).

Het eindklassement is gebaseerd op het evenwicht tussen prestaties op nat wegdek, droog wegdek en de prijs-kwaliteitverhouding (duurzaamheid, verbruik, aankoopprijs).

Auto Bild test: 10 als bevredigend beschouwde banden

De helft van de banden die door de eerste afvalrace heen kwam, wordt door Auto Bild als bevredigend beoordeeld. Deze eerste door het tijdschrift uitgevoerde schifting maakt het mogelijk alleen banden over te houden die een minimum aan veiligheid bieden met min of meer kortere remafstanden.

De zomerbanden van Nexen, Dunlop, Kleber, Nokian, Fulda, Falken, Toyo en BF Goodrich vertonen goede resultaten bij het rijden op droog wegdek maar hebben meer moeite op nat wegdek. Dit uit zich door gripproblemen, veelal in combinatie met een neiging tot ondersturing op dit oppervlak.

De Uniroyal RainSport 5 band is tamelijk efficiënt op nat wegdek maar door zijn zwakkere prestaties op droog wegdek, met name het rijgedrag in bochten, en de hoge rolweerstand kan hij niet hogerop klimmen binnen het klassement van deze test.

De Maxxis Premitra 5 HP5 bevestigt zijn uiterst goede resultaten bij de test van Auto Express, die eveneens in de maat 205/55 R16 werd uitgevoerd. De band is goed bestand tegen aquaplaning en biedt dynamisch rijgedrag op zowel droog als nat wegdek. Helaas gaan deze prestaties ten koste van een laag kilometerrendement en een vrij hoge rolweerstand.

Vergelijkende zomerbandentest: Auto Bild test de remcapaciteiten van zomerbanden
© Anuscha Sonntag / Auto Bild

5 als “goed” beoordeelde banden in de vergelijkende test van Auto Bild

De Firestone Roadhawk is uiterst precies op zowel een droog als nat wegdek en is zeer bestendig tegen aquaplaning. Net als voor de Maxxis band heeft dit zijn weerslag op de duurzaamheid met een middelmatig kilometerrendement en brandstofverbruik.

De nieuwe Goodyear EfficientGrip Performance 2 en de Michelin Primacy 4 verkrijgen vrijwel dezelfde score en bieden gelijkwaardige resultaten. Deze zomerbanden behoren tot de beste als het gaat om duurzaamheid en rolweerstand, met goede veiligheidsprestaties op zowel droog als nat wegdek. Daarnaast bieden ze optimaal rijcomfort. Auto Bild vindt ze echter tamelijk traag bij het rijden, met enigszins slome stuurreacties, waardoor ze niet kunnen doordringen tot de top.

De Pirelli Cinturato P7 C2 (nieuwe versie van de P7) zomerband schrijft de aquaplaning test op zijn naam en biedt daarnaast een “harmonieuze” wegligging. Een kenmerk dat we ook terugvinden bij de Hankook Ventus Prime 3 die op zowel droog als nat wegdek overtuigend is. Beide banden hebben een middelmatig kilometerrendement. Hankook biedt een interessantere prijs en de kortste remafstanden op nat wegdek van de vergelijkende test, terwijl Pirelli slechts 10 cm achterblijft.

Auto Bild test: een evenwichtige en uitzonderlijke top 5

Wegligging, grip op droog en nat wegdek, lage rolweerstand, korte remafstanden: de Bridgestone Turanza T005 zomerband kenmerkt zich door hoogwaardige en evenwichtige prestaties. Het enige minpunt voor Auto Bild is het middelmatige rijcomfort vergeleken met de beste banden.

De Debica Presto HP2 doet het beter dan het premium product van de Goodyear groep. Deze band, zonder echte zwakke punten en met een scherpe prijs, biedt goede zomerprestaties en dynamisch rijgedrag op droog wegdek. Door het hoge kilometerrendement behoort hij tot één van de aangename verrassingen binnen deze vergelijkende test.

De Semperit Speed-Life 3 profileert zich als een specialist op nat wegdek waar hij tot de beste behoort met korte remafstanden en een hoge weerstand tegen aquaplaning. Hij biedt dynamisch en sportief rijgedrag.

De Continental PremiumContact 6 vertoont veel overeenkomsten met de Hankook band, zoals korte remwegen op nat wegdek, maar scoort iets minder goed wat betreft aquaplaning. De stabiele en evenwichtige wegligging in elke situatie maakt het tot een prima keuze ondanks een enigszins hoge prijs, die echter wel weer gecompenseerd wordt door een hoog kilometerrendement.

De band die uiteindelijk door Auto Bild uitgeroepen werd tot beste zomerband van 2021 in de maat 205/55 R16 is niet de winnaar die we in gedachten hadden. De Kumho Ecsta HS51 laat alle concurrenten achter zich met zijn voortreffelijke prestaties. Door de dynamische wegligging en de precieze stuurreacties is het volgens Auto Bild een uitmuntende band. Hij heeft tevens een interessant prijskaartje en een hoog kilometerrendement. Het enige minpuntje is misschien de ietwat hogere rolweerstand.

Top van 5 zomerbanden in de maat 205 55 R16                                    +                                –
1 – Kumho Ecsta HS51 Dynamische wegligging, hoog kilometerrendement Brandstofverbruik
2- Continental PremiumContact 6 Nat wegdek, veiligheid Middelmatige weerstand tegen aquaplaning
3 – Semperit Speed-Life 3 Nat wegdek, aquaplaning Comfort
4 – Debica Presto HP2 Droog wegdek, prijs, kilometerrendement  
5- Bridgestone Turanza T005 Stabiele wegligging, grip Comfort

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel