Het Engelse zusje van AutoWeek, genaamd Auto Express, heeft 8 winterbanden in de maat 205/55 R16 getest en met elkaar vergeleken. Deze maat wordt veelal gemonteerd onder gezinsauto’s. Er werden tevens 1 all season en 1 zomerband getest om de winterprestaties te kunnen vergelijken.

Door Gepubliceerd Op: juni 18, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen1026 woorden5.3 min gelezen
Winterbandentest van Auto Express op sneeuw
Winterbandentest 2018, het blad Auto Express heeft 8 winterbanden getest en met elkaar vergeleken. © Auto Express

Een test die de Britse rijstijl weerspiegelt

Winterbanden zijn niet alleen voor het rijden op sneeuw bestemd. Het blad Auto Express wilde dit bewijzen aan de hand van zijn winterbandentest 2018. Ze hebben voor deze test gekozen voor de veelverkochte bandenmaat 205/55 R16. De test bestond uit drie aparte delen, met elk een eigen weging naargelang de belangrijkheid voor de Britse doorsnee automobilist:

  • Op sneeuw (20% van de totale score),
  • Op natte wegen (40% van de totale score),
  • Op droge wegen, rolgeluid, rolweerstand, prijs (40% van de totale score),

Er werden 8 recente en populaire winterbanden geselecteerd. De Alpin band van Michelin was op het moment van de test nog niet voorradig. De volgende winterbanden zijn opgenomen in de bandentest:

AutoExpress nam tevens de winnaars van hun laatste bandentesten in de vergelijking mee: de Michelin CrossClimate + all season band en de Continental ContiPremiumContact 5 zomerband.

Bandentest van een winterband op nat wegdek door Auto Express
© Auto Express

Continental vs. Michelin

Zoals verwacht presteert de Continental ContiPremiumContact 5 slecht op sneeuw. Deze zomerband had, zonder dat we hier van opkijken, zoveel moeite op sneeuw dat het zowat de testlocatie niet kon bereiken. Op droge wegen biedt hij echter betere prestaties dan alle overige banden. Hij heeft hier zelfs een 7 tot 10 meter kortere remweg. Conclusie: een prima band voor de rest van het jaar maar niet in de winter.

De Michelin CrossClimate + all season band biedt evenwichtigere prestaties. Met de weging van de scores van Auto Express, behaalt hij zelfs een plaats op het podium en laat hij meerdere winterbanden achter zich. Dit komt voornamelijk door de uitstekende prestaties op droge wegen en veilig rijgedrag op sneeuw. Op dit laatste oppervlak heeft hij het testteam verrast met een remweg die korter was dan die van alle winterbanden.

Winterbandentest Auto Express droog wegdek
© Auto Express

Winterbanden voor Europees klimaat

De Bridgestone Blizzak LM001 EVO winterband had ietwat zwakkere winterprestaties dan zijn concurrenten. Hij eindigde systematisch op de laatste plaats bij de bandentest op sneeuw en de aquaplaningtest. Op natte wegen was hij ook niet overtuigend ondanks de goede prestaties in bochten. Op droge wegen kwam hij, dankzij de korte remwegen, echter als beste uit de bus.

De Falken Eurowinter HS01 winterband is veelbelovend. Ondanks het eindklassement, kwam hij dicht in de buurt van de beste banden. Hij bood goede resultaten op sneeuw en droog wegdek, maar op natte wegen was hij veel minder efficiënt en had hier de langste remwegen van de vergelijkende test. 

Hoewel de Nokian WR D4 winterband een referentie binnen het segment is, werd hij in deze bandentest verslagen door zijn concurrenten. Hij is uiteraard uiterst efficiënt op sneeuw, waar hij de 2e plaats behaalde. Op natte wegen lieten de resultaten echter te wensen over. Op dit oppervlak eindigde hij bij zowel de rij- als de remtest op de laatste plaats. De Nokian blijft echter een uitstekende winterband met de laagste rolweerstand van alle geteste banden en superieure resultaten op droge wegen.

De resultaten van de Dunlop Winter Sport 5 laten een tamelijk evenwichtige maar ook weer niet uitzonderlijke band zien. Auto Express vindt het een betrouwbare band ondanks enkele minpunten bij het rijden op sneeuw. Op droge wegen ontbrak het de band aan stuurprecisie. Op dit oppervlak heeft hij tevens een langere remweg. Het Britse blad betreurt het dat deze band niet altijd constante prestaties bood terwijl hij eenvoudig een plaats op het podium had kunnen bemachtigen.

Wat het podium betreft wordt de derde plaats gedeeld door de Pirelli Cinturato Winter en de Goodyear UltraGrip Performance Gen-1. De Pirelli band is het meest op zijn gemak tijdens de wintertesten. Hij vertoonde goed rijgedrag op sneeuw ondanks een wat langere remweg. Hij bood voldoende grip tijdens alle bandentesten op dit oppervlak. Hij behaalde de tweede plaats voor het rijden op natte wegen en maakte een goede indruk bij de testcoureurs van Auto Express. Hij was bijzonder bestendig tegen aquaplaning maar stelde ietwat teleur op droge wegen waar hij als laatste eindigde vanwege het rijgedrag en de remprestaties.

De Goodyear UltraGrip Performance Gen-1 winterband is onder alle omstandigheden efficiënt. De testcoureurs van AutoExpress konden constante remprestaties en een goede grip bij het rijden op circuit waarnemen. De achteras bleef ook uiterst stabiel in tegenstelling tot sommige van zijn concurrenten. Deze enigszins mobiele band bood op sneeuw  voldoende handling en korte remwegen. Op natte wegen is hij uiterst veilig dankzij de hoogste scorende weerstand tegen aquaplaning. Hij is tevens stil in gebruik en de correcte stuurprecisie verklaart de vrij hoge prijs.

De Hankook i*cept RS2 behaalde hetzelfde resultaat als vorig jaar. Deze band voelt zich op zijn best op sneeuw en eindigde bij alle sneeuwtesten dan ook op de eerste plaats. Tevens schreef hij de aquaplaningtest op zijn naam. De Hankook scoorde iets slechter bij de overige tests op natte wegen, maar bood toch prima prestaties. Op droge wegen is hij erg reactief waardoor hij goede resultaten behaalde. De aantrekkelijke prijs wordt helaas getemperd door een hoge rolweerstand.

En net als vorig jaar, komt de Continental WinterContact TS 860 als winnaar uit de bus van de Auto Express bandentest. Daar waar Hankook heer en meester was op sneeuw, boekte Continental de beste resultaten op natte wegen. Hij is nummer één voor alle tests op natte wegen die op perfecte wijze de weersomstandigheden in West-Europa weerspiegelen. De testcoureurs van het Britse blad voelden zich op dit oppervlak volledig op hun gemak. Ondanks de minder goede prestaties tijdens de aquaplaningtest, blijft hij correct binnen deze categorie. Op sneeuw komt hij aardig goed uit de bus met een tweede plaats tijdens de tests. Hij biedt tevens uitstekende resultaten op droge wegen met een tweede plaats voor de rij- en remtests op dit oppervlak. Het is verwonderlijk dat een band die zo efficiënt is op natte wegen, een tamelijk lage rolweerstand heeft. Het is tevens de stilste band van de test.

Band Klassement
Continental WinterContact TS 860 1
Hankook i*cept RS2 2
Goodyear UltraGrip Performance Gen-1 3=
Pirelli Cinturato Winter 3=
Dunlop Winter Sport 5 5
Nokian WR D4 6
Falken Eurowinter HS01 7
Bridgestone Blizzak LM001 EVO 8

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel