De ontwikkeling van de all season band op zich probeert ongetwijfeld een antwoord te bieden aan de groeiende behoefte van een bepaald type automobilisten. Yokohama is zich hier maar al te goed van bewust. De bandenfabrikant mengt zich in de trend van de tweede generatie all season banden, die het team van rezulteo op een ruig winterterrein in Zweden heeft kunnen testen. Bekijk hier ons verslag.

Door Gepubliceerd Op: juni 21, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen537 woorden2.9 min gelezen
Test van de Yokohama BluEarth 4S AW21 all season band op sneeuw en ijzel in Zweden
rezulteo heeft de Yokohama BluEarth 4S AW21 all season band getest in de extreme omstandigheden van het Zweedse testcenter © Julien Taillandier

Voornamelijk een compromis

We willen eerst opnieuw benadrukken dat een all season band geen wonderproduct is dat in alle omstandigheden de sterren van de hemel rijdt. Deze band moet als een ‘manusje van alles’ gezien worden waar je, ongeacht of het sneeuwt, ijzelt, regent of droog is, veilig de weg mee op kunt. 

Dit type band is een technisch compromis en dus minder prestatievol als een zomerband bij warm weer. Hij kan, bij extreem winterweer, uiteraard ook niet op tegen een winterband. Maar: als je zelden op sneeuw rijdt, of slechts eenmaal per jaar op wintersport gaat en voornamelijk in zones met een wisselend klimaat rijdtkan de all season band wellicht volstaan.

De all-season band werd lange tijd door talloze fabrikanten verwaarloosd, maar staat sinds enkele jaren weer volop in de belangstelling dankzij de verkoop van sommige (inmiddels) legendarische 2nd Generation-banden zoals de Michelin CrossClimate of de Goodyear Vector 4Seasons Gen-2. De technologische vooruitgang heeft het daarnaast tevens mogelijk gemaakt prestatievollere banden te produceren die aansluiten op de behoeften van de markt.

De Yokohama BluEarth-4S AW21 all season band die we vandaag presenteren is een product dat zich in het middensegment positioneert. De vierseizoens band heeft dus een aantrekkelijke prijs zonder dat dit afbreuk doet aan de geboden prestaties. Bandenfabrikant Yokohama is immers een specialist in high performance producten enkenmerkt zich door de uitmuntende beheersing van hoogwaardige technieken. Het Japanse merk heeft uiteraard dan ook veel zorg besteed aan de ontwikkeling van zijn nieuwe banden.

Test van de Yokohama BluEarth 4S AW21 all season band op sneeuw
© Julien Taillandier

Een ijzig contact

We hebben deze all season band getest in het noorden van Zweden, niet ver van de poolcirkel. Een plek waar een band van deze categorie eigenlijk nooit zal komen aangezien de rijomstandigheden daar te extreem zijn voor het ontwerp: temperaturen onder de -20°C, grote hoeveelheden sneeuw, ijs…

Test van de Yokohama BluEarth 4S AW21 all season band op ijzel
© Julien Taillandier

We hebben al eens de gelegenheid gehad om all season banden in deze omstandigheden te testen en laten we eerlijk zijn: er zijn maar weinig banden waarvan we onder de indruk waren. De handling en de remprestaties zijn over het algemeen bevredigend en voldoende om het 3PMSF winterlabel toegekend te krijgen. Het is voornamelijk de zijwaartse grip die tekort schiet.
Op besneeuwde wegen biedt de Yokohama goede handling en goede grip. Een eigenschap die we vaker terugvinden bij de marktleiders en een kwaliteitsgarantie betreft.

Waar de BluEarth-4S AW21 ons verrast is de geboden zijwaartse grip. Hij doet hierdoor denken aan de Nokian Weatherproof die in deze categorie autobanden een ware referentie is. Zonder het gemak van een echte winterband op sneeuw te hebben, is hij toch uiterst voorkomend en anticiperend en vertoont geen enkel riskant gedrag. Naast de daadwerkelijke prestaties is de feeling tijdens het rijden voor dit soort banden doorslaggevend. De gebruikers zijn namelijk niet persé gewend om op sneeuw te rijden. Een prachtige technische performance van het merk Yokohama die ons met deze nieuwkomer de voordelen en de resultaten van hun Scandinavische testcenter laat zien dat 5 jaar geleden geopend werd.

Test van de Yokohama BluEarth-4S AW21 all season band
© Julien Taillandier

Zoals gewoonlijk zullen we deze ervaringen met de diverse testresultaten vergelijken. Houd hiervoor het rezulteo blog in de gaten.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel