Na de remprestaties van 50 UHP banden in de maat 245/45 R18 100 Y getest te hebben op nat en droog wegdek, heeft AutoWeek in samenwerking met het Duitse Auto Bild de 20 banden met de kortste remweg geselecteerd om extra tests uit te voeren. De grote merken slepen opnieuw de beste plaatsen in de wacht.

Door Gepubliceerd Op: juni 21, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen888 woorden4.5 min gelezen
Vergelijkende test sportzomerbanden
© Auto Bild

Vergelijkende sportbandentest: welke banden werden getest?

Na de remtest, plaats aan de volledige test! AutoWeek en Auto Bild hebben, om te bepalen welke van de 20 finalisten de beste band van 2020 is, dezelfde formule aangehouden. Complete tests op diverse oppervlakken met een BMW 5-serie:

Voordat we de beste UHP banden volgens AutoWeek en Auto Bild bekend maken, trekt één bepaald merk de aandacht en niet door zijn resultaten maar eerder door zijn afwezigheid: Pirelli. De P Zero deed mee aan de remtest van de eerste selectieronde, maar eindigde hierbij op de 25e plaats van de 50. Een verrassende plek als we dit vergelijken met de door de huidige versie – de P Zero PZ4 – behaalde resultaten. Deze band, in dezelfde maat 245/45 R18 100 Y, schreef namelijk met glans de UHP bandentest van Auto Bild in 2019 op zijn naam. Het Duitse blad heeft zich hoogstwaarschijnlijk vergist in de aangeschafte versie van de band. Voor de test van 2020 heeft Auto Bild dus een verouderd (maar nog verkrijgbaar) model gebruikt terwijl zijn huidige versie zonder moeite een plaats op het podium had kunnen behalen. We raden je dan ook aan bij de aankoop de leeftijd van de band te controleren via de DOT-code.

Hoe kun je de fabricagedatum van een band achterhalen aan de hand van de DOT-code?

Wat zijn volgens AutoWeek de beste UHP zomerbanden?

Wat zijn de beste sportbanden?                          +                                           –
1 – Continental PremiumContact 6 (uitstekend) Dynamisch en zuinig rijgedrag Geen
1 – Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 (uitstekend) Evenwichtige sportprestaties Geen
3 – Michelin Pilot Sport 4 (uitstekend) Nauwkeurig en veilig rijgedrag Hoge prijs
4 – Vredestein Ultrac Vorti (uitstekend) Uitmuntende grip op alle wegen Brandstofverbruik
5 – Apollo Aspire XP (uitstekend) Handling en uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding Geen
6 – Nexen N’Fera Sport (uitstekend) Prestaties op droog wegdek Brandstofverbruik
7 – Falken Azenis FK510 (uitstekend) uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding Geen
8 – Nokian Powerproof (goed) Stuurprecisie en rijgedrag Kilometerrendement
9 – Firestone Roadhawk (goed) Evenwichtig rijgedrag Kilometerrendement
9 – Fulda Sport Control 2 (goed) Brandstofverbruik Kilometerrendement
11 – Bridgestone Potenza S001 (bevredigend) Uitmuntende rijprestaties Kilometerrendement en brandstofverbruik
12 – Hankook Ventus S1 evo3 (bevredigend) Remweg op elk type wegdek Kilometerrendement
13 – Laufenn S Fit EQ+ (bevredigend) Remmen op droog wegdek  Kilometerrendement en ondersturing op nat wegdek
14 – Dunlop SportMaxx RT2 (bevredigend) Remmen op droog wegdek  Kilometerrendement en remmen op nat wegdek
15 – Kleber Dynaxer UHP (bevredigend) Kilometerrendement en rolweerstand Zijwaartse grip op droog en nat wegdek
16 – Uniroyal RainSport 3 (bevredigend) Kilometerrendement en rolweerstand Vertraagde stuurreacties op nat wegdek en ondersturing
17 – Kumho Ecsta PS71 (aanbevolen onder voorbehoud) Rijgedrag op nat wegdek Ondersturing op droog wegdek, kilometerrendement en rolweerstand
18 – Maxxis Victra Sport 5 (aanbevolen onder voorbehoud) Wegligging Kilometerrendement en remmen op nat wegdek
19 – Toyo Proxes Sport (aanbevolen onder voorbehoud) Aquaplaning Kilometerrendement en remmen op nat wegdek
20 – Zeetex HP 2000 vfm (aanbevolen onder voorbehoud) Kortere remweg Ondersturing op nat wegdek en kilometerrendement

Geen problemen bij het remmen

De eerste door Auto Bild georganiseerde testronde met 50 banden fungeerde als selectieronde om banden met te lange remafstanden af te laten vallen. Deze kunnen in sommige gevallen zelfs als gevaarlijk beschouwd worden. Geen enkele van de 20 finalisten werd dan ook gedegradeerd vanwege het remmen op bijvoorbeeld nat wegdek. De Kumho, Maxxis, Toyo en Zeetex banden worden echter slechts aanbevolen onder voorbehoud. Dit komt door de enigszins zwakke resultaten bij het nemen van bochten op nat wegdek maar bovenal door een te laag kilometerrendement dat niet gerechtvaardigd kan worden door de lage prijs.

Deze waarneming geldt tevens voor de Bridgestone Potenza S001 en Hankook Ventus S1 evo 3 banden die echter hun scores ophalen dankzij uitstekende prestaties op droog en nat wegdek. Ze krijgen hierdoor, net als 4 overige banden, de vermelding “bevredigend”.

De banden Nokian Powerproof, Fulda SportControl 2 en Firestone Roadhawk grijpen net naast de vermelding “uitmuntend” en moeten zich tevredenstellen met de beoordeling “goed” van Auto Bild. Ondanks de uitstekende resultaten bij rijden op nat wegdek, onderstreept het Duitse blad ook voor deze banden het te lage kilometerrendement.

7 als “uitstekend” beschouwde banden

De eerste 7 banden van de vergelijkende test krijgen van AutoWeek en Auto Bild de vermelding “uitstekend” . 

De Falken Azenis FK510 heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding met een hoog kilometerrendement. Dit geldt tevens voor de Apollo Aspire XP en de Vredestein Ultrac Vorti, ondanks dat deze laatste een iets hogere rolweerstand heeft.

Het podium wordt bezet door de 3 premiummerken Michelin, Continental en Goodyear. De Michelin Pilot Sport 4 biedt zeer hoogwaardige prestaties net als zijn 2 concurrenten. Zijn veel hogere prijs is uiteraard wel een minpunt. 

Ten slotte komen er twee banden als winnaar uit de bus bij deze grote AutoWeek / Auto Bild UHP zomerbandentest 2020: de Continental Premium Contact 6 en de Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5.

De Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 band wordt beschouwd als een uiterst sportieve band met een dynamische wegligging op zowel droog als nat wegdek. Hij biedt hoogwaardige stuurprecisie en heeft tevens een hoog kilometerrendement tegen een betaalbare prijs.

De Continental Premium Contact 6 band biedt eveneens dynamisch en evenwichtig rijgedrag. Dankzij de besparende eigenschappen (kilometerrendement, prijs, rolweerstand) wordt hij aangewezen als “zuinigste band” naast zijn titel als gedeelde winnaar van de test.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel