Autobanden verouderen altijd, ook wanneer ze niet worden gebruikt. Het rubber wordt na verloop van tijd harder en biedt minder grip. Het is dan ook belangrijk te controleren of een band niet te lang opgeslagen heeft gelegen bij de verkoper, voordat je een band koopt. Hoe achterhaal je de productiedatum / de leeftijd van een autoband? Zeer eenvoudig: deze staat vermeld op de zijwand van de band in de vorm van de zogeheten DOT-code. Bekijk waar je deze code terugvindt op de wand van de autoband en hoe je deze kunt ontcijferen.

Door Gepubliceerd Op: juni 9, 2021Categorieën: Algemene bandeninformatie330 woorden1.8 min gelezen
De DOT-code op een autoband
© rezulteo

Waar kun je de productiedatum van een autoband terugvinden?

Ofwel: wat is de leeftijd van mijn autobanden?

Je vindt de productiedatum terug in de DOT code die vermeld staat op de zijwand van de band. Zoek de vermelding “DOT” op de zijwand van het profiel van de band. Sommige autobanden hebben de DOT-markering op beide zijden van de band vermeld staan:

  • een korte code met de letters DOT en 4 tekens,
  • een lange code die met DOT begint en gevolgd wordt door 10 tot 12 tekens.

Je hebt de lange code nodig. De laatste 4 cijfers duiden de productiedatum, ofwel de leeftijd van de band aan.

Wat is DOT? Hoe kun je de DOT code aflezen?

De DOT-code is een markering op autobanden die door het Amerikaanse ministerie van transport (Department of Transportation – DOT) verplicht is gesteld voor het verkopen van autobanden op de Amerikaanse markt. Inmiddels is, dankzij de mondialisering binnen de bandenwereld, dit DOT-nummer ook een begrip geworden in Nederland en in andere Europese landen. 

Sinds het jaar 2000 wordt de DOT-code altijd als volgt opgebouwd:

  • De drie letters ‘DOT’
  • 2 groepen van 3 tot 4 tekens die de herkomst van de band (fabrikant en fabriek) aanduiden
  • 4 cijfers die de week en het jaar van de productie van de band aanduiden

Een DOT code die eindigt met de code 4018 geeft dus aan dat de band tijdens de 40e week van het jaar 2018 is geproduceerd. 

Voorbeeld van een DOT-code op de zijwand van een autoband
© rezulteo

Het advies van rezulteo:

Om veiligheidsredenen is het beter banden met een recente DOT-code te kopen, ofwel banden die minder dan twee jaar geleden gefabriceerd werden. Check dit bij de verkoper voorafgaand aan de aanschaf van nieuwe banden. We raden het af banden te kopen die 5 jaar oud of ouder zijn. Autobanden met een leeftijd van +10 jaar moeten gegarandeerd worden vervangen. 

Nu je weet hoe je de productiedatum van je autobanden kunt achterhalen vind je het wellicht ook interessant om te lezen hoe je de levensduur van je autobanden kunt verlengen door veroudering van het rubber tegen te gaan.  

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel