Het UTQG (Uniform Tire Quality Grade) logo is een verplichte markering in de VS bij de verkoop van autobanden, maar niet in andere landen. De code wordt op de banden zelf weergegeven en duidt de prestatie van de autoband aan op 3 criteria: treadwear, tractie en temperatuur. Hieronder lees je hoe je deze markering kan ontcijferen, of het betrouwbaar is en of het je kan helpen bij het kiezen van nieuwe autobanden.

Door Gepubliceerd Op: juni 9, 2021Categorieën: Algemene bandeninformatie376 woorden2 min gelezen
utqg markering op de zijwand van een autoband
© Yokohama

De UTQG normen doorgronden

De UTQG werd ingesteld door de Amerikaanse regering met het doel de consumenten bij de aankoop beter te informeren over de prestaties van de banden.  Het UTQG systeem beoordeelt de banden op 3 criteria:

Treadwear

Dit meet de slijtage van het rolvlak met waarden van 60 tot 700: hoe hoger de index, hoe langer de levensduur van de band. Een autoband met een treadwear van 100 slijt bijvoorbeeld tweemaal zo snel dan een band met een waarde van 200.

Tractie

Dit beoordeelt de capaciteit van een autoband om in een rechte lijn te remmen op een nat wegdek. De score loopt van AA (beste score) tot C (minimumwaarde voor de verkoop op de Amerikaanse markt).

Temperatuur

Dit criterium beoordeelt de weerstand van de band tegen hittevorming. De score loopt eveneens van AA tot C. Het analyseert de capaciteit van een band om warmte af te voeren en bestand te zijn tegen de uitwerking ervan.

UTQG markering autoband
© Cooper

Is de UTQG score nuttig bij het kopen van banden?

Als we eerlijk zijn, dan is deze classificatie geen wondermiddel bij het kiezen van autobanden. Het vertoont namelijk twee grote beperkingen:

  • Deze 3 criteria zijn niet toereikend om de werkelijke prestaties van een band te evalueren. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met het remmen op droge wegen, de grip in bochten, de weerstand tegen aquaplaning en het absorberen van oneffenheden in het wegdek.
  • De beoordeling wordt niet uitgevoerd door een overheidsinstituut, maar door de bandenfabrikant zelf. De bandenfabrikanten voeren zelf de tests uit met hun producten, interpreteren de resultaten ervan en communiceren hierover. De UTQG score maakt het dus niet mogelijk twee producten van verschillende fabrikanten met elkaar te vergelijken. Het kan uitsluitend gebruikt worden voor het onderling vergelijken van 2 banden van hetzelfde merk.

Kortom

De UTQG normen hebben een beperkt toepassingsbereik. Ze kunnen dus geen doorslaggevend advies bieden bij het kiezen van autobanden en in geen geval het in Europa ingevoerde bandenlabel vervangen.

Het advies van rezulteo:

Om een goed beeld te krijgen van de werkelijke prestaties van een band, raadpleeg je best tests in tijdschriften of bij automobielclubs die zijn uitgevoerd door onafhankelijke instituten.

De zoekfunctie en de bandenvergelijker op de rezulteo website combineren al deze gegevens en bieden je een duidelijk, volledig en eenvoudig toegankelijke en begrijpele score.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel