In welk land werd de Dunlop groep opgericht? Lees meer over de diverse fabrikanten van autobanden en hun land van oorsprong. Dit artikel is toegewijd aan de Britse bandenfabrikanten.

Door Gepubliceerd Op: juni 14, 2021Categorieën: Merken en producten330 woorden1.7 min gelezen
Engelse bandenmerken
Ken je de Britse bandenmerken? © rezulteo

Uit welk land komt de fabrikant van Dunlop banden?

In 1888 vindt de Schotse veearts John Boyd Dunlop te Belfast (Noord-Ierland) de opblaasbare rubberband uit. Als gevolg van het succes van zijn uitvinding opent hij in 1889 direct de eerste fabriek van de Dunlop groep in de Ierse stad Dublin. In 1893 verhuist het hoofdkantoor van Dunlop naar Carlisle in het noorden van Engeland. Vervolgens vestigt het bandenmerk zich in Birmingham in de ‘Fort Dunlop’ fabriek.

Nadat het bedrijf in 1984 failliet is verklaard, koopt Sumitomo Rubber een deel van de groep op. Enkele jaren later vormt het een joint venture met Goodyear om het merk wereldwijd te beheren. Goodyear is tegenwoordig eigenaar de activiteit van Dunlop in Europa, Noord-Amerika en Oceanië terwijl Sumitomo het merk promoot en verkoopt in Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

Waar komt het merk Avon Tyres vandaan?

Avon Rubber wordt in 1885 opgericht in het dorpje Limpley Stoke, in het hart van de – in Zuidwest-Engeland gelegen – Avon vallei. Het bedrijf roept in 1904 het merk Avon Tyres in het leven voor het verkopen van auto-, motor- en fietsbanden. Avon Tyres en alle bandenactiviteiten van de groep worden vervolgens in 1997 verkocht aan het Amerikaanse Cooper Tires. Hoewel het hoofdkantoor tegenwoordig in de Verenigde Staten gevestigd is, produceert het merk zijn banden nog altijd in het Verenigd Koninkrijk.

Uit welk land komt het merk Dmack?

Het bandenmerk DMACK komt oorspronkelijk uit Carlisle, in het noorden van Engeland. Het werd in 2009 opgericht door Dick Cormack, die voorheen bij Pirelli werkte. Zijn streven: banden voor rallyauto’s leveren. Het merk levert overigens sinds 2011 samen met Michelin de banden voor het FIA World Endurance Championship. Na de exclusieve verkoop van racebanden biedt DMACK nu ook straatlegale banden aan.

Dit was alweer het tweede deel van de rezulteo-serie ‘bandenmerken wereldwijd’. Lees ook:

deel 1 over Japanse merken autobanden

deel 3 over Amerikaanse bandenfabrikanten

deel 4 over Chinese bandenmerken

deel 5 over autobanden uit India

deel 6 over Zuid-Koreaanse bandenmerken

deel 7 over merken autobanden uit Thailand

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel