De winter staat voor de deur en je staat op het punt je banden te wisselen om het winterweer de baas te kunnen? Is het noodzakelijk 4 winterbanden te monteren of volstaat het om 2 winterbanden te monteren op de voorwielen en de zomerbanden op de achterwielen te laten? Lees hieronder het advies van rezulteo voor een optimale grip en verhoogde stuurprecisie van jouw voertuig.

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Seizoenen270 woorden1.4 min gelezen
2 of 4 winterbanden?
© Adobe Stock

4 winterbanden voor optimale veiligheid

Zodra de temperatuur onder de 7°C zakt, zijn winterbanden een garantie voor grip. Het rubber en het profiel is ontworpen om optimale grip te bieden op koude en natte wegen, ijzel en zelfs sneeuw.

Als je vier winterbanden monteert, verkrijg je een gelijkmatig rijgedrag op alle vier de wielen. Alle autobanden werken dan samen om je de beste handling en grip te bieden. Of je nu vierwielaandrijving, voor- of achterwielaandrijving hebt, met vier winterbanden ben je het best gewapend tegen de koude.

Welke risico’s bij montage van slechts 2 winterbanden?

Je kan geneigd zijn om slechts twee winterbanden op de drijfwielen aan te brengen om geld uit te sparen. Sneeuwkettingen worden toch ook maar rond de wielen van één as aangebracht?

Let op! Met slechts twee winterbanden wordt het evenwicht tussen de voor- en achterwielen van de auto verstoort. Zo kan je grip verliezen bij het remmen, in bochten of bij het afdalen van hellingen, zeker wanneer je op sneeuw of ijzel rijdt.

De winterbanden aan de voorzijde van je voertuig zorgen voor het behoud van de handling en de stuurprecisie. Aan de achterzijde zorgen winterbanden voor grip bij het nemen van bochten.

Als je een auto met voorwielaandrijving hebt en alleen winterbanden op de voorwielen monteert, is de achterkant van de auto niet gebalanceerd en kun je dus wegslippen. Enkel winterbanden monteren op de achterwielen van een achterwielaandrijving zorgt ervoor dat de auto uit balans is en dit kan leiden tot oversturing. Monteer je bij een achteraandrijving enkel twee winterbanden op de voorste wielen, dan kan dit leiden tot ondersturing (wegslippende voor- en achteras).

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel