Er worden grofweg 3 soorten sneeuwkettingen verkocht: ladderkettingen, kruiskettingen en sneeuwkettingen met snelsluitingen. Hieronder een korte uitleg om het meest geschikte model te kunnen kiezen.

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Seizoenen457 woorden2.3 min gelezen
Sneeuwkettingen monteren
Tips en advies over de montage en het gebruik van sneeuwkettingen – © All Rights Reserved

Welke soorten sneeuwkettingen bestaan er en wat is het verschil?

De  speciale uitrustingen zijn overigens op bepaalde bergwegen of bij hevige sneeuwval verplicht. In Frankrijk wordt deze verplichting aangeduid met het bord B26.

Modellen Kenmerken Voordelen Nadelen
Ladderkettingen Met parallelle staafjes Redelijke prijsCorrecte handling op wegen met lichte tot middelmatige sneeuwval Slechtere remprestaties en verminderde wendbaarheid door de afwezigheid van overlangse staafjesBeperkte prestaties bij dikke lagen sneeuw
Kruisketting Met gekruiste staafjes Efficiënte grip, handling en remprestatiesGoed rijcomfort met verminderde trillingen Hogere prijs
Kettingen met snelsluiting Deze zijn voorzien van een adapter voor een snelle en correcte montage op de autobanden Eenvoudige en snelle montage Hogere prijsIets lagere prestaties dan standaard kettingen

Het advies van rezulteo:

Denk er net als voor de sneeuwsokken aan de maat van je kettingen af te stemmen op die van de wielen. Let op, sommige luxe- en sportauto’s bieden niet genoeg vrije ruimte om standaard sneeuwkettingen om de banden te leggen. Voor deze auto’s heb je dus een specifiek model nodig. Sommige andere auto’s kunnen helemaal niet met sneeuwkettingen uitgerust worden.

Hoe worden de sneeuwkettingen bevestigd?

Er bestaan 2 types bevestigingen voor deze 3 modellen sneeuwkettingen: boog- of kabelbevestiging. We raden dit laatste type aan. Deze zijn goedkoper en eenvoudiger aan te brengen. 

Boogbevestiging

De boogbevestiging bestaat uit een stalen boog die achter het wiel wordt geplaatst en aangespannen wordt via een kettinkje aan de buitenzijde van het wiel.

Nadeel: lastig om aan te brengen. Het is nodig vooraf te oefenen.

Kabelbevestiging

De kabelbevestiging bestaat uit een kabel die na het aanbrengen van de ketting aangespannen moet worden. Deze kettingen zijn eenvoudig te installeren en hebben minder vrije ruimte nodig. Ze kunnen binnen gemiddeld 5 minuten om de band gelegd worden. Het zijn de meeste verkochte en goedkoopste systemen

Nadeel: het is nodig vooraf te oefenen om de handeling goed onder de knie te krijgen.

De tips van rezulteo voor een correct gebruik van je sneeuwkettingen:

  • Installeer je sneeuwkettingen altijd op de drijfwielen van je auto Raadpleeg voor vierwielaandrijvers de aanwijzingen in het autoboekje.
  • Wacht niet tot je klem zit in een sneeuwstorm om je sneeuwkettingen te proberen. Test ze vóór je vertrek om te kijken of je de juiste maat hebt gekocht en om het monteren ervan onder de knie te krijgen.
  • Laat je sneeuwkettingen in de winter altijd in je kofferbak liggen. Voorzie tevens handschoenen en een zaklamp voor als je je sneeuwkettingen ’s nachts om moet leggen.
  • Rij voorzichtig met sneeuwkettingen. Rij niet harder dan 50 km/uur voor een veilige wegligging en om schade aan je auto te voorkomen (schokbrekers, velgen, remmen,…).
  • Span de sneeuwkettingen na een tijdje opnieuw aan.
  • Rij nooit met een gebroken ketting.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel