De temperatuur daalt: het is tijd om aan winterbanden te denken! Wanneer moet je je banden vervangen, welke voorzorgen moet je nemen, waar kun je zomerbanden opslaan tijdens de winter,.... Hieronder vind je in een oogopslag een antwoord op al deze vragen!

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Seizoenen534 woorden2.7 min gelezen
Auto op de weg in de winter
Banden omwisselen met het oog op de komende winter? Wanneer en hoe? Volg de gids… – © pixabay.com

Wanneer winterbanden monteren?

Het wisselen van zomerbanden voor winterbanden en andersom is afhankelijk van de buitentemperatuur. Wacht niet op het winterweer of tot de eerste sneeuwbuien. Zodra de temperatuur rond de 0°C ligt, is het hoog tijd om winterbanden te monteren.

Lees meer over de criteria om van zomerbanden op winterbanden over te stappen

In landen met een gematigd klimaat, zoals Nederland, is de ingang van de wintertijd eind oktober een goed geheugensteuntje om je te herinneren aan de bandenwissel. In sommige andere landen wordt de datum voor het monteren van winterbanden bij wet bepaald.

Ontdek de regelgeving omtrent winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa

Wat is het verschil tussen zomerbanden en winterbanden?

Op sneeuw, ijzel of koude en natte wegen maken winterbanden een groot verschil voor je veiligheid. Het rubber is specifiek ontworpen om soepel te blijven op lage temperaturen en de diepere groeven maken het mogelijk het water en de sneeuw beter af te voeren. Winterbanden bieden tijdens het winterseizoen dan ook optimale grip, remcapaciteiten en handling op elk type wegen.

Lees meer over het nut van winterbanden

Welk type winterbanden kiezen?

Sneeuwbanden, alpinebanden, extra stevige winterbanden, spijkerbanden, all season banden,… Welke optie is het meest geschikt? De keuze van de meest geschikte band wordt bepaald door jouw rijomgeving en de rijomstandigheden.

Welk type winterband kiezen?

Is het verplicht om met 4 winterbanden te rijden of volstaat het om 2 winterbanden op de drijfwielen te monteren ?

Ontdek tevens de aanvullende uitrustingen die je uit de nood kunnen helpen in hachelijke situaties bij sneeuw, zoals sneeuwkettingen of sneeuwsokken.

Het advies van rezulteo

Als je winterbanden moet kopen, wacht dan niet tot het laatste moment. De prijzen aan het eind van het zomerseizoen en in het hart van het winterseizoen kunnen sterk uiteenlopen. Anticipeer om geld uit te sparen!

Waar je op moet letten alvorens winterbanden te monteren

Alvorens winterbanden te monteren, controleer je best of deze in een goede staat zijn! Controleer of ze geen vervormingen, scheuren, bobbels of uitstulpingen vertonen. Controleer of de profieldiepte niet minder dan de wettelijke slijtgrens bedraagt en of het slijtageverschil tussen 2 banden op dezelfde wielas niet te groot is. Denk er ook aan de spanning te controleren.

Hoe kun je de slijtage van je autobanden controleren?

Welke bandenspanning voor winterbanden?

Hoe zomerbanden opslaan in de winter?

De opslagomstandigheden van jouw autobanden in het tussenseizoen zijn van invloed op hun levensduur. Het rubber is namelijk gevoelig voor vocht, licht en temperatuurverschillen, maar ook voor oplosmiddelen en overige chemische producten die zich in de opslagruimte kunnen bevinden. Ontdek hoe je autobanden op de juiste wijze kunt opslaan of kies eenvoudigweg voor een opslagservice.

De belangrijkste punten voor de opslag van banden

Het geheim achter het veilig rijden in de winter

Ben je goed uitgerust voor de winter? Vooraleer je vertrekt, volgen hier nog enkele tips om veilig de weg op te gaan en het risico op slippen bij sneeuw, ijzel of natte wegen te beperken. Minder snelheid, zeker bij het nemen van bochten, anticipeer het remmen, draai het stuur soepel rond en trek geleidelijk op.   

Hoe reageren bij slecht weer of bij gripverlies?

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel