Om te voorkomen dat je jouw banden tweemaal per jaar moet verwisselen, kun je geneigd zijn all season banden te monteren. Daarmee kun je immers het hele jaar doorrijden. Maar is dit een goede keuze wat betreft de veiligheid? Welke prestaties biedt een all season band in de winter? Ontdek de prestatieverschillen tussen winterbanden en all season banden.

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Seizoenen494 woorden2.5 min gelezen
All season banden in de winter
Wat is de beste keuze: all season of winterbanden? – © Nokian

Wat is een all season band?

Een all season band (of vierseizoenenband) is een veelzijdige band waarmee je het hele jaar door kunt rijden. Het blijft echter een compromis tussen een zomerband en een winterband. De all season band kan nooit volledig aan de prestaties van een zomerband op droge wegen tippen, noch aan die van een winterband bij koud weer op sneeuw, ijzel of vochtige wegen.

Handig dus, maar niet per se beter wat betreft veiligheid of voordeliger op het gebied van energiebesparingen. Hieronder een toelichting…

Verwarrende markeringen

Net als winterbanden zijn all season banden voorzien van het M+S (Mud & Snow) logo.  Maar vergis je niet! Dit betekent uitsluitend dat het profiel van de band geschikt is om op modderige of besneeuwde wegen te rijden. Dit label is gebaseerd op de verklaring van de fabrikanten en biedt geen enkele garantie voor de prestaties van de band bij winterweer.

Slechts enkele all season banden, zoals de Nokian Weatherproof of de Vector 4Seasons Gen-2 van Goodyear, beschikken over het 3PMSF (Three Peak Mountain Snowflake) label. Dit is een bewijs van efficiëntie prestaties op besneeuwde wegen en is gebaseerd op genormaliseerde tests.

Een vergelijking tussen all season banden en winterbanden

Hieronder worden de resultaten weergegeven van tests die werden uitgevoerd door de Zwitserse Touringclub (TCS). Ze zijn overtuigender dan de markeringen op de autobanden. Ze vergelijken de prestaties van zomerbanden, winterbanden en all season banden op een wintertemperatuur van 10°C en een zomertemperatuur van 20°C. Hieruit blijkt dat een all season band minder efficiënt is dan een zomerband op droge wegen en minder goed presteert dan een winterband op natte en besneeuwde wegen.

Gemeten prestaties Testomstandigheden Zomerband Winterband All season band
Remafstand op droge wegen Van 100 naar 0 km/uur 
± 10°C
38 m 51 m 49 m
  Van 100 naar 0 km/uur 
± 20°C
38 m 57 m 52 m
Remafstand op natte wegen Van 80 naar 0 km/uur 
± 10°C
43 m 40 m 44 m
  Van 80 naar 0 km/uur 
± 20°C
40 m 45 m 47 m
Remafstand op sneeuw. Van 40 naar 0 km/uur 61 m 29 m 42 m
Brandstofverbruik       7,5 l/100 km     7,6 l/100 km          7,9 l/100 km
Slijtage ± 10°C             105 %          100 %                115 %
  ± 20°C             100 %          115 %                110 %

(Bron : Touring Club Suisse)

All season banden of banden wisselen: wat is goedkoper?

Zoals je kan zien aan de hand van de laatste regels in de tabel, blijkt uit de tests van de TCS ook dat all season banden sneller slijten en meer brandstof verbruiken.

Niet echt voordelig voor je portemonnee dus! De TCS heeft een kosten-batenanalyse uitgevoerd die suggereert dat het afwisselen tussen zomer- en winterbanden voordeliger is dan het permanent rijden met all season banden.

Het advies van rezulteo 

Wil je voor optimale veiligheid en rendabiliteit kiezen, dan raden we aan om afwisselend met winter- en zomerbanden te rijden in plaats van het hele jaar all season banden te gebruiken. All season banden zijn een te overwegen alternatief in streken met een gematigd klimaat waar het kwik slechts zelden onder de 7°C zakt en sneeuwbuien uitzonderlijk zijn. 

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel