Wellicht heb je al opgemerkt dat winterbanden systematisch voorzien worden van de M+S markering, maar wat betekent dit label eigenlijk? Duidt het op de wintercapaciteiten van een band? En wat is het verschil met het sneeuwvlokje (3PMSF label)? De antwoorden op deze vragen lees je hieronder zodanig dat je de juiste winterbanden kunt kiezen.

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Seizoenen294 woorden1.6 min gelezen
Wat betekent de M+S markering op een autoband?
Wat houdt de M+S (Mud&Snow) markering in? – © istockphoto.com

Wat betekent de markering M+S?

Het ‘M+S’ label op autobanden staat voor ‘Mud + Snow’ (modder en sneeuw). Een M+S band (soms ook M&S, MS, M/S,…) is dus simpelweg een band die geschikt is voor rijden op modderige en besneeuwde wegen.

Winterbanden zijn systematisch voorzien van de M+S markering, maar het tegenovergestelde is niet waar. Niet alle banden met het M+S logo zijn winterbanden. Zo vinden we deze markering ook terug op 4×4 banden, all season banden en zelfs op zomerbanden voor campers.

Welke garanties biedt het M+S logo?

Het M+S logo duidt aan dat het profiel van de autoband geschikt is om op modder of sneeuw te rijden. Het is een vermelding van de bandenfabrikant die aan geen enkele test is onderworpen.

De M+S markering biedt dus geen werkelijke garantie wat betreft de prestaties van de band bij streng winterweer (sneeuw, ijzel, natte en gladde wegen,…).

Wat is het verschil tussen M+S en 3PMSF banden?

Naast het M+S logo, hebben sommige banden ook een pictogram van een sneeuwvlok tegen een achtergrond van bergen. Dit is het 3PMSF (Three Peak Mountain SnowFlake) logo dat wel een garantie biedt voor prestaties op sneeuw. 

bandenmarkering
© rezulteo

Om het 3PMSF label te verkrijgen, moet de band namelijk wel worden onderworpen aan genormaliseerde tests. Deze tests maken het mogelijk de tractie van de autoband te meten op besneeuwde wegen. Wanneer je dus naar banden op zoek bent met gegarandeerde winterprestaties, kun je op deze markering vertrouwen.

Mijn winterbanden vinden

Het advies van rezulteo:

Om onaangename verrassingen op sneeuw te vermijden, geef je best de voorkeur aan het 3PMSF label bij de aankoop van winterbanden.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel