Kampeerbusjes en campers zijn uiterst populair vanwege het gevoel van vrijheid dat ze uitdragen. Eropuit trekken met een volledig uitgerust voertuig staat garant voor een onvergetelijke vakantie. Maar om te zorgen je vakantiedroom niet uiteenspat, moet je kampeerbusje wel op de juiste banden rijden. Wat is de beste keuze tussen klassieke personenautobanden en banden voor bedrijfsauto’s? We bieden je hier alle nodige informatie over prestaties, markeringen, bandenmaten, en nog veel meer.

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Banden per voertuig435 woorden2.2 min gelezen
Welke banden zijn het meest geschikt voor kampeerbusjes en campers en bieden gedegen prestaties bij lange ritten?
© AdobeStock – Zarya Maxim

Waaraan kun je banden voor campers herkennen?

Camperskampeerbusjesbestelwagensbusjes; deze zware voertuigen moeten met de juiste banden uitgerust worden. Je moet met meerdere dingen rekening houden alvorens je keuze te maken. Je banden moeten allereerst geschikt zijn voor je voertuigcategorie. Zorg er tevens voor de regelgeving voor banden onder campers of bestelwagens na te leven.

Hieronder onze adviezen om de juiste banden te kiezen:

 • Kies banden met een voor je voertuig gehomologeerde maat. Banden voor campers en kampeerbusjes hebben een hoger draagvermogen. Raapleeg de door de autofabrikant aanbevolen bandenmaten.
 • Je kunt afgaan op de “C” markering die duidt op een versterkte band voor het dragen van zware lasten.
 • De “CP” markering is specifiek voor campers bestemd en dus een goede indicatie om geschikte banden te kiezen. Deze banden hebben een hoger prestatieniveau en zijn speciaal geschikt voor lange trajecten. Daarnaast is het ventiel van metaal en niet van rubber waardoor het bestendiger is tegen hoge druk.
 • Je kunt tevens letten op de namen van de banden die de woorden “Camper” of “Camping” bevatten.

Kan ik personenautobanden onder een kampeerbusje monteren?

Voor prachtige roadtrips in een kampeerbusje moet het uitgerust zijn met voor dit type voertuigen geschikte banden. Sommige personenautobanden kun je gebruiken onder een kampeerbusje als je er niet veel kilometers mee rijdt. Informeer naar de eigenschappen en prestaties van een band: let vooral op het remprestaties, met name op nat wegdek.

Het zoeken naar optimale prestaties is essentieel. Maar het busje moet bovenal uitgerust zijn met de juiste bandenmaten: de door de fabrikant gehomologeerde maat. Kies tevens een voor kampeerbusjes geschikt draagvermogen

Je kunt je busje uitrusten met banden zonder “C” markering. Klassieke banden gaan echter veel minder lang mee. Bovendien zullen de prestaties van klassieke banden niet optimaal zijn voor het beoogde gebruik van je busje.

Welke prestaties zijn belangrijk?

Om onbezorgd lange afstanden te rijden heb je goede banden nodig! Let daarom bij het kiezen van banden voor je camper of kampeerbusje op de volgende prestaties:

 • veiligheid
 • lange levensduur
 • robuustheid
 • grip op droog en nat wegdek
 • rijcomfort

Ken je de diverse types banden?

Welke bandenmerken voor mijn camper?

Meerder vermaarde bandenmerken bieden specifieke camperbanden met de “CP” markering. Hieronder enkele modellen die reeds hun sporen verdiend hebben:

De beste banden voor bedrijfswagens 2019: de test van de TCS en de ADAC

Welke bandenmerken voor mijn kampeerbusje?

Voor busjes en kampeerbusjes kun je banden voor bestelauto’s kiezen. De onderstaande bandenmerken bieden producten met goede prestaties:

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

 • Lees het artikel
 • Lees het artikel
 • Lees het artikel
 • Lees het artikel