Rijd je in een terreinwagen en vraag je je af welke 4WD banden je het beste kunt kiezen? Er bestaat een specifieke band voor elk soort gebruik! Lees meer over de diverse categorieën 4WD banden en waar je op moet letten bij de montage.

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Banden per voertuig551 woorden3.1 min gelezen
4x4 autoband voor terreinwagens
Welke 4×4 band is het meest geschikt voor je terreinwagen? – © istockphoto

Welk soort 4WD heb je?

De eerste stap bij het kiezen van autobanden bestaat uit het identificeren van je type 4WD. Er bestaan 2 categorieën vierwielaangedreven voertuigen.

Auto’s met inschakelbare transmissie

4x4 banden voor auto's met inschakelbare transmissie
© rezulteo

Sommige AWD (All-Wheel Drive) auto’s hebben een inschakelbare vierwielaandrijving. Ze schakelen over van 2- naar 4-wielaandrijving naargelang de rijomstandigheden of eventueel gripverlies. Dit ontwerp is hoofdzakelijk gericht op weggebruik en zeldzaam voor off-road gebruik.

Auto’s met permanente vierwielaandrijving

4x4 banden voor auto's met permanente vierwielaandrijving
© rezulteo

De meeste AWD (All-Wheel Drive) hebben een permanente vierwielaandrijving. Zoals bijvoorbeeld de Audi Quattro.

Welke 4WD banden heb je nodig?

De 4WD banden zijn verdeeld over 3 categorieën. Kies je banden naargelang je type voertuig en het gewenste gebruik: verharde weg, off-road of gemengd.

4WD banden voor gemengd gebruik

BFGoodrich All-Terrain T/A
© BFGoodrich

Deze veelzijdige autobanden hebben over het algemeen het A/T label (All Terrain). Ze kunnen gemonteerd worden onder 4WD’s voor off-road of weggebruik. Ze bieden bevredigend rijgedrag op droog en nat wegdek en voldoende handling op rulle grond of kiezelpaden. Ze kenmerken zich hoofdzakelijk door

 • een profiel met talloze insnijdingen en scherpe randen,
 • een versterkte structuur en zijwanden die bestand zijn tegen schokken en indringende kiezels.

All terrain 4WD banden

BFGoodrich Mud-Terrain T/A
© BFGoodrich

De all terrain of off-road banden met het M/T (Mud Terrain) label zijn bestemd voor 4WD’s die steile paden of ruig terrein willen trotseren. Ze moeten uitstekende handling bieden ongeacht het terrein en bestand zijn tegen de meest extreme obstakels. De fabrikanten leggen dan ook het accent op

 • brede rubberblokken,
 • talloze insnijdingen (50% van het bandoppervlak),
 • een diep profiel (13 tot 17 mm),
 • versterkte structuur en zijwanden.

Hun prestaties bij weggebruik zijn uiteraard beperkt. Door het diepe profiel (grote noppen) hebben ze een minder goede wegligging en een veel hoger rolgeluid in vergelijking met personenauto’s die op standaard autobanden rijden.

4WD banden voor weggebruik

BFGoodrich Urban Terrain T/A
© BFGoodrich

Deze autobanden hebben over het algemeen het H/T label (Highway Terrain). Ze zijn ontworpen voor SUV’s en andere 4WD’s die in de stad, op wegen en snelwegen rijden. De wegligginggripremprestaties en rijcomfort van deze 4WD SUV banden lijken ten opzichte van gemengde en off-road banden meer op die van autobanden voor personenauto’s. Dit komt door

 • een minder grillig profiel,
 • soepele zijwanden,
 • een lagere rolweerstand.

Als je over sneeuw of off-road wilt rijden,controleer dan of je banden de M+S markering hebben. Dit bewijst dat ze gebruikt kunnen worden in modder (M=Mud) of bij sneeuw (S=Snow).

2 te vermijden fouten voor correct rijgedrag van je 4WD

4WD banden moeten altijd tegelijk vervangen worden. Voor de transmissie is het namelijk essentieel dat de banden dezelfde diameter (of hetzelfde slijtageniveau) hebben. Dit voorkomt beschadigingen aan bepaalde mechanische onderdelen, zoals het differentieel, zodat je niet voor onaangename en dure verrassingen komt te staan.

Leef systematisch de twee volgende punten na om de transmissie van je 4WD in goede staat te houden.

 • Monteer 4 identieke autobanden onder je 4×4, ofwel zelfde merk, zelfde profiel, zelfde maat, zelfde laad- en snelheidsindexen en bestemd voor hetzelfde type gebruik.
 • Behoud een evenwichtig slijtageniveau op de 4 autobanden. Je kunt bijvoorbeeld bij het overgaan van de zomer- op winterbanden of andersom je banden omwisselen. We raden je aan om de banden tijdens hun levensduur 3 keer om te wisselen.

Vind de juiste 4WD banden dankzij onze zoekmotor op type voertuig

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

 • Lees het artikel
 • Lees het artikel
 • Lees het artikel
 • Lees het artikel