Is het tijd om je autobanden te vervangen? Dan vraag je je wellicht af welke keuze je hebt wat betreft bandenmaten? Sommige bandenmaten zijn immers goedkoper dan andere of misschien is je oorspronkelijke maat tijdelijk niet verkrijgbaar op de markt. Er zijn automobilisten die een andere maat banden laten monteren voor een betere wegligging of simpelweg voor het esthetische aspect. Hieronder een beknopte uitleg over hoe je op een veilige en legale wijze je bandenmaat kunt veranderen.

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Wetgeving305 woorden1.6 min gelezen
Voorband andere maat monteren
© www.istockphoto.com

1. Bandenmaten die gehomologeerd zijn door de autofabrikant

Dit is de beste oplossing als je elk risico wil vermijden. De autofabrikant heeft bepaald welke bandenmaten geschikt zijn voor jouw voertuig. Zo worden optimale prestaties en veiligheid gegarandeerd.

Normaalgesproken zijn de gehomologeerde maten te vinden op de binnenzijde van het linker portier, in het autoboekje of op de kentekencard van het voertuig.

Vind de gehomologeerde maten voor mijn auto

2. Gelijkwaardige maat monteren met naleving van strenge criteria

Er bestaat een theoretische berekening die het mogelijk maakt te bepalen welke maten de oorspronkelijk bandenmaat kunnen vervangen. Het is een complexe berekening, gebaseerd op strenge criteria.

  • De buitenste diameter van het wiel moet vrijwel identiek zijn aan die van de oorspronkelijke maat (tolerantie van +/- 3%). Dit is belangrijk, want zo worden de nauwkeurigheid van de snelheidsmeter en instellingen van rijhulpmiddelen zoals ABSESP en elementen van de versnellingsbak behouden.  
  • Het draagvermogen en de snelheidsindex moeten hoger of gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke band (behalve wanneer je een zomerband vervangt door een winterband, daar er bij winterweer minder hard gereden wordt).

Meer informatie over inwisselbare maten

Let op: deze omwisselingsberekening blijft een zuiver theoretische indicatie die geen rekening houdt met de specifieke technische eigenschappen van je auto. Als je voor deze optie kiest, kun je voor onaangename verrassingen komen te staan: een band die niet gemonteerd kan worden omdat hij de ophanging raakt, een autoband die buiten het spatbord uitsteekt, e.d.

Kortom, om problemen te voorkomen raden we je aan om systematische voor een maat te kiezen die is gehomologeerde door de autofabrikant.

Dit garandeert:

  • een goede fit van de band met de configuratie van je voertuig,
  • optimale prestaties en veiligheid,
  • het voorkomen van het risico op boetes, een nieuwe APK-keuring of problemen met de verzekering in geval van een aanrijding of ander ongeluk.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel