Ben je niet tevreden met de bandenmaten die voor jouw auto zijn goedgekeurd en kies je liever een andere maat banden, maar weet je niet of dit wel kan? Of het nu voor de wegligging, de prijs of het esthetische aspect is, er zijn tal van mogelijkheden. Ontdek hoe je de maten bepaalt die geschikt, veilig en wettelijk zijn toegestaan voor jouw auto.

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Wetgeving469 woorden2.4 min gelezen
3 belangrijke regels die je moet naleven bij het veranderen van je bandenmaat
© Adobe

Bandenmaat berekenen: naar welke bandenmaat kan ik omrekenen?

Onderstaande omrekeningstabel stelt je in staat de alternatieve bandenmaten te bepalen, die de oorspronkelijke maat van je autobanden kunnen vervangen.

Deze methode voor het omrekenen van de bandenmaat voor autobanden werd opgesteld op basis van een theoretische berekening die rekening houdt met de volgende criteria:

        1 2 3
        Externe diameter Draagvermogen Snelheidsindex
Originele bandenmaat 205 55 16 91 V
Voorbeeld equivalente bandenmaat 205 55 R 16 94 W
        Zelfde diameter of een maximale afwijzing van +/- 3% Vermogen hoger of gelijk aan het origineel Index hoger of gelijk aan het origineel (winterbanden uitgezonderd)
bandenmaat veranderen
© rezulteo
  1. De externe diameter van het wiel moet vrijwel gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke band om de nauwkeurigheid van de snelheidsmeter en van de instelling van de rijhulpmiddelen (ABS, ESP) te behouden. Het verschil (positief of negatief) tussen de nominale velgdiameter en de theoretische externe diameter van de oorspronkelijke maat mag maximaal 3% bedragen, zoals weergegeven in het onderstaande schema.
  2. Het draagvermogen moet hoger of gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke band.
  3. De snelheidsindex moet ook hoger of gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke band, behalve als je een zomerband door een winterband verwisselt waarmee minder snel gereden zal worden vanwege het winterse weer.In beide gevallen moet je controleren of de capaciteiten van de alternatieve banden overeenkomen met de prestaties van het voertuig.

Lees ook: hoe kun je op veilige én legale wijze je bandenmaat veranderen?

Opgelet: deze omrekening voor het vervangen van autobanden blijft een zuiver theoretische indicatie die geen rekening houdt met de specifieke technische eigenschappen van jouw auto. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een andere maat banden niet kan worden gemonteerd omdat deze de ophanging zou raken.

Als je voor een bandenmaat kiest die niet is gehomologeerd door de autofabrikant, moet je:

  • controleren of de gewenste bandenmaat geschikt is voor de structuur van het voertuig
  • voldoende ruimte vrijhouden ter hoogte van de wielkasten (bij het rijden en bij stilstand)
  • de ruimte voor de remzadels controleren
  • de verschuivingen laten controleren die nodig zijn voor de montage van de wielen

Het monteren van een verkeerde bandenmaat: de risico’s

Het monteren van een verkeerde maat banden kan het rijgedrag van jouw auto veranderen en onveilige situaties op de weg creëren. 

Vanuit een technisch oogpunt kan een slechte bandenkeuze meerdere schadelijke gevolgen hebben: onnauwkeurige weergave van de snelheid, verstoorde ABS of ESP, problemen met de koppeling, etc.

Wat betreft de wetgeving kan een niet conforme configuratie tot een boete leiden bij een controle of tot een afkeuring tijdens de APK-keuring. Daarnaast kan de verzekering weigeren de schade te dekken bij een ongeval.

Als je ook maar enige twijfel hebt over de keuze van de bandenmaat, geef dan de voorkeur aan de maten die gehomologeerd zijn door de autofabrikant of vraag advies aan een specialist.

Vind de maten die voor jouw auto zijn gehomologeerd

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel