Verschillende banden monteren onder je auto, hetzij op dezelfde wielas of voor en achter, kan belangrijke gevolgen hebben voor het rijgedrag van jouw voertuig. Hieronder zetten we uiteen wat mag en welk type montage we aanraden of net afraden.

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Wetgeving331 woorden1.8 min gelezen
Banden met verschillende maten monteren
De antwoorden over het monteren van banden met verschillende maten – © www.istockphoto.com

Verschillende banden op dezelfde wielas

Het is bij wet niet verboden om verschillende banden op dezelfde wielas te monteren, zolang beide autobanden van hetzelfde type zijn (radiaal- of diagonaalbanden) en dezelfde maataanduiding hebben (met uitzondering van een nood- of reservewiel). De bandenspanning moet ook steeds gelijk zijn op dezelfde wielas.

Nageprofileerde banden zijn verboden, tenzij de band in kwestie van de aanduiding “regroovable” of het teken is voorzien én op voorwaarde dat het karkas van de band niet zichtbaar is.”Hoewel het bij wet is toegestaan, raadt rezulteo sterk aan om altijd identieke banden met een vergelijkbaar slijtageniveau op dezelfde wielas te monteren om problemen te voorkomen.”

Verschillende banden op de 2 wielassen (voor en achter)

Het is legaal om verschillende banden op de voor- en achteras van je voertuig te monteren op voorwaarde dat bandenmaat per wielas hetzelfde is.

Verschillende banden op de 2 wielassen
© rezulteo

“Wij raden aan identieke banden met een homogeen slijtniveau op de 4 wielen te monteren voor gelijkwaardige grip op de twee assen en een optimale veiligheid.”

Verschillende maten monteren voor en achter

Om een idee te krijgen van de bandenmaat voor jouw voertuig, kan je steeds de gehomologeerde maten raadplegen. Dit zijn de maten die door de autofabrikant worden voorgeschreven om optimale prestaties te verkrijgen van het voertuig.

De gehomologeerde maat voor mijn voertuig vinden“Wij raden absoluut af om verschillende bandenmaten op de voor- en achterassen te monteren als jouw auto hier oorspronkelijk niet mee was uitgerust. Dit kan het rijgedrag verslechteren en zelfs tot gevaarlijke situaties leiden.”

Opgelet, 4×4’s zijn een geval apart!

Als je in een voertuig met een permanente vierwielaandrijving (4×4) rijdt, is het absoluut aan te raden 4 identieke banden te monteren (merk, model, maat, laad- en snelheidsindex) en deze gelijktijdig te vervangen. Hebben de 4 wielen immers niet altijd dezelfde diameter en ongelijkmatige slijtage, dan loop je het risico op vroegtijdige slijtage van verschillende elementen van de transmissie wat tot verminderde prestaties leidt.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel