Voordat je autobanden koopt, wil je misschien meer weten over de kwaliteit, de oorsprong en de fabricagedatum om er in Nederland en het buitenland mee te kunnen rijden. Hoe kun je weten of de band die je gekozen hebt aan de normen voldoet? Welke certificeringen of keurmerken zijn er nodig voor een band om aan de kwaliteitsnormen te voldoen en vallen alle banden onder dezelfde regelgeving? De markeringen op de zijwanden bieden een antwoord op al deze vragen. Ontdek hoe je deze kunt ontcijferen...

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Wetgeving624 woorden3.2 min gelezen
keurmerk band conformiteit
Copyright: rezulteo

Fabricage van banden: welke kwaliteitsnormen?

In Nederland en andere landen worden de kwaliteitsnormen voor de fabricage van banden vastgelegd via voorschriften. De fabrikanten moeten deze normen voor veiligheid, prestaties en milieubescherming naleven.

In Europa zijn de volgende factoren bij wet bepaald: maten, markeringen, profiel (radiaal of diagonaal), draagvermogen, snelheidsindex, stabiliteit op hoge snelheid, extern rolgeluid, grip op nat wegdek en rolweerstand, die direct van invloed is op het brandstofverbruik en de CO2 uitstoot. Sommige van deze criteria zijn terug te vinden op het bandenlabel.

Het advies van rezulteo:

Kortom, om volkomen legaal in Europa te kunnen rondrijden, moet je controleren of je banden zijn voorzien van de volgende twee goedkeuringsmerken:

  • Homologatie per type

Voorbeeld:  e2 0224420 komt overeen met een band voor personenauto’s (02) die in Nederland (e4) gehomologeerd is via het goedkeuringsnummer 24420.

  • Homologatie geluid of homologatie rolgeluid + grip op nat wegdek + rolweerstand  

Indicatie: -s of S1WR1 

Het Europese goedkeuringsnummer, een blijk van conformiteit

Autobanden die de Europese normen respecteren zijn voorzien van een goedkeuringsmerk. Dit keurmerk biedt de garantie dat de banden aan de Europese veiligheids- en milieuwetten voldoen. Dit merk wordt als volgt weergegeven:

e4 0224420-s       of       E4 024567 S1WR1

De letter E gevolgd door een getal in een cirkel of een rechthoek geeft het land weer waarin de band gekeurd werd (bijvoorbeeld E4 voor Nederland). De volgende 2 getallen geven het type voertuig weer waarvoor de band bestemd is (bijvoorbeeld 02 voor personenauto’s). De vier volgende getallen vormen het goedkeuringsnummer.

De verschillende goedkeuringscodes per land:

Code Land Code Land
E1   Duitsland E21 Portugal
E2 Frankrijk E22 Rusland
E3 Italië E23 Griekenland
E4 Nederland E24 Ierland
E5 Zweden E25 Kroatië
E6 België E26 Slovenië
E7 Hongarije E27 Slowakije
E8 Tsjechië E28 Witrusland
E9 Spanje E29 Estland
E10 Joegoslavië E31 Bosnië-Herzegovina
E11 Verenigd Koninkrijk E32 Letland
E12 Oostenrijk E34 Bulgarije
E13 Luxemburg E37 Turkije
E14 Zwitserland E40 Macedonië
E16 Noorwegen E43 Japan
E17 Finland E45 Australië
E18 Denemarken E46 Oekraïne
E19 Roemenië E47 Zuid-Afrika
E20 Polen E48 Nieuw-Zeeland

Daarnaast moeten alle banden die sinds 1 november 2014 zijn verkocht voldoen aan de Europese normen voor rolgeluid (sound), grip op nat wegdek (wet grip) en rolweerstand (rolling resistance). Op deze banden wordt het goedkeuringsmerk gevolgd door de code ‘S1WR1’.

Voorheen hoefden de banden slechts te voldoen aan de Europese regelgeving voor rolgeluid, wat werd aangeduid met de letter ‘s’ (sound) achter het goedkeuringsnummer.

De DOT code geeft de productiedatum van de band aan

Het Amerikaanse ministerie van verkeer (Departement of Transportation) verplicht het aanbrengen van verschillende markeringen op de zijwanden van autobanden die worden verhandeld in de Verenigde Staten. Het gaat hier onder meer over een identificatiecode voor de productiedatum met de naam ‘DOT’.

Gezien de mondialisering van de bandenindustrie, is de DOT code ook vaak terug te vinden op banden die verkocht worden in Europa. Dit stelt ons dus in staat de productiedatum van de band te achterhalen om te controleren of de band niet te lang werd opgeslagen voordat hij werd verkocht.

De identificatiecode begint met de drie letters ‘DOT’ gevolgd door 10 tot 12 tekens. De eerste tekens duiden de herkomst van de band aan (fabrikant en fabriek). De 4 laatste tekens zijn het belangrijkst. Deze duiden de week en het jaar van  productie aan. Een DOT code die eindigt met 3019 geeft dus aan dat de band tijdens de 30e week van het jaar 2019 geproduceerd werd.

De goedkeuringsmerken van overige landen

Sommige niet-Europese landen hebben besloten de bestaande Europese normen over te nemen. Andere landen hebben dan weer hun eigen keurmerken. Hieronder enkele voorbeelden:

  De Inmetro goedkeuring in Brazilië (Nationaal Instituut voor Metrologie, Normalisering en Industriële kwaliteit)
  De CCC certificering in China (China Compulsory Certification)
  De SNI goedkeuring in Indonesië (Nationale Indonesische Standaard)
  De NOM norm in Mexico (officiële Mexicaanse norm)

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel