Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Monteer kleinere winterbanden dan zomerbanden: 2 voordelen

Sta je op het punt winterbanden te kopen en vraag je je af wat toegestaan is wat betreft de maten? Kleinere maten autobanden zijn vaak goedkoper, maar hoe staat het met de prestaties en met name die op sneeuw? En wat is legaal?
Waarom zou je niet kiezen voor een kleinere maat winterbanden?

Waarom zou je niet kiezen voor een kleinere maat winterbanden? - Copyright © rezulteo

Kleine banden: goedkoper en efficiënter op sneeuw

Het monteren van winterbanden met een kleinere maat dan je zomerbanden biedt twee niet te verwaarlozen voordelen: je bespaart geld en deze banden bieden, in bepaalde omstandigheden, betere prestaties.

Je hebt ongetwijfeld opgemerkt dat kleinere banden vaak goedkoper zijn. Maar dit is niet alles: als de weg bedekt is met een dikke laag sneeuw, zijn kleinere banden ook nog eens efficiënter.

Bredere banden hebben er namelijk meer moeite mee om zich een weg door de dikke sneeuw te banen. Smallere banden, met hogere zijwanden en een kleinere diameter, komen eenvoudiger door de sneeuwlaag heen en bieden een betere handling. Een ander voordeel: een smalle band is minder lawaaierig dan een bredere versie van hetzelfde model.

Smalle banden zijn uiteraard geen wondermiddel. Er kleven ook nadelen aan; smalle banden hebben bijvoorbeeld een kortere levensduur omdat ze minder rubber bevatten. Daarnaast bieden ze minder grip op droge wegen dan bredere banden.

De door de wet toegestane maatveranderingen

De wet laat het toe winterbanden te monteren met een kleinere maat dan de oorspronkelijke banden. Echter kan je niet elke maat banden laten monteren. De door de autofabrikant gehomologeerde maten moeten worden nageleefd. Omdat deze perfect aansluiten op de technische eigenschappen van je auto, bieden ze optimale prestaties en veiligheid.

Deze maten staan vermeld in het autoboekje, op de binnenzijde van het linker portier of, naargelang het land van herkomst van je auto, op het kentekenbewijs. Je kunt ze ook terugvinden via onze zoekmotor op auto.

De snelheidsindex van winterbanden

Voor winterbanden staat de wet tevens een lagere snelheidsindex dan die van zomerbanden toe. Gezien de winterse weersomstandigheden (sneeuw, regen, ijzel, enz.) wordt er over het algemeen minder hard gereden met winterbanden dan met zomerbanden. Daarnaast krijg je met een lagere snelheidsindex hogere prestaties op sneeuw.

Deze afwijking is toegestaan op voorwaarde dat er een waarschuwingssticker op een - voor de chauffeur - duidelijk zichtbare plaats op het voertuig wordt aangebracht. De sticker moet de maximale, door de band verdraagbare snelheid aanduiden.

Maximale toegestane snelheid voor het monteren van winterbanden die een snelheidsindex hebben die lager is dan de snelheidsindex van de zomerbanden

© Fotolia

Tijdens het zoeken naar nieuwe banden op rezulteo kan onze tool banden voorstellen die een andere snelheidsindex of laadindex hebben. Dit is toegestaan mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Lees hier meer over in onze bandengids: 'waarom voor een andere laad- en snelheidsindex kiezen'.

Vind mijn winterbanden

Was dit advies behulpzaam?

Over hetzelfde onderwerp

Gerelateerde artikels

Banden kopen

Ik heb nieuwe banden nodig

Je bent van plan nieuwe banden te kopen? Informeer je over alle mogelijkheden om de beste banden tegen de beste prijs te kopen: online kopen, aankoop bij een autocenter of bij je autodealer. Leer alles over de montage en de mogelijke extra diensten: vervangen van 2 of 4 banden, geometrie of vullen met stikstof. En bovenal, ontdek hoe je het juiste type band kiest voor jouw voertuig (Jeep, auto, sportauto,...) en voor jouw gebruik. Kies je een zomerband, winterband, all-seasonband of eerder een run-flat band?

Winterbanden monteren

Winter staat voor de deur

Tijd om aan winterbanden te denken! Ontdek hier of winterbanden echt nodig zijn, wanneer het beste moment is om winterbanden te kopen en hoe je de juiste winteruitrusting. Heb je sneeuwkettingen nodig of zijn sneeuwsokken voldoende? Al deze vragen worden in dit dossier beantwoord! Je vindt ook een antwoord op al je vragen over het onderhoud van je winterbanden en het aanpassen van de bandenspanning aan de wintertemperaturen voor optimale veiligheid.

Controleer je bandenslijtage met het oog op de APK keuring

Ik moet naar de APK keuring

Je moet binnenkort naar de APK keuring? Lees hier alles over de criteria waaraan je autobanden moeten voldoen: het toegestane slijtageniveau, gehomologeerde maten, montage van verschillende banden op verschillende assen,... Leer de defecten en slijtplekken te herkennen die waarschijnlijk niet door de keuring komen. Zet je veiligheid niet op het spel en leer meer over barsten, scheuren, uitstulpingen en bobbels in je band!

Bandenmaat veranderen

Bekijk de bandenmaten en de gelijkwaardige maten vooraleer een andere maat te kiezen, maar houd rekening met de regels!
Een andere bandenmaat monteren

Ik wil een andere bandenmaat monteren

Je wil een andere maat banden onder je voertuig monteren zonder problemen te krijgen met de APK keuring de politie of je verzekering? Twijfel je over de juiste bandenmaat voor jouw auto? Leer dan in deze rubriek de markeringen op de zijwand van je band te ontcijferen, de laad- en snelheidsindex te begrijpen en de correcte maat voor jouw voertuig te vinden. Bekijk ook alle voor- en nadelen van de verschillende bandenmaten op het gebied van de prestaties: brandstofverbruik, grip, comfort,...

Winterbanden: alles wat je moet weten

Winterbanden verzekeren je veiligheid tijdens koud weer