Eén van je runflat banden is lek en je vraagt je af of je deze kunt laten repareren in de plaats van een nieuwe band te kopen? Lees meer over deze mogelijkheid om een runflat band te repareren na een lek en over de aanbevelingen van de fabrikanten.

Door Gepubliceerd Op: juni 18, 2021Categorieën: Beschadigingen en slijtage293 woorden1.5 min gelezen
Een band die over een spijker rijdt
Kan een lekke runflat band gerepareerd worden? – © istockphoto

Kan een lekke runflat band gerepareerd worden?

De runflat band is een versterkte band die je in staat stelt door te rijden bij een lekke band zonder dat de band scheurt of van de velg afloopt. Met een lekke runflat band kun je nog 80 km doorrijden op een maximumsnelheid van 80 km/uur. Dit geeft je de tijd om naar de dichtstbijzijnde garage te rijden.

Als je verder rijdt met een lekke runflat band, wordt deze onderworpen aan een zware belasting die de interne structuur kan aantasten. In de meeste gevallen is de opgelopen schade te groot om de band nog te kunnen repareren.

Uit veiligheidsoverwegingen raadt het merendeel van de fabrikanten de reparatie van runflat banden af. Onze experts denken er net zo over. Bij een lekke band raden we aan de lekke runflat band te vervangen door een nieuwe band in plaats van deze te laten repareren. Vergeet niet dat het monteren van je nieuwe runflat band moet worden uitgevoerd door een bandenspecialist. Er zijn immers technische specificaties die gecheckt moeten worden en er is een koppeling met het TPMS systeem nodig.

Uitzonderingen die de regel bevestigen

Niet alle fabrikanten hebben dezelfde mening over het wel of niet repareren van hun runflat banden. De criteria waarmee rekening moet worden gehouden moet worden, zijn het type runflat technologie dat gebruikt werd en de mogelijkheid om de interne  opgelopen schade van de autoband te herstellen. Dit kan uitsluitend door een specialist beoordeeld worden.

Het merendeel van de fabrikanten zoals Pirelli of Continental adviseren uiteindelijk om geen risico te nemen en een lekke runflat band systematisch door een nieuwe band te vervangen.

Gebruik de bandenvergelijker om je nieuwe runflat band voor de beste prijs te vinden!

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel