Rezulteo
Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

De tubeless band: beschrijving en geschiedenis van de moderne band

Tubeless banden zijn banden zonder binnenbanden. Sinds de uitvinding ervan, meer dan 90 jaar geleden, zijn ze steeds populairder geworden. Tubeless banden worden tegenwoordig gebruikt voor motoren, fietsen, atb’s en auto’s. Maar hoe is deze band ontstaan? Wie heeft de tubeless band uitgevonden? Lees verder om alles te weten te komen.

Geschiedenis van de tubeless band: wie heeft de band uitgevonden?

De band, een uitvinding die teruggaat tot in de 19e eeuw. © iStock

Wat is een tubeless band eigenlijk?

‘Tubeless’ (Engels) banden zijn banden zonder zichtbare binnenband. De binnenband is als het ware geïntegreerd in de buitenband. Daar hij uiterst bestendig is, heeft de tubeless band minder risico lek te raken vergeleken met banden met binnenbanden. De interne laag en de bevestiging op de velg van de tubeless banden hebben een dubbele rol:

  • de lucht binnenhouden
  • volledig luchtdicht zijn

Tubeless banden zijn banden die we voornamelijk terugvinden bij de fabrikanten en op de automarkt. Michelin Energy Saver +, Pirelli P-Zero, Continental SportContact 5 en Nokian Z Line zijn voorbeelden van tubeless autobanden.

Wie heeft de tubeless band uitgevonden?

Het schijnt dat de uit Nieuw-Zeeland afkomstige Edward Brice Killen in 1929 het concept van een band zonder binnenband uitgevonden heeft. Hij vraagt patent op zijn uitvinding aan. Dit wordt in 1930 officieel toegekend. Michelin werkt vervolgens het idee uit en produceert in 1955 de eerste tubeless band. Deze vindt al snel een plaats op de bandenmarkt om motoren, fietsen en auto’s uit te rusten. 

Meerdere ingenieurs en uitvinders hebben een rol binnen de geschiedenis van de band gespeeld. Hieronder de hoogtepunten die bijdroegen aan het ontstaan van de tubeless band die we tegenwoordig onder onze auto’s terugvinden:

  • 3.500 jaar v.Chr.: uitvinding van het wiel
  • 1830: Charles Dietz, een Duitse ingenieur, vindt de eerste rubberband uit door tussen de houten velg en de stalen band een laag vilt, kurk en rubber te plaatsen om het comfort van de passagiers van zijn voertuigen te verhogen. Zijn uitvinding is de voorloper van de Michelin band.
  • 1834: Charles Goodyear vindt het vulkaniseren uit (verhitting om het rubber te stabiliseren)
  • 1888: John Boyd Dunlop dient het 1ste patent op een luchtband met ventiel in.
  • 1889: Dunlop richt de eerste fabriek op en maakt gebruik van het door Charles Goodyear uitgevonden vulkanisatieproces.
  • 1929: de Nieuw-Zeelander Edward Brice Killen vraagt patent aan in Frankrijk op een band zonder binnenband. Het patent wordt op 1 april 1930 toegekend.
  • 1955: Michelin ontwikkelt de eerste tubeless band die al snel zijn plaats vindt op de automarkt.
  • 1996: Michelin vindt de Pax System technologie uit om bij een lekke band nog 80 km ‘met een platte band’ door te kunnen rijden

LEES OOK

Auto in een ander jasje à la Pirelli en Junya Watanabe tijdens de Parijs Fashion Week

Kleding dragen van vermaarde bandenmerken is in. Pirelli en de modeontwerper Junya Watanabe Man hebben hun nieuwe herfst-winter collectie voor 2020, bestaande uit vier modellen, gepresenteerd tijdens de Parijs Fashion Week. Een gedurfde lijn die vintage mode met autosport combineert.

Op welke manier dragen de bandenmerken bij aan de strijd tegen klimaatverandering?

De milieuproblematiek raakt iedereen en bedrijven en consumenten zoeken dan ook ecologische en duurzame oplossingen om de schade zoveel mogelijk te beperken. De bandensector ontsnapt hier niet aan. Bij het produceren van banden wordt gebruik gemaakt van natuurlijke en chemische grondstoffen. Afgedankte banden vereisen een omvangrijk recyclingproces, als deze al niet in de natuur worden gedumpt. Hoe kunnen de fabrikanten hun ecologische voetafdruk verkleinen? Hoe zetten bandenfabrikanten zich in voor een duurzame, groene groei?

Een nieuwe soort ontdekt in het Michelin Ouro Verde reservaat

De wetenschappers van het ecologische Michelin Ouro Verde reservaat hebben een tot nu toe voor Bahia onbekende insectensoort ontdekt. Dit is uiteraard goed nieuws in deze moeilijke tijden voor de biodiversiteit van de planeet.

De Michelin Uptis, de luchtloze en lekbestendige band, valt in de prijzen

Michelin onthulde in het begin van 2019 een lekbestendige band met de naam Uptis (Unique Puncture-proof Tire System). Door de inspanningen van de Franse fabrikant in Research & Development kwam er een prototype tot stand. Deze kreeg drie awards voor innovatie op het gebied van veiligheid voor automobilisten, kostenbesparingen en duurzame mobiliteit.