Vergelijk autobanden tegen de laagste prijs!

Hoe vervang je een doorgebrande zekering in je auto?

Auto’s zijn tegenwoordig allemaal uitgerust met boordelektronica en talloze opties voor rijhulpsystemen, veiligheid en comfort. Autozekeringen beschermen het elektronische circuit tegen te hoge elektrische stroom in het geval van oververhitting van een element. Het is dan ook goed te weten hoe je kunt zien of een zekering is doorgebrand, hoe je er een vervangt en waar het zekeringenkastje zich bevindt.

Hoe vervang je een doorgebrande zekering in je auto? Lokaliseer het zekeringenkastje onder de motorkap.

Het zekeringenkastje bevindt zich over het algemeen onder de motorkap of onder het dashboard. © Istockphoto.com - zenstock

Waar dient een autozekering voor?

Een zekering werkt als een stroomonderbreker. Het onderbreekt een te sterke stroom veroorzaakt door een overspanning in een onderdeel van de auto. De strip, gemaakt van een geleidende legering die de twee polen van de zekering verbindt, wordt heet en knapt om overspanning van het elektrische circuit te voorkomen.

Een zekering kan op elk moment doorbranden! We raden het dan ook aan om altijd een doosje reservezekeringen in je auto te hebben. Net als zelf je olie verversen, is het vervangen van een defecte zekering een goedkoop en eenvoudig klusje om zelf te doen.

Waarom veroorzaakt een doorgebrande zekering een elektrische storing?

Een van je knipperlichten, ruitenwissers, dimlichten, de achterruitverwarming of de radio werkt niet meer. Het dashboard geeft een elektrische storing aan: er brandt een waarschuwingslampje of het lampje is juist gedoofd. Een van de onderdelen is ongetwijfeld te heet geworden en defect!

Naargelang het model breekt of smelt de zekering bij een storing in het autosysteem om het circuit te beschermen en een ramp te voorkomen. De doorgebrande zekering moet vervolgens absoluut door een nieuwe vervangen worden.

Veroudering, slijtage en vocht kunnen de zekeringen van het motorcompartiment ook laten roesten. Dit veroorzaakt eveneens een stroomonderbreking wat weer leidt tot een elektrische storing in de auto. 

Hoe kun je zonder een multimeter te gebruiken weten of een autozekering is doorgebrand?

Een defecte zekering is eenvoudig te herkennen aan de zwart geworden isolerende en transparante buitenlaag of geleidende strip. Ook kan de metalen draad in de zekering doorgebroken zijn om de stroom te onderbreken. 

Raadpleeg het autoboekje om te weten waar het zekeringenkastje en de betreffende zekering zich bevinden. Vaak is dit onder het dashboard of in het motorcompartiment. Zodra je het zekeringenkastje opent, zie je een schema dat het aantal ampère per zekeringgroep weergeeft.

Bij sommige auto’s is het niet eenvoudig de staat van de geleidende strippen van de zekeringen te bekijken. In dat geval kun je een multimeter gebruiken.

Hoe gebruik je een multimeter?

Het gebruik is eenvoudig: je zet de multimeter in de stand ohmmeter (Ω). Test de spanning van de zekering met behulp van de aangesloten sondes. Als deze 1 weergeeft, is de zekering doorgebrand, als het de waarde nul (of bijna nul) aanduidt, is de stroom niet onderbroken! De zekering is dan dus nog in goede staat.

Hoe gebruik je een multimeter voor het testen van doorgebrande autozekeringen?

© Pixabay - jjpn

Hoe kan ik het type zekering achterhalen?

In het autoboekje vind je de nodige informatie over het te vervangen type zekering

Goed om te weten: zekeringen hebben, afhankelijk van het kaliber, specifieke afmetingen en DIN 72581 genormeerde kleurcodes: 3,5A, 5A, 7,5A, 10A, 15A, enz.

Waar kan ik het zekeringenkastje van mijn auto vinden?

© Pxhere - Henrique Pinto

Hoe vervang je een doorgebrande zekering in je auto?

  1. Lokaliseer het zekeringenkastje met behulp van het autoboekje. In de meeste auto’s bevindt het zich onder de motorkap of het dashboard.
  2. Haal een accuklem los om bij het aanraken van de zekeringen schokken te voorkomen!
  3. Gebruik een griptang met lange bek om eenvoudig te werk te gaan en de andere zekeringen niet te beschadigen.
  4. Draai de zekering rond om de kant met de metalen draad (of de geleidende strip) te kunnen bekijken.
  5. Verwijder de doorgebrande zekering met de tang.
  6. Vervang de zekering door een nieuwe van hetzelfde kaliber (en dezelfde kleur) en plaats die tussen de veerklemmen.
  7. Draai zonder te forceren en zonder ze te verbuigen de klemmen aan.

LEES OOK

3 ideeën voor uitjes met de auto

De auto is een uiterst praktisch vervoermiddel, en niet alleen voor woon-werkverkeer. De auto biedt ook diverse oplossingen voor (corona-proof!) uitstapjes. Hoe kun je je vermaken zonder uit de auto te stappen? Sightseeing, gezinsactiviteiten of een avondje uit, de auto biedt tal van mogelijkheden tijdens de vakantie of in het weekend.

8 spelletjes voor onderweg waar je niks extra’s voor nodig hebt

Soms lijkt de autoreis naar je vakantiebestemming eindeloos lang! Je hebt alle koffers ingepakt maar onderweg kom je er plotseling achter dat je de doos met spelletjes voor in de auto bent vergeten. Geen paniek! Je kinderen kunnen best even zonder computerspelletjes, dvd-spelers en overige kant-en-klaar spelletjes. Hieronder bieden we je 8 spelletjes voor groot en klein aan waar je niets voor nodig hebt.

Hittegolf: tips om het deze zomer niet te heet te hebben in de auto

In de zomer probeert iedereen in de schaduw te parkeren. Maar we kunnen niet altijd voorkomen dat de zon op de auto schijnt, met name tijdens een hittegolf. Hoe kun je je auto laten afkoelen? Welk gevaar lopen baby’s en honden in een auto zonder frisse lucht? Zonder de banden te vergeten die tevens last hebben van de hitte.

Hoe kun je voordeliger uit zijn voor je autoverzekering?

Het is verstandig regelmatig je autoverzekering te herzien om geld uit te sparen op terugkerende kosten. De prijs varieert naargelang de leeftijd van je auto en soms ook van het feit of je meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij afsluit. Het bekijken van prijsvergelijkingssites is een eerste stap om geld uit te sparen. Maar neem vooral geen risico door je auto niet goed te verzekeren om de prijs te drukken! Vind dankzij deze 9 tips de juiste garantie-prijs combinatie voor je autoverzekering.

Door verder te surfen op deze website, accepteer je het gebruik van cookies zodat we de inhoud en adviezen kunnen aanpassen aan jouw interesses en bezoekerstatistieken kunnen verzamelen. Voor meer informatie, raadpleeg onze algemene voorwaarden.