Heb je er wel eens over gedacht om zelf je olie te verversen? Hoe kun dit thuis doen? Welk materiaal heb je nodig? Het is allemaal vrij eenvoudig en goedkoop. Volg deze tutorial stap voor stap om er zeker van te zijn dat de olie op de juiste wijze ververst wordt.

Door Gepubliceerd Op: juni 19, 2021Categorieën: Mijn auto971 woorden5.1 min gelezen
Een tutorial om thuis je olie te verversen. © Waranya Sawasdee / Istockphoto

Waarom moet je de olie van je auto verversen?

Om de oude olie tevervangen door nieuwe olie en zo te voorkomen dat de motor van je voertuig beschadigd raakt. 

Olie verversen is een vrij eenvoudige en mechanische handeling die je thuis kunt uitvoeren in plaats van naar de garage te gaan. Je spaart zo dus direct geld uit. Trek ongeveer 1:30 tot 2 uur uit als je nog geen ervaring met olie verversen hebt. Hieronder 2 reden om zelf je olie te verversen.

6 tips om je auto schoon te houden

Wanneer moet je de olie van je auto verversen?

In de meest auto’s wordt er op het dashboard het resterende aantal kilometer vóór het olie verversen weergegeven. Om een idee te krijgen, moet de olie gemiddeld om de 1 tot 2 jaar ververst worden, ofwel om de 10.000 tot 30.000 km. Dit varieert naargelang je rijstijl en de kwaliteit van de gebruikte motorolie.

Waar kun je het beste de olie verversen?

Zet je auto op een vlakke of aan de voorkant iets oplopende ondergrond, bijvoorbeeld op de stoep, zodat de olie eenvoudig wegloopt. Controleer voor je eigen veiligheid of je auto niet in beweging kan komen. Leg oude kranten of een oud zeil op de grond om het olie verversen uit te voeren zonder dat je de grond vies maakt.

Welke motorolie heb je nodig?

De keuze van de motorolie is afhankelijk van de aanbevelingen van de autofabrikant, het rijgedrag en het klimaat. Raadpleeg hiertoe de viscositeitsindex (cijfer + W voor Winter). Op de bus olie staat bijvoorbeeld “5W-30”: deze olie is geschikt voor regio’s waar het tamelijk koud is en waarbij je vaak beroep doet op je motor (zoals bij stadsverkeer). Voor warme regio’s, kun je een olie met 10W40 of 10W60 index gebruiken.

Kies de juiste 5W40 motorolie om de olie te verversen
© Michael Kauer – Pixabay

Wat voor gereedschap heb je nodig voor het olie verversen?

Olie verversen

 • Een bus motorolie van 5 liter
 • Een nieuw oliefilter: kies de juiste afhankelijk van de adviezen van de autofabrikant, je garage of je autocenter
 • stutten om de auto op te krikken en horizontaal te houden
 • Een oliefiltersleutel of pijptang om het oliefilter te verwijderen
 • Een bak om de oude olie in op te vangen
 • Een trechter
 • Een dop- of steeksleutel om de aftapdop van het carter los te draaien
 • Een nieuwe afdichting voor de aftapdop
 • Een schroevendraaier om de beschermkap onder de motor te verwijderen
 • Oude doeken voor het schoonmaken na afloop
 • Handschoenen om je tegen de oude en soms nog hete olie te beschermen

Hoe ververs je zelf je olie?

De tutorial om zelf je olie te verversen

Bereid je auto voor:

 1. Bereid al het vermelde materiaal voor, voordat je de olie van je auto gaat verversen.
 2. Laat de motor 5 tot 10 min. draaien. De olie wordt zo warm en kan eenvoudiger weglopen.
 3. Zet de auto in de juiste stand: breng de stutten onder de auto aan met behulp van een krik (behalve voor AWD’s en SUV’s) en bedek de grond met behulp van beschermmateriaal (kranten, zeil …). Neem de tijd om de stabiliteit van je auto te controleren. 

Wees voorzichtig en voorkom brandwonden

Bereid het aftappen voor:

 1. Draai de dop van het oliereservoir onder de motorkap los.
 2. Ga onder de auto liggen en verwijder de beschermkap met een schroevendraaier. Onder de motor bevindt zich een metalen reservoir, dit is het oliecarter. Aan de zijkant of onder het carter bevindt zich de aftapdop
 3. Plaats hier een bak onder en draai de dop los om de oude olie op te vangen.
 4. Verwijder de dop met een geschikte sleutel. Ga langzaam te werk zodat de dop niet in de opvangbak valt. De olie vloeit weg, het verversen gaat van start! Nu moet je geduldig afwachten en de volgende stappen voorbereiden.
Thuis olie verversen, hoe doe je dat?
© Bob M – Pxhere

Vervang het oliefilter:

 1. Vervang het oliefilter: draai het filter los met een geschikte sleutel (oliefilter– of griptang) en verwijder het langzaam. Breng schone olie op de rubberen pakking van het nieuwe filter aan om het eenvoudig plat te vouwen, te verwijderen en af te dichten. Draai het nieuwe oliefilter eerst met de hand en vervolgens met een oliefiltersleutel aan.
 2. Laat, zodra het aftappen voltooid is, de opvangbak en het carter open en giet eerst een kleine hoeveelheid nieuwe motorolie in het reservoir, om de restjes oude olie weg te spoelen en de circuits te reinigen. Deze stap verhoogt de levensduur van de nieuwe olie omdat het zo niet met de oude olie vermengd wordt. Wacht tot deze volledig weggelopen is om verder te gaan met de volgende stap.
 3. Ga weer onder de auto liggen. Breng de nieuwe afdichting van de aftapdop in de goede richting aan en schroef de aftapdop van het carter met de hand en vervolgens met de geschikte sleutel vast.
 4. Breng de beschermkap van de motor aan met de schroevendraaier en zet je auto horizontaal op de grond, nadat je de stutten verwijder hebt.
motoroliefilter vervangen na olie verversen
© Dearcompany – Pixabay

 Vul het reservoir met de nieuwe motorolie:

 1. Gebruik de trechter en giet voorzichtig ¾ van de bus motorolie (ongeveer 4 liter) in het reservoir en controleer het peil.
 2. Start de motor om de nieuwe motorolie op te warmen. Breng de dop weer aan! Let op: overschrijd nooit het maximumpeil om de pakkingen niet te beschadigen.
 3. Stel het oliepeil bij na de motor een tijdje te hebben laten draaien. 
Olie verversen: de nieuwe motorolie in het reservoir gieten
© Tim Mossholder – Unsplash

 Wat doe je met de oude motorolie?

 1. De oude motorolie mag niet in de natuur geloosd of door de gootsteen gespoeld worden want het is extreem vervuilend! Je kunt het in een bus gieten en naar de vuilstortplaats, een garage of een autocenter brengen.
 2. Raadpleeg je autoboekje om de teller vóór de volgende olieverversbeurt te resetten. 
 3. Je kunt de rest van de motorolie bewaren om indien nodig het peil later bij te vullen. Denk eraan het oliepeil regelmatig te controleren.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

 • Lees het artikel
 • Lees het artikel
 • Lees het artikel
 • Lees het artikel