In dit artikel biedt rezulteo je een overzicht van de grootste groepen autofabrikanten en hun eventuele specifieke bandmarkeringen.

Door Gepubliceerd Op: juni 14, 2021Categorieën: Merken en producten4170 woorden21.1 min gelezen
Atuofabrikanten groepen
© Skoda 

De Volkswagen-groep

De Volkswagen-groep is één van de grootste autofabrikanten ter wereld. Het bedrijf telt wereldwijd meer dan 600.000 werknemers. In 2017 boekte het een omzet van 230 miljard euro. De groep is eigenaar van de 12 volgende merken: Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Ducati, Volkswagen Nutzfahrzeuge (bedrijfsauto’s), Scania en MAN. We belichten hier uitsluitend de personenauto merken.

Volkswagen

Het in 1937 te Wolfsburg opgerichte merk Volkswagen maakt tegenwoordig deel uit van de meest populaire auto’s ter wereld met 6,23 miljoen verkochte auto’s in 2017. Volkswagen produceert allerlei types auto’s van de stadsauto up! of Polo tot de SUV’s Tiguan of Touareg via de compacte en ongeëvenaarde Golf. Er bestaan specifiek voor de Volkswagen modellen gehomologeerde banden. Deze zijn voorzien van de EO markering VO of VOLKSWAGEN.

Audi

Audi werd in 1909 door August Horch opgericht te Ingolstadt in Duitsland en maakt sinds 1964 deel uit van de Volkswagen-groep. Het merk met de vier ringen is nu één van de grootste fabrikanten van luxe auto’s met meer dan 1,8 miljoen afgezette modellen in 2017. Audi produceert tegenwoordig talloze modellen SUV’s, stadsauto’s, sedans, stationwagens en sportcoupés. Audi telt meerdere OE markeringen naargelang de uiteenlopende modellen: AOE, RO1, AO1, AUDI, RO2, AO2, RO3 of anders nog AO.

Seat

Sociedad Española de Automóviles de Turismo, beter bekend als SEAT, werd in 1950 opgericht op initiatief van de Spaanse regering die, met hulp van Fiat, de nationale automarkt wilde ontwikkelen. SEAT sluit zich pas in 1986 bij de Volkswagen-groep aan. De Spaanse fabrikant produceerde in 2017 meer dan 450.000 personenauto’s voor diverse segmenten zoals stadsauto’s met de Mii of Ibiza, SUV’s met Arona en Ateca of anders nog de monospace Alhambra zonder de vermaarde compacte Leon en de zeer gewilde sportversies te vergeten. Sinds 2018 is Cupra, de sportafdeling van SEAT, een op zichzelf staand merk geworden.

Škoda

Škoda is één van oudste autofabrikanten ter wereld en werd in 1895 opgericht in de stad Mladá Boleslav in de Tsjechische republiek. Maar de autoafdeling ziet pas in 1919 het daglicht. Škoda is sinds 1991 het eigendom van de Volkswagen-groep en heeft in 2018 wel 1,3 miljoen voertuigen verkocht binnen de segmenten compacte, stads-, gezins- en toerauto’s en SUV’s. Het merk is uiterst populair in Europa daar het onder andere al meer dan 15 jaar één van de belangrijkste partners van de Tour de France is. Maar Škoda wint ook op de opkomende markten steeds meer terrein. De SUV-coupé Kodiaq GT wist in China bijvoorbeeld tal van nieuwe klanten te trekken.

Bugatti

Dit in 1909 te Molsheim in het departement Bas-Rhin opgerichte Franse merk heeft altijd zijn eigen route uitgestippeld. De slagzin “Niets is te mooi, niets is te veel”, kan aangevuld worden met “Niets is te snel”. Bugatti onderscheidt zich sinds meer dan 10 jaar door sportwagens die alle snelheidsrecords verbreken. De op de Internationale Autosalon van Genève 2018 gepresenteerde ‘Voiture Noire’ is een uniek model met een prijs van 11 miljoen euro exclusief belastingen. Zijn 8,0-liter W16 motor met vier turbo’s en 1.500 pk maakt het mogelijk een snelheid van 420 km/u te bereiken. De auto zou nog sneller kunnen rijden als er hiertoe geschikte banden zouden bestaan. De in 500 exemplaren geproduceerde Bugatti Chiron heeft dezelfde technische eigenschappen. De prijs van de banden voor de Bugatti Chiron? Een kleine 40.000 euro volgens de Franse fabrikant die voor deze prijs wel een team technici uitzendt om de montage uit te voeren.

Bugatti
© Bugatti 

Lamborghini

Lamborghini is tegenwoordig één van de grootste fabrikanten van luxe sportauto’s. Maar het in 1963 in de buitenwijken van Bologna door Ferruccio Lamborghini opgerichte bedrijf was in het begin vooral een succesvolle tractorfabrikant. Lamborghini werd in 1998 volledig overgenomen door Volkswagen. In 2018 produceerde het 6.333 auto’s zoals de SUV Urus of de Huracán. Voor de eerste uitrusting van de Lamborghini modellen kunnen de eigenaren bijvoorbeeld voor de P Zero Corsa kiezen. Deze hebben de markering ‘L’ op de zijwand wat bewijst dat ze gehomologeerd zijn door het Italiaanse merk.

Bentley

Bentley staat bekend om zijn luxe en sportauto’s en werd in 1919 te Cricklewood, ten noorden van Londen, opgericht door Walter Owen Bentley. Vanwege de tijdens de Economische Crisis ondervonden financiële problemen werd het automerk in 1931 overgenomen door Rolls-Royce. In 1998 werd Bentley opgekocht door de Volkswagen-groep. In 2018 verkocht het merk wereldwijd zo’n 10.5000 auto’s waaronder de vermaarde modellen zoals de Continental, Mulsanne en Flying Spur. De voor de luxe auto’s van dit Britse merk gehomologeerde banden zijn voorzien van de markeringen B, BC, BL, BL1, B1.

Porsche

De Oostenrijkse onderneming werd opgericht in 1947 door Ferry en Louise Porsche, de kinderen van de briljante ingenieur Ferdinand Porsche, de ontwerper van de legendarische Volkswagen Kever. De eerste sportauto, de Porsche 356, is dan ook gebaseerd op de Kever. Sinds 2011 maakt het volledig deel uit van de grootste autofabrikant van Europa, de Volkswagen-groep. Het familiebedrijf Porsche is uitgegroeid uit tot één van de grootste autofabrikanten ter wereld met meer dan 250.000 verkochte auto’s in 2018. Dit luxe merk onderscheidt zich door een uitgebreid aanbod auto’s: 911, Cayenne, Macan, Boxter, Panamera… De voor Porsche gehomologeerde banden zijn voorzien van een specifieke markering van N0 tot N6 of anders nog NA0, NF0, PORSCHE.

De PSA-groep

De in 1976 opgerichte PSA-groep (Peugeot Société Anonyme) is een Franse autofabrikant die de merken Peugeot, Citroën, DS Automobiles, evenals Opel en Vauxhall in handen heeft. De op één na grootste Europese autofabrikant heeft in 2018 wereldwijd circa 4 miljoen auto’s verkocht.

PSA Groep
© PSA

Peugeot

Peugeot is één van de pioniers binnen de auto-industrie en werd in 1810 opgericht te Sochaux.  De Peugeot 206 is het meest bekende model. Er rolden meer dan 7 miljoen exemplaren van dit model van de band en het is dan ook één van de meest verkochte auto’s ter wereld. Peugeot is aanwezig in circa 160 landen en het enige merk ter wereld dat een compleet mobiliteitsaanbod heeft: auto’s, scooters, fietsen. Op de zijwand van de door Peugeot gehomologeerde banden, vinden we de markering SI terug.

Citroën

Sinds de oprichting van het merk in 1919 door André Citroën, heeft het merk met de chevrons voor talloze technologische doorbraken binnen de auto-industrie gezorgd. In 1934 wordt de onderneming Citroën overgenomen door Michelin om zich in 1976 bij de groep PSA aan te sluiten. De Franse fabrikant produceert tal van de stadsauto’s, sedans, SUV’s en spacewagons en verkocht in 2018 meer dan 1 miljoen voertuigen. De door Citroën gehomologeerde banden zijn eveneens voorzien van het SI symbool. 

DS Automobiles

De DS lijn was oorspronkelijk een luxe lijn van Citroën met drie modellen: de stadsauto DS3, de compacte DS4 en de cross-over DS5. In 2014 wordt het merk DS onafhankelijk Zijn naam is een eerbetoon aan de Citroën DS, het oude luxe model dat tussen 1955 en 1975 verkocht werd. Het Franse merk kent een groot succes in Azië, met name dankzij de DS6, de eerste in China gefabriceerde premium SUV. 

Opel

Opel is een in de 18e eeuw door Adem Opel te Rüsseheim in Duitsland opgericht automerk. Na meer dan een eeuw in handen geweest te zijn van de General Motors groep, maakt de onderneming sinds 2017 deel uit van de PSA groep. Het merk met de bliksemflits is aanwezig in meer dan 60 landen wereldwijd en verkocht in 2018 meer dan 1 miljoen auto’s. Opel staat bekend om de modellen zoals de Astra en de Corsa, waarvan er in vijf generaties meer dan 13,6 miljoen exemplaren van de band afrolden. De voor Opel gehomologeerde banden hebben de markering OP of OP1.

Vauxhall

De in 1985 in Londen opgerichte onderneming Vauxhall is een zusterbedrijf van Opel. Het merendeel van de huidige modellen is gebaseerd op het Duitse merk en aangepast op de Britse markt en wegen, met name door het monteren van het stuur aan de rechterkant.

FCA groep (Fiat Chrysler Automobiles)

De door de overname van de Chrysler groep door Fiat in 2014 ontstane FCA groep bestaat uit de merken Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Abarth, Maserati, Chrysler, Dodge, Jeep en Ram.

Fiat

Fiat of Fabbrica Italiana Automobili Torino werd opgericht in 1899 door dertig aandeelhouders met als doel “de mobiliteit te democratiseren”. Het Italiaanse merk verkoopt wereldwijd meer dan 1,3 miljoen exemplaren per jaar. Het richt zich hoofdzakelijk op de segmenten van mini, compacte en middelgrote auto’s. De Fiat 500 is één van de meest populaire modellen. De legendarische in 1957 gelanceerde 500 wordt nu verkocht in meer dan 100 landen. 

Alfa Romeo

De geschiedenis van het voor zijn sportauto’s vermaarde Italiaanse merk vangt aan in 1910 in Milaan met de oprichting van ALFA, het letterwoord van ‘Anonima Lombarda Fabbrica Automobili’ (‘Lombardijse Naamloze Vennootschap voor Autoproductie’). Na de overname van het bedrijf door Nicola Romeo, een ingenieur uit Napels, wordt de naam veranderd in Alfa Romeo. In 1986 wordt het bedrijf overgekocht door zijn Italiaanse concurrent, Fiat. De slogan van Alfa Romeo ‘La meccanica delle Emozioni’ wordt vandaag uitgedragen door de modellen Giulietta, Giulia, 4C of anders nog de Stelvio. Voor de eerste uitrusting worden ze voorzien van banden met de markering AR of ARR.

Lancia

Lancia werd in 1906 opgericht te Turijn door Vincenzo Lancia. Sinds 2017 is het merk exclusief vertegenwoordigd op de Italiaanse markt en produceert op het moment slechts één model: de Ypsilon. De markering LZ duidt de homologatie van de banden door Lancia aan.

Abarth

Abarth werd opgericht door Carlo Abarth na de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf was gespecialiseerd in het aanpassen van auto’s voor racewedstrijden. Abarth baseert zich hoofdzakelijk op de voertuigen van Fiat om deze om te bouwen tot modellen die records op circuits kunnen doorbreken. Het merk heeft zijn bekendheid te danken aan de ombouwkits voor de Fiat 600.

Maserati

Dit in luxe, sport- en racewagens gespecialiseerde merk werd in 1914 opgericht door de broers Maserati. De laatste jaren heeft het merk met de drietand, als gevolg van een ambitieuze strategie gericht op de uitbreiding van de reeks tot de segmenten van luxe SUV’s en sedans, een belangrijke verandering ondergaan. Het kende een uitzonderlijke groei met 51.500 verkochte auto’s in 2017. Banden zoals de Pirelli P Zero met de MGT markering zijn beschikbaar als OE voor Maserati. De Italiaanse fabrikant is de legendarische partner van Maserati zowel voor de racemodellen als de in serie vervaardigde voertuigen.

Chrysler

De eerste wagen van het merk Chrysler werd in 1924 ontworpen door Walter Percy Chrysler in New York. Chrysler heeft in de jaren 1980 het spacewagon concept uitgevonden. Dit nieuw gecreëerde segment was een doorbraak binnen het gezinsvervoer. Sinds de overname door Fiat in 2009, wordt het Amerikaanse merk niet meer in Europa verkocht, behalve in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het merk Chrysler richt zich nu voornamelijk op de segmenten voor spacewagons en full-size voertuigen in Noord-Amerika. De voor dit Amerikaanse merk gehomologeerde banden zijn te herkennen aan de markering C1. 

Dodge

Dodge werd opgericht in 1914. Het produceert krachtige auto’s met verrassende, stoere ontwerpen en een grote keuze uit prestatievolle motoren. Met het creëren van hun eigen merk hebben de gebroeders Dodge Henry Ford geholpen zijn bedrijf te financieren. Ze waren dan ook de eerste aandeelhouders van Ford Motor Company. Het merk Dodge maakt deel uit van de FCA groep maar is in Europa niet meer op de markt.

Jeep

Het in 1941 in het leven geroepen merk Jeep is wereldwijd bekend om zijn SUV’s met ongeëvenaarde off-road capaciteiten. Jeep leverde zijn all-terrain 4×4’s oorspronkelijk aan het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Amerikaanse merk begon pas in 1945 met de productie voor voertuigen voor de civiele markt. Jeep is aanwezig in meer dan 140 landen en heeft in 2017 wereldwijd ongeveer 1,4 miljoen auto’s verkocht.

Ram

Ram is een in bedrijfsauto’s gespecialiseerd Amerikaans merk. Ram is ontstaan bij het ontwerpen van een pick-up lijn door Dodge en is sinds 2009 een zelfstandig merk. De pick-up Ram SRT-10 is volgens Guiness World Records de snelste ter wereld. De voertuigen van het merk Ram worden tegenwoordig exclusief in Noord-Amerika verkocht. 

Renault Nissan Mitsubishi

De Renault-Nissan-Mitsubishi alliantie werd opgezet in 1999 na de financiële moeilijkheden van Nissan die gedeeltelijk werd overgenomen door Renault. Deze strategische samenwerking werd in 2016 uitgebreid met de aansluiting van Mitsubishi. Het bedrijf beheert nu 10 merken: Renault, Nissan, Mitsubishi, Dacia, Renault-Samsung, Lada, Alpine, Infiniti, Venucia en Datsun. De alliantie is uitgegroeid tot de nummer 1 binnen de autosector in 2017 met 10,6 miljoen verkochte auto’s en lichte bedrijfswagens. Met 450.000 werknemers is Renault-Nissan-Mitsubishi goed voor 1 op de 9 verkochte auto’s in de hele wereld.

Renault Nissan Mitsubishi
© Renault

Renault

De autofabrikant Renault werd in 1898 opgericht en is tegenwoordig het eerste Franse merk op de buitenlandse markt met meer dan 2,5 miljoen verkochte auto’s in 2018. Het door de gebroeders Renault opgerichte merk maakt nu deel uit van de internationale groep met dezelfde naam. Renault biedt meer dan 30 autolijnen waaronder sommige bestsellers zoals de Clio of de SUV Captur. De oorspronkelijke banden zijn voorzien van de RE markering. 

Nissan

Alvorens de naam Nissan aan te nemen, was de Japanse autofabrikant bekend onder de naam Datsun. De huidige naam werd definitief aangenomen in 1934. Ondanks het oorspronkelijke succes binnen de auto-industrie, was de onderneming aan het eind van de jaren 90 vrijwel failliet. Dit is de reden dat het in 1999 een alliantie is aangegaan met de Franse groep Renault. Dankzij deze fusie werden er enkele succesvolle modellen op de markt gebracht zoals de Nissan Micra, de Qashqai of anders nog de Nissan Note. 

Mitsubishi

Het autobedrijf Mitsubishi Motors werd opgericht in 1970. Het merk is hoofdzakelijk gespecialiseerd in SUV’s, bestemd voor de internationale markt, en op de Japanse markt gerichte dwergauto’s. Mitsubishi is aanwezig in 14 landen en heeft in 2017 meer dan een miljoen auto’s verkocht.

Dacia

Dacia is een in 1966 opgerichte Roemeense autofabrikant. De naam is afgeleid van het oude Dacië, ongeveer het huidige Roemenië en Moldavië. Dacia werd in 1999 overgenomen door Renault en biedt 5 autolijnen waaronder enkele bestsellers zoals de Duster, de Logan en de Sandero. De auto’s worden in Europa onder het merk Dacia en in de rest van de wereld onder het merk Renault verkocht.

Renault-Samsung

Renault-Samsumg is een in 1995 onder de naam Samsung Motors opgerichte autofabriek. Sinds de overname van Renault worden de auto’s onder de twee merkennamen verkocht: Samsung in Korea en Chili en Renault in de overige landen. In 2018, heeft Renault-Samsung circa 85.000 auto’ verkocht. 

Lada

Lada, die oorspronkelijk de naam AVTOVAZ droeg, is de eerste Russische autofabriek die in 1966 werd opgericht te Toljatti. Het maakt sinds 2017 volledig deel uit van de Renault groep. De auto’s zijn tegenwoordig in meer dan 30 landen verkrijgbaar. Het 4×4 model, bekend onder de naam Lada Niva, werd in meer dan 2,5 miljoen exemplaren geproduceerd.

Alpine

Alpine is het eigendom van de Renault groep. Het is een Frans in 1955 door Jean Rédélé te Dieppe in Normandië opgericht merk. De talloze overwinningen in de Alpen van de oprichter, een fervente rally piloot, liggen ten grondslag aan de merknaam. Dankzij zijn legendarische model, de A110, groeit Alpine uit tot één van de meest bekroonde renstallen binnen de autosport. Na een radiostilte van 22 jaar, hervat het merk in 2017 de productie van zijn berlinette.

Infiniti

Infiniti is een in 1999 opgestart filiaal van Nissan voor luxe auto’s. Het merk werd in het begin uitsluitend in de Verenigde Staten uitgebracht maar sinds 2008 is het ook op de Europese markt aanwezig. Infiniti biedt nu 15 modellen binnen de SUV en sedan segmenten. 

Venucia

Venucia werd gelanceerd in 2010. Het is een Chinees automerk en het eigendom van Nissan en Dongfeng Motor Corporation. Het merk verkoopt budgetauto’s bestemd voor de Chinese markt. 

Datsun

Datsun dateert uit het begin van de Japanse auto-industrie. In 1981, na 20 miljoen auto’s in meer dan 190 landen verkocht te hebben, verdwijnt het merk Datsun geleidelijk van de markt. Het bedrijf kiest ervoor de naam Nissan te gebruiken voor de ontwikkeling op de internationale markt. In 2013 wordt het merk Datsun weer uit de kast gehaald en wordt het lowcost merk van de Nissan tak. 

Toyota

De Japanse Toyota groep omvat de merken Toyota, Lexus, Daihatsu, Subaru en Hino (productie van vrachtauto’s en bussen) en is één van de grootste autofabrikanten ter wereld. Toyota was van 2008 tot 2015 marktleider en werd in 2014 de eerste groep die wereldwijd meer dan 10 miljoen auto’s afzette.

Toyota

Toyota werd opgericht in 1937 door Kiichiro Toyota dankzij de verkoop van een brevet voor een door zijn vader uitgevonden automatisch weefgetouw. De fabrikant van de stadsauto Yaris en het hybride voertuig Prius heeft de grondslag gelegd voor het Toyota productiesysteem waaruit het toyotisme is ontstaan. Het principe bestaat uit het produceren van precieze aantallen op basis van bestaande bestellingen om de verliezen tot een minimum te beperken. De voertuigen van Toyota worden tegenwoordig in meer dan 160 landen verkocht. De door het Japanse merk gehomologeerde banden zijn voorzien van een A.

Lexus

Lexus is de in 1989 opgerichte luxe afdeling van Toyota. De Lexus LS400 is het eerste door het Japanse merk gelanceerde model. In dertig jaar tijd heeft Lexus 10.000.000 auto’s geproduceerd waarvan 1.450.000 oplaadbare hybride modellen. Het is overigens de eerste fabrikant binnen het luxe segment die een hybride versie van zijn modellen aanbiedt.

Daihatsu

Daihatsu maakt integraal deel uit van de Toyota groep en is gespecialiseerd in de productie van kei cars, in Japan verkochte dwergauto’s die diverse voordelen zoals belastingvoordelen en lagere verzekeringspremies bieden. Het in 1907 opgerichte bedrijf is de oudste Japanse autofabrikant. 

Subaru

Subaru werd opgericht in 1953. Het is een Japanse autofabrikant. Het is de eerste fabrikant die een personenauto met vierwielaandrijving op de markt heeft gebracht. Subaru wordt dus beschouwd als een pionier van de 4WD techniek voor personenauto’s met meer dan 18 miljoen geproduceerde exemplaren wereldwijd. In Europa is het merk hoofdzakelijk bekend door het nu populaire model Impreza. De door Subaru gehomologeerde banden zijn te herkennen aan de markeringen LV of SUBARU. 

De BMW groep

De BMW groep is vermaard voor zijn luxe auto’s en is eigenaar van de merken BMW, Mini en Rolls-Royce. De te München in Duitsland gevestigde groep heeft in 2018 wel 2,5 miljoen auto’s verkocht en een omzet van 97,5 miljard euro geboekt. 

BMW
© BMW

BMW

BMW of Bayerische Motoren Werke wat ‘Beierse Motorfabrieken’ betekent, werd in 1916 opgericht te München. Het merk met de propeller was van oorsprong geen autofabrikant maar produceerde vliegtuigmotoren. Na de eerste wereldoorlog is BMW genoodzaakt zich op de auto-industrie te richten vanwege het verdrag van Versailles dat de luchtvaartindustrie in Duitsland verbiedt. Het merk staat wereldwijd bekend om zijn luxe modellen met een sportief karakter. De door BMW erkende banden zijn te herkennen aan de in de zijwand gegoten ster of door de markering BMW of M3.

Alpina

Alpina produceert high performance auto’s in kleine series op basis van BMW modellen.  Het merk is ontstaan in de jaren 1960 dankzij Burkard Bovensiepen die een performancekit voor zijn BMW ontwikkelde. De Duitse fabrikant keurt de gewijzigde modellen van Alpina goed en heeft zich ertoe verbonden de complete garantie toe te kennen. Alpina wordt echter pas in 1983 een volledig zelfstandige autofabrikant. De afgelopen jaren verkochten ze meer dan 1.500 auto’s per jaar. De door Alpina gehomologeerde banden zijn voorzien van de markering ALP. 

MINI

De in 1959 opgerichte Engelse autofabriek MINI maakt nu deel uit van de BMW groep. Het merk werd opgericht om concurrentie te bieden aan de toen populaire auto’s zoals de Kever en de Fiat 500. Tegenwoordig brengt MINI 6 modellen op de markt waaronder de legendarische stadsauto Cooper en de SUV Countryman.

Rolls-Royce

Rolls-Royce zag het daglicht in de jaren 1990 dankzij de ontmoeting tussen de ingenieur Henry Royce en de aristocratische motorfan Charles Rolls. Sinds de oprichting bevestigt Rolls-Royce zijn positie als het meest prestigieuze en luxe Britse automerk dankzij modellen zoals de Silver, Ghost, Phantom, Wraith enz. Door een ongeëvenaarde kwaliteit rijdt meer dan 60% van de geproduceerde Rolls-Royces nog altijd rond.

Daimler

Daimler is één van de grootste producenten van luxe auto’s en de grootste fabrikant wereldwijd van bedrijfsauto’s. De te Stuttgart in Duitsland gevestigde groep verhandelt voertuigen van de merken Mercedez-Benz, Smart en Maybach. Met meer dan 300.000 werknemers heeft Daimler in 2018 een omzet van 167 miljoen euro geboekt. 

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz is een Duits automerk en het filiaal voor luxe auto’s van de Daimler groep. In 2018 heeft Mercedes-Benz wereldwijd een recordaantal voertuigen van wel 2 miljoen verkocht. De meest gevraagde modellen zijn de SUV’s en de compacte voertuigen. Mercedes heeft meerdere banden gehomologeerd die te herkennen zijn aan de markeringen MOE, MO-V, MO of anders nog MO1.

Smart

Het in 1994 opgerichte merk Smart is gespecialiseerd in de productie van kleine stadsauto’s met plaats voor 2 personen. Het merk is het resultaat van een samenwerking tussen Mercedes-Benz en de Zwitserse horlogefabrikant Swatch. Het succesnummer, de Smart Fortwo, vindt overal zijn weg en is slechts 2,7 meter lang. 

Maybach

De Duitse autofabrikant Maybach is gespecialiseerd in ultra luxe auto’s. Hij heeft met name indruk gemaakt met de Maybach Exelero, een met de fabrikant Fulda ontwikkelde conceptauto. Fulda kon zo zijn high performance banden testen. Het voertuig van 6 meter lang werd verkocht voor de luttele som van 8 miljoen dollar. 

General Motors

General Motors, de voormalige nummer 1 binnen de auto-industrie, werd in 1908 opgericht in de Verenigde Staten. De Amerikaanse groep heeft nu 8 automerken in zijn portfolio. Chevrolet, Buick, GMC, Cadillac, Holden, Baojun, Wuling en Jiefang. General Motors geeft er de voorkeur aan zich op rendabele markten te richten en is dus tegenwoordig niet meer aanwezig op de Europese markt.

Jaguar Land Rover

Jaguar Land Rover is een Engels autofabrikant die opgericht werd in 2008 nadat Tata Motors zowel Jaguar als Land Rover overnam van Ford. De onderneming is gevestigd te Coventry in Engeland. 

Jaguar

Alvorens de naam Jaguar aan te nemen, droeg de in 1922 opgerichte onderneming de naam Swallow Sidecar Company of SSC. Na de Tweede Wereldoorlog werd er gekozen voor Jaguar om geen associatie te maken met de Duitse SS. Van 1989 tot 2008 behoorde het merk toe aan de Amerikaanse fabrikant Ford. Voor het grote publiek is de XJ sinds altijd het ultieme Jaguar model. Hoewel het merk nog altijd een symbool is voor Engelse luxe, produceert Jaguar nu ook auto’s voor het ‘grote publiek’. Er bestaan specifiek voor het katachtige merk gehomologeerde banden Deze dragen de letters J of JRS.  

Land Rover

Vlak na de Tweede Wereldoorlog lanceert de Britse fabrikant Rover een nieuw landvoertuig. Het betreft een op de Jeep gebaseerde 4×4 die elk terrein het hoofd kan bieden. Land Rover groeit vervolgens uit tot een zelfstandig merk. Ze produceert 4×4 modellen waarvan sommige een ware legende zijn geworden zoals de Defender, de Range Rover of de Discovery. Naargelang het model hebben de door Land Rover gehomologeerde banden de volgende markeringen: LR, LR1, LRO, LRO1. 

Aston Martin / Prodrive

Prodrive is een in de voorbereiding van auto’s en sportauto’s gespecialiseerd bedrijf. Samen met de fabrikant van luxe auto’s Aston Martin hebben ze de renstal Aston Martin Racing opgericht. In 2007, koopt Prodrive Aston Martin over van de Amerikaanse fabrikant Ford. 

Aston Martin

Het Engels merk van vermaarde en luxe sportauto’s, Aston Martin, heeft in 1913 zijn eerste auto ontworpen om de concurrentiestrijd met Bugatti aan te binden. In 1922 slaagt het model Bunny erin om gedurende 16:30 uur op een gemiddelde snelheid van 125 km/uur te rijden en zo een wereldrecord neer te zetten. Maar het Britse merk wordt voornamelijk bekend bij het grote publiek dankzij de James Bond film, daar het de favoriete auto van de agent 007 is. Talloze markeringen duiden op de homologatie van de banden door Aston Martin: AMX, AMR, AML, AM2, AM6, AM4, AMP, AMS, A6A, AM5, AM9, AM8, AMV.

Ferrari

Het legendarische automerk Ferrari werd in 1947 in het leven geroepen door Enzo Ferrari, die oorspronkelijk een testpiloot voor Alfa Romeo was. Het merk van het steigerende paard is opgeklommen tot de referentie binnen de autowereld, zowel binnen de autosport als het segment van luxe sportauto’s. De meeste zijn te herkennen aan de rode kleur. Dit heeft te maken met het feit dat Ferrari in het begin voor een renstal ontworpen werd en er tijdens de internationale races een kleurcode per land aan de raceauto’s werd toegekend. De Italiaanse wagens waren rood. In 2018 heeft het vermaarde merk meer dan 9.000 auto’s verkocht en een omzet van 787 miljoen euro geboekt. De door de Italiaanse fabrikant gehomologeerde banden, zoals de Pirelli P Zero, zijn voorzien van de symbolen K2, K3, K1, F01, F, F03 of F02.

Ford

De eerste auto van Ford kwam uit in 1903, maar de Amerikaanse fabrikant kreeg pas echt succes met het lanceren van de Ford T in 1908. Dit voertuig was een ommezwaai voor de industriële wereld, daar de vraag het aanbod oversteeg moest Henry Ford, de oprichter van het merk, een oplossing vinden om de productie te verhogen. Deze omstandigheden vormen de grondslag van het fordisme. Tegenwoordig is Ford uiterst populier in Europa, met name dankzij zijn SUV’s zoals Kuga of EcoSport. De door het Amerikaanse merk gehomologeerde banden zijn voorzien van de markeringen FO2, FO1, FO.

McLaren

Voor de liefhebbers van de autosport is het Engelse merk McLaren uiteraard een legende. Het is hoofdzakelijk bekend om de talloze overwinningen tijdens de Formule 1 races. Naast de bouw van racewagens sinds 1898, produceert McLaren ook voertuigen voor het ‘grote publiek’ die echter wel tot het luxe segment behoren. Deze kunnen uitgerust worden met gehomologeerde banden met de vermelding MC of MC1 op de zijwand.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel