Het bandentestseizoen is in volle gang. Het tijdschrift van de Automobile Club Europa besloot dit jaar een nieuwe weg in te slaan en een test uit te voeren met minder bekende merken. Het blad vergeleek 9 “alternatieven” in de maat 215/55 R17 voor de SUV Audi Q2.

Door Gepubliceerd Op: juni 18, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen548 woorden2.9 min gelezen
ACE Lenkrad zomerbandentest: vergelijking van goedkope zomerbanden op nat wegdek
Geen Michelin of Continental in deze test, maar alleen betaalbare banden uit het middensegment. © ACE Lenkrad

De bekendste merken worden opzettelijk buitengesloten

De grote merken monopoliseren over het algemeen de eerste plaatsen van de bandentests. Maar MichelinGoodyearContinentalBridgestone en Pirelli banden zijn prijzig en niet voor iedereen te betalen. ACE Lenkrad, het autoblad van de Auto Club Europa, biedt ons dan ook een iets andere bandentest aan. De Duitse automobielclub heeft 9 banden van B-merken in de maat 215/55 R17 getest onder een Audi Q2. Deze banden zouden in principe een goed prestatieniveau tegen een redelijke prijs moeten bieden:

ACE Lenkrad koos voor het testcentrum van Bridgestone in Italië om de banden aan diverse tests te onderwerpen: remmen, rijgedrag, aquaplaning, rolgeluid, brandstofverbruik, enz…

De geselecteerde bandenmaat is tevens geschikt voor auto’s zoals de DS4Peugeot 407 en 508Seat AtecaSkoda SuperbKaroqToyota Avensis en de Volkswagen Passat of Touran.

Best geteste zomerbanden van goedkope bandenmerken
© ACE Lenkrad

Wat is volgens ACE Lenkrad de beste B-merk band?

De beste B-merk banden +
1- Maxxis Premitra HP5 Evenwichtig, goede prestaties op droog wegdek, goedkoopste band Geen
2- Sava Intensa UHP 2 Zeer evenwichtig en gunstige prijs Remmen op droog wegdek
3- Fulda SportControl2 Beste band op nat wegdek Prijs
4- Apollo Aspire XP Prestaties op droog wegdek Brandstofverbruik
5- Toyo Proxes Sport Prestaties op nat wegdek Remmen op droog wegdek
6- Kleber Dynaxer HP4 Prestaties op droog wegdek Prestaties op nat wegdek
7- Firestone Roadhawk Brandstofverbruik Remmen op nat wegdek
8- Hankook Ventus Prime 3 K125 Rijden op droog wegdek Aquaplaning en prestaties op nat wegdek in het algemeen
9- Avon ZV7 Laag rolgeluid Remmen op droog wegdek

De prestaties op nat wegdek zijn zoals altijd van groot belang

We kunnen als eerste vaststellen dat deze banden goed presteren op droog wegdek. Ze hebben allemaal minder dan 40 meter nodig om te remmen bij 100km/uur. Een geruststellende remafstand volgens ACE Lenkrad. Dit is weliswaar langer dan banden uit het topsegment maar al veel beter dan sommige budgetbanden. Geen enkele band onderscheidt zich bij het rijden op een droog wegdek met uitzondering van de Avon ZV7 band, die ietwat slechtere resultaten boekt.

Het rijden op nat wegdek is voor sommige modellen echter problematisch. Tijdens het remmen in dergelijke omstandigheden blijft de Firestone Roadhawk duidelijk achter bij de rest terwijl de banden van Maxxis, Fulda, Toyohet juist zeer goed doen.

De aquaplaning tests zijn waarschijnlijk het meest veelzeggend over de vergeleken banden. De Hankook Ventus Prime 3 K125 heeft volgens ACE Lenkrad een grote afkeer van regen en komt zelfs niet door bochten van een met water bedekt wegdek. De Maxxis Premitra HP5 heeft hier in tegendeel absoluut geen moeite mee en behoudt tot op 90 km/u voldoende grip.

ACE Lenkrad remtest van goedkope merken zomerbanden
© ACE Lenkrad

De goedkoopste banden aan de top

Hoewel bij de meeste vergelijkende tests de prijs al een goede indicator over de prestaties is, gaat dat hier absoluut niet op. De banden op de eerste twee plaatsen van het klassement – Maxxis Premitra HP5 en Sava Intensa UHP 2– zijn tevens de goedkoopste banden: circa €100 minder per set van 4!

De video (in het Duits) van de door ACE Lenkrad uitgevoerde test:

https://youtu.be/8Fg-YBAXQLI

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel