De autobandenmarkt wordt hoofdzakelijk beheerst door 5 grote groepen bandenfabrikanten: Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear/Dunlop en Pirelli. Deze premium groepen maken niet alleen autobanden onder hun eigen naam, maar produceren ook submerken. Zie hier een complete lijst van welke groep bandenfabrikanten welke merken autobanden produceert!

Door Gepubliceerd Op: juni 14, 2021Categorieën: Merken en producten816 woorden4.6 min gelezen
Bandenmerken - welk merk hoort bij wie?
© istock

Welke andere merken autobanden worden door Michelin gemaakt?

Michelin is een Franse bandenfabrikant en produceert de volgende submerken autobanden:

BF Goodrich: Amerikaanse fabriek, opgericht in 1870 te Akron, dezelfde stad waar ook Goodyear het daglicht zag. Deze specialist in 4×4 en racebanden heeft zich in 1990 bij de Franse groep aangesloten.

Kleber: ontstaan in 1911 in de Parijse werkplaats van BF Goodrich en heeft zich in 1981 aangesloten bij de Michelin groep.

Riken: opgericht in 1958 in Japan. Riken maakt sinds 1992 deel uit van de Michelin groep.

Kormoran: een Pools merk met goede prijs-kwaliteitverhouding dat sinds het begin van de jaren 2000 in handen is van Michelin.

Tigar: Servisch merk ontstaan in de fabriek van Pirot dat banden produceert voor zijn eigen merk, maar ook voor Riken en Kormoran. Sinds 2005 is het een dochtermerk van Michelin en sinds 2009 is het 100% eigendom van de groep.

Uniroyal: dit bandenmerk werd in 1990 opgekocht door Michelin tijdens de overname van BF Goodrich. In Europa is Uniroyal echter het eigendom van Continental. Michelin verzorgt dus enkel de productie in Noord-Amerika.  

Achilles: door de overname van de Indonesische fabrikant PT Multistrada Arah Sarana TBK begin 2019, heeft Michelin toegang gekregen tot de merken Strada, Corsa en Achilles. Dit laatste bandenmerk is al enige jaren actief op de markt voor personenautobanden en produceert diverse modellen zomer-, winter- en all season banden, aangevuld met een reeks sportbanden.

Strial: hoewel het Frans-Servische merk pas in 2013 is opgericht, profiteert Strial van de knowhow van de fabriek in Pirot, waar banden voor vele andere merken van de Michelin-groep worden gemaakt. De Franse fabrikant maakte gebruik van de uitgebreide productiecapaciteit van de Servische fabriek om dit instapmodel voor passagiersbanden te lanceren.

Andere merken van dezelfde groep: Stomil Olsztyn (moederbedrijf van Kormoran), Taurus, Warrior, Orium,…

Wat zijn de submerken van Continental AG?

Michelin submerken
© Michelin

Continental is een Duitse bandenfabrikant en produceert de volgende submerken autobanden: 

Uniroyal: in Noord-Amerika is het eigendom van Michelin, maar de Europese tak maakt sinds 1979 deel uit van Continental.

General Tire: Amerikaans bandenmerk en gespecialiseerd in SUV en 4×4 banden. Maakt sinds 1987 deel uit van de Continental groep.

Semperit: dit merk ontstond in 1824 in de eerste Europese bandenfabriek. In 1985 fusioneerde het met Continental.

Barum: een bekend bandenmerk in de Tsjechische Republiek, tevens het land van herkomst. In 1945 opgericht en sinds 1992 onderdeel van de Duitse groep.

Andere merken van dezelfde bandenmerken groep: Gislaves, Viking, Euzkai, Matador, Mabor, Sime.

Continental submerken
© rezulteo

Welke B-merken worden gefabriceerd door Bridgestone?

Bridgestone is een Japanse bandenfabrikant en produceert de volgende submerken autobanden:

Firestone: een uiterst populair Amerikaans merk van autobanden, opgericht in 1900. Sinds 1988 valt het onder de Bridgestone bandenfabrikant.

Nokian: in 1904 opgericht in Finland en gespecialiseerd in winterbanden. Voorheen was het eigendom van Nokia (de telefoonfabrikant). Na de opkoop van de aandelen binnen de telecommunicatie, is Bridgestone de belangrijkste aandeelhouder geworden.

Lassa: ontwikkeld in 1974 door de Turkse Sabanci groep en werd tijdens de samenwerking met Bridgestone tijdelijk omgedoopt tot Brisa. Nu maakt het merk deel uit van een joint venture met de Japanse gigant.

Uniroyal: ook Bridgestone is eigenaar van Uniroyal, maar enkel in Australië. 

Een ander merk van de groep: Dayton.

Bridgestone submerken
© rezulteo

De volgende submerken worden door Goodyear gemaakt:

Goodyear is een Amerikaanse bandenfabrikant en produceert de volgende submerken autobanden:

Dunlop: na een joint venture tussen Sumitomo en Goodyear in 1999 werken deze twee merken samen om overal ter wereld Dunlop banden te verkopen. Vervolgens heeft Goodyear de aandelen van Sumitomo overgenomen om zo exclusieve verdeler van Dunlop te worden in Europa en Noord-Amerika. In andere landen (Turkije, Rusland en Aziatische landen) is het nog steeds Sumitomo die de verkooprechten op Dunlop bezit.

Cooper Tires: sinds 2021 heeft Goodyear zijn landgenoot, het merk Cooper Tires en diens dochterondernemingen overgenomen: Avon Tyres, Dean Tires, Mentor Tyres, Mastercraft Tires, Definity Tires, Roadmaster Tires, Mickey Thompson Tires and Wheels. 

Sava: Sloveens merk opgericht in 1948 en sinds 1998 deel van de Goodyear groep.

Fulda: oorspronkelijk een Duits merk ontstaan in 1900 in de gelijknamige fabriek. Sinds 1962 is het eigendom van Goodyear.

Andere merken van dezelfde groep: Debica, Douglas, Kelly, Fierce, Lee.

Goodyear submerken
© rezulteo

Ook Pirelli maakt dochtermerken:

Pirelli is een Italiaanse bandenfabrikant en produceert de volgende submerken autobanden:

CEAT: opgericht in 1924 te Turijn door Virginio Bruni Tedeschi, grootvader van de zangeres/fotomodel/ex-first-lady van Frankrijk Carla Bruni-Sarkozy. CEAT is sindsdien naar India verhuisd en werd in 1970 aan Pirelli verkocht.

Metzeler: een motorbandenmerk opgericht in 1862 in Duitsland. Aangesloten bij de Pirelli groep in 1986.

Pirelli submerken
© rezulteo

Overige groepen merken van autobanden:

Het Nederlandse Vredestein sloot zich in 2009 aan bij de Apollo groep.

Apollo submerken
© rezulteo

Hankook is eigenaar van meerdere merken waaronder Aurora, Kingstar, Rotex en Laufenn.

Hankook submerken
© rezulteo

Yokohama is eigenaar van merken zoals Alliance, Galaxy en Mohawk.

Yokohama submerken
© rezulteo

Daarnaast kunnen we nog vermelden dat Sumitomo (die de distributierechten van Dunlop in Europa, Noord-Amerika en Oceanië heeft afgestaan aan Goodyear) nog steeds de rechten van het merk bezit voor Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Sumitomo heeft ook distributierechten voor het Goodyear merk in Japan en is overal ter wereld eigenaar van Falken.

Sumitomo submerken
© rezulteo

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel