Vind de beste banden voor de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Je autobanden oppompen met lucht of stikstof?

Het merendeel van de bandencentra biedt de mogelijkheid om je autobanden met stikstof te vullen. Dit gas wordt al sinds lange tijd gebruikt voor het oppompen van de banden van raceauto’s, vrachtauto’s en vliegtuigen, maar is het eigenlijk nuttig voor jouw auto? Wat is het vershil tussen oppompen met lucht en met stikstof? Beide methodes hebben voor-en nadelen.
Oppompen met stikstof

Copyright © www.istockphoto.com

Stikstof of lucht: welke verschillen voor jouw autobanden?

Je autobanden geregeld oppompen is nodig om de juiste bandendruk te kunnen behouden. Met te zachte banden loop je immers risico op:

  • een vroegtijdige slijtage en een overmatig brandstofverbruik (niet erg rendabel vanuit een economisch standpunt),
  • gripverlies, een minder goede wegligging of zelfs het klappen van de te zachte band omdat die te warm is geworden.

Wanneer je autobanden oppompt met gewone lucht is het nodig de bandenspanning eenmaal per maand te controleren en bij te stellen. Je banden lopen geleidelijk aan een heel klein beetje leeg.

Wanneer je autobanden oppompt met stikstof wordt dit drukverlies teruggedrongen.

  • Stikstofmoleculen zijn groter dan zuurstofmoleculen in de lucht dus kunnen ze minder eenvoudig ontsnappen via het rubber van de band.
  • Stikstof is minder gevoelig voor temperatuurverschillen van de buitenlucht. Zuurstof krimpt in bij koude en zet uit bij warmte.

Het verschil tussen vullen met lucht of stikstof is echter zeer gering daar lucht voor 78% uit stikstof bestaat.

Zelfs al zijn met stikstof gevulde autobanden minder gevoelig voor temperatuurschommelingen, de bandenspanning moet toch regelmatig gecontroleerd worden.

Bovendien is stikstof een ‘droog’ gas dat geen condens veroorzaakt. In tegenstelling tot zuurstof (O2) dat water (H2O) kan vormen via verbindingen met waterstof (H) aanwezig in de lucht. Het oppompen met stikstof beperkt daarom de corrosie van de metalen onderdelen van de band, veroorzaakt door de waterdampen, en verhoogt bijgevolg de levensduur van de autoband.

Minpunten van het oppompen met stikstof

Het enige nadeel van oppompen met stikstof is dat het niet gratis wordt aangeboden bij alle pompstations, in tegendeel tot het vullen met lucht.

Om jouw autobanden te vullen met stikstof, moet je dus naar een garage of bandencenter gaan. De eerste keer oppompen met stikstof kost ongeveer 3 euro. Bij het merendeel van de bandencentra wordt het bijstellen van de bandendruk vervolgens gratis uitgevoerd.

Was dit advies behulpzaam?

Over hetzelfde onderwerp

Gerelateerde artikels

Mijn band is zacht

Mijn band is zacht

Een zachte band is gevaarlijk! In deze rubriek leer je de waarschuwingen van de bandendruksensor (TPMS) te interpreteren en een eventueel luchtlek op te sporen. Bekijk ook alle verschillende manieren om een autoband te repareren en vindt alle nodige informatie voor het perfect oppompen van jouw autobanden.

Mijn banden oppompen

Denk eraan je bandenspanning regelmatig te controleren