Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Hoe moet je winterbanden of zomerbanden (thuis) opslaan?

Het tussenseizoen na de bandenwissel is aangebroken en je wilt je zomerbanden voor winterbanden omruilen of andersom? Maar wat doe je dan met de set banden die je pas het volgende seizoen weer nodig gaat hebben? Je kunt ze tegen betaling laten opslaan in een zogeheten bandenhotel maar mocht je die kosten willen besparen, dan kun je jouw zomer- en winterbanden ook zelf opslaan - mits je bepaalde richtlijnen volgt. Wat zijn de adviezen voor (thuis)opslag om de levensduur van de banden zo goed mogelijk te behouden? Lees hieronder de diverse opslagmogelijkheden en de juiste methodes om jouw autobanden op te slaan én beschadigingen te voorkomen.
opslag-band-seizoen

Copyright © fr.fotolia.com

Welk risico lopen autobanden tijdens de opslag?

Ook wanneer autobanden niet gebruikt worden, verouderen ze. Bij een onjuiste opslag loop je het risico op vroegtijdige veroudering van je banden.

Het rubber van je autobanden is gevoelig voor vocht, licht, de atmosfeer en de omgevingstemperatuur. Het rubber kan oxideren waardoor er barsten gevormd worden op het oppervlak van de band.

Daarnaast kunnen verkeerd opgeborgen banden vervormen waardoor je ze eventueel het volgende seizoen niet meer kunt monteren onder je auto.

Hoe moet je autobanden correct opslaan?

Om je zomerbanden of winterbanden correct op te slaan en beschadigingen te voorkomen, volstaat het de onderstaande 4 regels te volgen:

1. Noteer de stand van de banden bij het demonteren

Voor een optimale levensduur van jouw autobanden, raden we aan deze regelmatig om te wisselen tussen de vooras en achteras. De slijtage van het rubber is namelijk nooit volledig homogeen: bij een voorwielaandrijving slijten de voorbanden bijvoorbeeld sneller dan de achterbanden.

Om de banden bij het begin van het volgende seizoen te kunnen wisselen, noteer je de stand van de autobanden op het auto bij het demonteren. Je kan bijvoorbeeld met een krijtje ‘LV’ op de zijwand van de linker voorband schrijven en ‘RV’ op de rechter voorband, enz.

Meer informatie over de na te leven regels voor het wisselen van banden

2. Reinig de banden alvorens ze op te slaan

Voordat je jouw zomer- of winterbanden voor het seizoen op gaat bergen, moet je controleren of ze schoon zijn: verwijder aarde, grind en overige vuildeeltjes uit de groeven en controleer of de banden volledig droog zijn om eventuele roestvorming te voorkomen.

3. Kies een schone, goed geventileerde opslagruimte

Om beschadigingen en veroudering van het rubber te voorkomen, moet je de banden in een afgesloten, droge en geventileerde ruimte met een gematigde temperatuur (10 tot 25°C) opslaan. Bescherm ze tegen direct zonlicht, slecht weer en chemische producten (oplosmiddelen, koolwaterstoffen, olie,...). Om je autobanden in een zo goed mogelijke staat te houden, kun je ze in beschermhoezen of ondoorzichtige plastic zakken plaatsen. Verwijder de lucht uit de zakken en hoezen voordat je deze dicht maakt.

Sla je banden nooit buiten op, zelfs niet onder een afdak: het oppervlak zal verstijven waardoor er zich barsten kunnen vormen door de vervuiling, de ozon, de UV-stralen of een schommelende vochtigheidsgraad of temperatuur.

Plekken die ook niet als opslag voor autobanden geschikt zijn: in de buurt van een warmtebron of elektrische apparaten (acculader, lasapparaat, enz.) waarvan de motor mogelijk ozon uitstoot.

4. Leef de opslagstand na die geschikt is voor jouw autobanden

Banden met of zonder velg moeten op een verschillende wijze worden opgeborgen:

  • Banden met velg opslaan

Sla ze niet staand op, maar hang of stapel ze op.

regels-opslag-voor-banden-met-velgen

Copyright © rezulteo

  • Banden zonder velg opslaan

Hang of stapel ze niet op, maar sla de banden staand op en draai ze elke maand enigszins om de drukpunten te variëren.

regels-opslag-voor-banden-zonder-velgen

Copyright © rezulteo

---

Over rezulteo:

rezulteo is een bandengids en prijsvergelijker waar je de prijzen kunt vergelijken van je nieuwe autobanden bij diverse Nederlandse bandenverkopers. Ook kun je bij ons terecht voor al je vragen over het onderhoud en de aankoop van autobanden.

De zoektocht naar nieuwe banden begint en eindigt bij rezulteo!

Was dit advies behulpzaam?

Over hetzelfde onderwerp

Gerelateerde artikels

Zomerbanden monteren

De lente komt eraan

Binnenkort is het weer tijd om zomerbanden onder je auto te monteren. In deze rubriek leer je wanneer het beste moment is om te veranderen naar zomerbanden, wanneer je zomerbanden tegen de beste prijs kan kopen en welke band het beste op je behoeften aansluit. Vergeet ook niet je winterbanden op een correcte manier op te slaan!