Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Hoe winterbanden of zomerbanden opslaan

Het tussenseizoen is aangebroken en je wilt je zomerbanden voor winterbanden omruilen of andersom? Maar wat doe je dan met de set banden die je pas het volgende seizoen terug zult gebruiken? Er zijn diverse opslagmogelijkheden en de juiste methodes om jouw autobanden op te slaan en beschadigingen te voorkomen vind je hieronder.
opslag-band-seizoen

Copyright © fr.fotolia.com

Welk risico lopen autobanden tijdens de opslag?

Ook wanneer autobanden niet gebruikt worden, verouderen ze. Bij een onjuiste opslag loop je het risico op vroegtijdige veroudering van je banden.

Het rubber van je autobanden is gevoelig voor vocht, licht, de atmosfeer en de omgevingstemperatuur. Het rubber kan oxideren waardoor er barsten gevormd worden op het oppervlak van de band.

daarnaast kunnen verkeerd opgeborgen banden vervormen waardoor je ze eventueel het volgende seizoen niet meer kunt monteren.

Hoe kunt je autobanden correct opslaan?

Om je zomerbanden of winterbanden correct op te slaan en beschadigingen te voorkomen, volstaat het de onderstaande 4 regels te volgen.

1. Noteer de stand van de banden bij het demonteren

Voor een optimale levensduur van jouw autobanden, raden we aan deze regelmatig om te wisselen. De slijtage van het rubber is namelijk nooit volledig homogeen: bij een voorwielaandrijving slijten de voorbanden bijvoorbeeld sneller dan de achterbanden.

Om de banden bij het begin van het volgende seizoen te kunnen wisselen, noteer je best de stand van de autobanden op het voertuig bij het demonteren. Je kan bijvoorbeeld met een krijtje ‘LV’ op de zijwand van de linker voorband schrijven en ‘RV’ op de rechter voorband, enz.

Meer informatie over de na te leven regels voor het wisselen van banden

2. Reinig de banden alvorens ze op te slaan

Alvorens de banden voor het seizoen op te bergen, moet je controleren of ze schoon zijn: verwijder aarde, grind en overige vuildeeltjes in de groeven en controleer of ze volledig droog zijn om roestvorming te voorkomen.

3. Kies een schone, goed geventileerde opslagruimte

Om beschadigingen van het rubber te voorkomen, moet je de banden in een afgesloten, droge en geventileerde ruimte met een gematigde temperatuur (10 tot 25°C) opslaan. Beschermd tegen direct zonlicht, slecht weer en chemische producten (oplosmiddelen, koolwaterstoffen, olie,...). Om ze in een zo goed mogelijke staat te houden, kun je ze in beschermhoezen of ondoorzichtige plastic zakken plaatsen. Verwijder de lucht uit de zakken en hoezen alvorens deze te sluiten.

Sla je banden nooit buiten op, zelfs niet onder een afdak: het oppervlak zal verstijven waardoor er zich barsten kunnen vormen door de vervuiling, de ozon, de UV-stralen of een schommelende temperatuur of vochtigheidsgraad.

Plaats je banden ook niet in de buurt van een warmtebron of elektrische apparaten (acculader, laspost, enz.) waarvan de motor ozon uitstoot.

4. Leef de opslagstand na die geschikt is voor jouw banden

Banden met of zonder velg moeten op een verschillende wijze worden opgeborgen.

  • Banden met velg opslaan

Sla ze niet staand op, maar hang of stapel ze op.

regels-opslag-voor-banden-met-velgen

Copyright © rezulteo

  • Banden zonder velg opslaan

Hang of stapel ze niet op, maar sla de banden staand op en draai ze elke maand enigszins om de drukpunten te variëren.

regels-opslag-voor-banden-zonder-velgen

Copyright © rezulteo

Hang of stapel ze niet op, maar sla de banden staand op en draai ze elke maand enigszins om de drukpunten te variëren.

Was dit advies behulpzaam?

Over hetzelfde onderwerp

Gerelateerde artikels

Winterbanden monteren

Winter staat voor de deur

Tijd om aan winterbanden te denken! Ontdek hier of winterbanden echt nodig zijn, wanneer het beste moment is om winterbanden te kopen en hoe je de juiste winteruitrusting. Heb je sneeuwkettingen nodig of zijn sneeuwsokken voldoende? Al deze vragen worden in dit dossier beantwoord! Je vindt ook een antwoord op al je vragen over het onderhoud van je winterbanden en het aanpassen van de bandenspanning aan de wintertemperaturen voor optimale veiligheid.