Door structurele verschillen tussen asymmetrische, directionele banden en autobanden die zowel asymmetrisch als directioneel zijn, moeten er bij het monteren specifieke regels nageleefd worden. Volg onze adviezen op om je banden zo te monteren dat ze op elk wegdek de beste prestaties leveren!

Door Gepubliceerd Op: juni 15, 2021Categorieën: Verkopers en montage318 woorden1.7 min gelezen
Maak voor het monteren van een asymmetrische band gebruik van de outside en inside markeringen
Let voor het monteren van je asymmetrische of directionele banden op de markeringen op de zijwand. © rezulteo

Asymmetrische autobanden monteren

Voor een correcte montage van asymmetrische banden moet je de indicaties op de twee zijwanden naleven. De markering INSIDE op de band moet naar de binnenkant van de auto gericht worden.  

De markering OUTSIDE (of SIDE FACING OUTWARDS, MOUNT THIS OUTSIDE, of anders nog OUT) moet zichtbaar zijn als je naar de auto kijkt.

De markering OUTSIDE moet zich altijd aan de zichtbare zijde van de velg bevinden waarop de band gemonteerd is.

Let op! Het is normaal dat asymmetrische banden niet in dezelfde richting gemonteerd worden. Deze montage geeft de indruk dat de band ‘omgekeerd’ geplaatst is. Dit doet absoluut geen afbreuk aan de goede werking en zorgt tevens voor een verbeterde waterafvoer en verhoogde grip.

Directionele autobanden monteren

Directionele banden zijn voorzien van een pijl (met eventueel de vermelding ROTATION) of een andere markering om de rotatierichting aan te geven.

Om een foute montage te voorkomen, volstaat het de band zo te plaatsen dat de punt van de pijl naar de voorkant van de auto wijst.

Ga, om te controleren of je directionele banden correct gemonteerd zijn, aan de voorkant van je auto staan. De groeven van je banden moeten een V vormen waarvan de punt naar beneden gericht is.

Let op! Directionele banden kunnen uitsluitend op verticale wijze verwisseld worden. Dat wil zeggen dat je de achterbanden alleen met de voorbanden kunt verwisselen en omgekeerd (waarbij een op de linkerzijde gemonteerde band niet rechts gemonteerd mag worden).

Montage van asymmetrische en directionele autobanden
© rezulteo

Asymmetrische directionele autobanden monteren

Tijdens de montage van asymmetrische directionele banden die de twee kenmerken combineren, moet de band in de juiste richting (volgens de pijl) en aan de juiste kant (volgens de markeringen INSIDE/OUTSIDE) aangebracht worden. De juiste zijwand moet naar de buitenzijde van de auto (OUTSIDE) en de pijl naar de rijrichting gericht worden.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel