Het Duitse autoblad AutoBild testte acht 20 inch sportbanden. Vijf van de banden kregen de beoordeling ‘uitmuntend’, één ervan wordt niet aanbevolen.

Door Gepubliceerd Op: juni 18, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen701 woorden3.6 min gelezen
Auto Bild sportbandentest
De test met sportbanden van Autobild werd uitgevoerd met een Mercedes C-klasse. © Autobild

Hoewel het lenteseizoen nog maar net is begonnen, zijn de bandentests al in volle gang. Autobild nam eerder al 51 zomerbanden van 15 inch onder de loep, maar richt zich nu op de 20 inch sportbanden. De acht verschillende autobanden werden getest onder een Mercedes C-klasse in de maat 245/30 R20 en werden aan de standaartests onderworpen: aquaplaning, remmen aan 100 km/uur, rijgedrag op droge en natte wegen, rolgeluid, rolweerstand en bochten op natte wegen.

De volgende banden deden mee aan de vergelijkende test:

De opvolgers van de Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 en de Hankook Ventus S1 Evo K107 zijn in de geteste maat niet beschikbaar.

1 band afgeraden, anderen voor verbetering vatbaar

De Nankang Noble Sport NS-20 wist AutoBild niet te overtuigen. Deze band was de enige die op basis van de resultaten de vermelding ‘niet aanbevolen’ toegekend kreeg. Niet verwonderlijk, want hij scoort het slechtst op de remtests, zowel op droge als natte wegen. De remafstand op nat wegdek bedraagt 5 meter meer dan de voorlaatste band en het verschil is meer dan 11 meter vergeleken met de nummer één. Voor aquaplaning behaalt de Nankang echter de hoogste score en voor rolgeluid verovert hij de tweede plaats. Met een totaalprijs van €420 voor 4 vanden is dit ook de goedkoopste band in de groep, minstens 2 maal minder dan de andere sportbanden uit de test.

De Kumho Ecsta PS71 kreeg de vermelding ‘met voorbehoud aanbevolen’ en ging vooral de mist in met een te lange remweg op natte wegen. Hij deed het wel goed tijdens de aquaplaning tests en biedt tevens de beste rolweerstand van de testgroep. Totaalprijs €650.

Ook de Bridgestone Potenza S001 werd afgestraft door middelmatige prestaties op natte wegen in vergelijking me zijn concurrenten. Hij heeft de op één na langste remweg op nat wegdek met 51,7 meter aan 100 km/uur.

Een vierkoppig podium, 5 uitmuntende banden

De Continental SportContact 6 ontpopt zich als een band met evenwichtige prestaties op zowel droge als natte wegen. Hij is stabiel en stil in bochten, maar heeft de hoogste rolweerstand van alle geteste banden en kan daardoor niet hoger opklimmen in de ranking.

Op de tweede plaats vinden we maar liefst 3 banden met dezelfde eindscore. De Vredestein Ultrac Vorti R vertoont het beste rijgedrag op droge wegen en heeft de op één na kortste remweg op droog wegdek (36,6 m) en ook op natte wegen blijft hij efficiënt. Hoewel hij iets slechter scoort voor weerstand tegen aquaplaning, net als de Hankook Ventus S1 Evo K107. Deze is ook zeer evenwichtig met uitstekende prestaties op natte en droge wegen en dynamische en sportieve stuurreacties. Met een totaalprijs van €790 is de Hankook ook de goedkoopste van de banden die werden benoemd als ‘uitmuntend’. Ondanks zijn status als een band van de oude generatie (net als de Hankook) verweerd de Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 zich kranig volgens Autobild. Het autoblad onderstreept de grip in bochten en de remprestaties op natte wegen. Voor deze laatste categorie verovert de Goodyear een tweede plaats met een remafstand van 46,7 meter aan 100 km/uur.

De grote winnaar van deze vergelijkende test is de Michelin Pilot Sport 4S met uitstekende resultaten. Op droge wegen heeft de band de kortste remweg (35,9 m) en ook voor rijgedrag op droge wegen behaalt hij het op één na beste resultaat. Daarnaast komt hij ook als beste uit de bus bij rijden en remmen (45,2 m) op nat wegdek en slaat zich zelfs goed door de test voor aquaplaning. AutoBild onderstreept de stuurprecisie van de PS4S en de uitstekende reacties, ondanks een middelmatig comfort en een hoog rolgeluid. De prijs is eveneens aan de hoge kant: €1100 voor 4 banden, minstens €200 duurder dan zijn concurrenten.

Michelin Pilot Sport 4S autoband
© Autobild 
Band Remmen op droge wegen aan 100 km/uur Remmen op natte wegen aan 100 km/uur Klassement
Michelin Pilot Sport 4S 35,9 m (1) 45,2 m (1) 1
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2         36,9 m (4) 46,7 m (2) 2
Hankook Ventus S1 Evo K107 37,6 m (5) 47,3 m (3) 2
Vredestein Ultrac Vorti R 36,6 m (2) 49,5 m (5) 2
Continental SportContact 6 36,8 m (3) 48,6 m (4) 5
Bridgestone Potenza S001 38,7 m (7) 51,7 m (7) 6
Kumho Ecsta PS71 38 m (6) 51,4 m (6) 7
Nankang Noble Sport NS-20 39,9 m (8) 56,4 m (8) 8

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel